FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Voetbal: volkssport

27-02-2015

20 reacties


Het is ongeveer mijn twintigste jaar als seizoenkaarthouder bij FC Utrecht. In die twintig jaar heb ik vele hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de hoogtepunten als extraatjes beschouw. Europees voetbal is super, de beker winnen geweldig en de Johan Cruijffschaal overhandigd zien worden aan Jean-Paul de Jong uit de handen van Johan Cruijff in het stadion van Ajax tegen Ajax was meer dan ik me kon wensen.

Mijn zoontje gaat nu een jaar of 4 mee en kent de club dus niet anders dan een club van de middelmaat. Hij kent geen prijzen, hij kent geen spelers als Mols, Vreven of De Jong. Zijn helden zijn Boymans, De Ridder, Mulenga en recentelijk ook Haller.

Ik heb me er al lang bij neergelegd dat FC Utrecht een club is waar je niet heengaat omdat je van mooi voetbal houdt. Waar je niet heengaat omdat je verwacht dat je kampioen wordt. Waar je niet heengaat met de verwachting dat je elke wedstrijd wint. Je gaat er heen met de verwachting dat je een elftal ziet dat het gras opvreet als het moet. Dat, ondanks dat ze een minder niveau hebben dan je ergens hoopt, een hoop goedmaakt met inzet. Helaas is dat ook niet te zien.

De vraag is natuurlijk waarom ik dan elke twee weken in het stadion zit. Waarom ik zelfs nog de moeite neem om de club bij uitwedstrijden te volgen? Ik kan het niet precies uitleggen. Het heeft te maken dat ik me verbonden voel aan de club. Of erger nog: dat ik me de club voel. Ik ga erheen omdat ik vind dat ik die club ben. En met mij al die andere mensen om me heen. Mensen die ik dus al twintig jaar ken terwijl ik intussen op alle tribunes seizoenkaarten heb gehad.

Wij zijn de club en de club is van ons. Dat is het mooie aan een volksclub als FC Utrecht.

Ik heb er een hekel aan dat mensen zeggen dat vroeger alles beter was maar tot mijn grote spijt moet ik er ook aan geloven. Ik ben tegen de hypocrisie van de term ‘Against Modern Football’. Mensen die dat roepen, juichen vaak het hardst om types als Messi en Ronaldo; spelers die het moderne voetbal, inclusief alle geldgerelateerde zaken, juist zijn. Mensen die roepen dat we betere spelers moeten halen. Ik ben niet tegen grotere stadions en ook niet tegen vernieuwingen.

Maar wel moet in het achterhoofd gehouden worden dat voetbal een volkssport is en zeker bij FC Utrecht. Ik val in herhaling want ik heb het eerder al gemeld: rondom het stadion en wedstrijden is het bij FC Utrecht gewoonweg klote geregeld. Er staat aan de cityside nu één patatkraampje. That’s it. Ja... en twee auto’s van een sponsor en een hometrainer van HealthCity. Arren moede.

De laatste jaren is de club vervallen tot een marketingproduct met de kreet ‘Heart of Life’. Kan iemand me vertellen wat ik met die kreet moet, wat dat betekent maar vooral wat dat toevoegt? Is dit nu het resultaat van de organisatie van FC Utrecht die na de jaren Sturkenboom weer helemaal is opgetuigd? Al die extra kosten die verder voor supporters niks opleveren?

De directeur rijdt in een Maserati van € 134.000,- terwijl we Opel als autosponsor hebben en FC Utrecht pretendeert een volksclub te zijn. We willen mensen naar het stadion zien te krijgen terwijl FC Utrecht haar ziel verkocht heeft aan Fox en overal verkondigt dat echte supporters live voor de TV voetbal kijken. En dat doet de club dan ook nog voor een hoerenfooi want het grote geld naar andere clubs. En die mensen naar het stadion krijgen, werkt ook niet als je de kaarten voor de juniortigers 25% duurder maakt. Dezelfde 25% die nu meer gevraagd wordt voor alle consumpties in het stadion. Consumpties die gezien hun kwaliteit 40% goedkoper zouden moeten. Maar ook de gewone seizoenkaarten zijn duurder geworden. En ik ben echt niet achterlijk; ik snap wel dat prijzen omhoog gaan als gevolg van indexering of een verbeterd aanbod. Maar 25%?

Ik heb toch sterk de indruk dat FC Utrecht een groot probleem heeft. Ze zegt een volksclub te zijn maar naar het volk, de supporters, wordt niet geluisterd. Er wordt niet met ze gepraat. Ja... ze worden gehoord en er wordt tegen ze gepraat maar dat is toch echt wat anders. Het abominabele beleid van de club komt op het bord van de supporters. Wij zien matig voetbal. Wij moeten betalen voor de tekorten die de club maakt. Het is een rare relatie tussen de supporters en de club: de liefde komt van één kant.

Want de beleidsmakers steken de hand niet in eigen boezem; laat staan in eigen portemonnee. Om de problemen op te lossen, kunnen we beter de supporters nog wat verder uitpersen. Met als laatste dieptepunt de gratis bus die gaat rijden vanaf de Uithof. Of... nou ja... gratis... gratis als je eerst € 5,- betaalt.

Wat een niveau. En het stadion wordt leger en leger...Maar goed, als de succesvolle directeur de Maserati maar voor de deur kan zetten. Voetbal: volkssport. FC Utrecht: volksclub... laat me niet lachen.

Harrie Kovert

Reacties

Bij dit bericht zijn 20 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing