FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Van Dijk: "Na dit seizoen is het einde verhaal."

26-12-2011

8 reacties


De oudste prof van de Eredivisie staat onder contract bij FC Utrecht. Rob van Dijk kwam er negentien jaar geleden in bij Feyenoord, nadat Ed de Goey met rood van het veld werd gestuurd. De nu 42-jarige Van Dijk stond in Euroborg nog steeds onder de lat, maar na dit seizoen ziet voetbalminnend Nederland hem niet meer terug. "Nee, na dit seizoen is het voorbij, einde verhaal." Over zesde worden met RKC, Erwin Mulder en de wisselvalligheid bij FC Utrecht.

Het contrast tussen de doelman uit Voorhout en zijn teamgenoten is soms groot. Toen Van Dijk op 5 december 1992 zijn debuut maakte in het betaald voetbal, duurde het nog vier dagen voordat Yoshiaki Takagi het levenslicht zag. Van Dijk moest in het betreffende duel invallen bij Feyenoord op een dag, waarop oude namen als Joszef Kiprich, Bart Latuheru en Errol Refos nog meededen. Het duurt nog een maand voordat Van Dijk de respectabele leeftijd van 43 jaar bereikt. Het record aller tijden van Jan Jongbloed uit 1985 (44 jaar) zal hij niet gaan verbreken. Toch? "Nee, na dit seizoen is het voorbij. Dat zei ik vorig jaar ook en in wezen was ik ook toen niet van plan er nog in te stappen. Daar kwam verandering in, mede door Erwin Koeman. Die kende ik nog uit mijn PSV-tijd. Hij deed een beroep op me", zegt Van Dijk, net klaar met de training bij FC Utrecht. "Ik vond het daarom wel extra jammer dat hij na drie maanden wegging. Ik neem het hem niet kwalijk, zo lopen de dingen nu eenmaal in de voetballerij. Dat heb ik in de jaren wel geleerd. Teleurgesteld was ik wel. Erwin ging weg en ik stond er gelijk naast, zijn vertrek was niet goed voor mijn positie. Volgens mij was Koeman twee dagen weg, toen ik op kantoor moest komen bij Jan Wouters. Hij zei me dat ik ernaast stond. Dat was jammer, makkelijk zat."

Van Dijk moest zijn positie tussen de palen afstaan aan Roberto Junior Fernandez, de Paraguayaan die dit seizoen gehuurd wordt. FC Utrecht wil weten wat voor vlees het in de kuip heeft met de Zuid-Amerikaan en dus moet hij zijn minuten maken. Sinds de 6-4 zege op Ajax stond Fernandez echter niet meer in het doel; Van Dijk is terug onder de lat. Ondanks zijn ervaring draait FC Utrecht echter een wisselvallig seizoen. Ruim winnen van Ajax, dik verliezen van FC Twente; er is nog geen constante lijn te vinden in het spel van de Domstedelingen, die vorig seizoen nog verdienstelijk in het linkerrijtje eindigden. "We hebben een jonge ploeg, veel jongens die nog niet zo veel wedstrijden hebben gespeeld en dat verklaart wel de grilligheid van het seizoen, denk ik", zegt Van Dijk, die het naar zijn zin heeft in Utrecht. "Elke club is anders, we hebben een leuke groep en ik speel natuurlijk veel. De trainingsfaciliteiten kunnen beter, maar daar wordt aan gewerkt. In wezen komt het allemaal op hetzelfde neer. Als het goed gaat is men blij, als het slecht gaat is er hommeles. Als je met Feyenoord of PSV twee keer achter elkaar verliest is het paniek in de tent; bij sc Heerenveen of RKC Waalwijk duurt dat wat langer. Het publiek laat wel van zich horen, meer dan bij bijvoorbeeld sc Heerenveen, daar is men wat rustiger", merkt de keeper op.

Vier van de vijf vorige clubs van Van Dijk zijn bij naam genoemd; na Feyenoord (1992-1996) diende hij RKC (1996-2003) en vervolgens stond de doelman onder contract bij PSV, De Graafschap, opnieuw RKC, sc Heerenveen en opnieuw Feyenoord. Van Dijk hield aan al die clubs mooie herinneringen over. "Met RKC speelden we onder Martin Jol mee om Europees voetbal. We misten het dat jaar op doelsaldo, omdat wij Roda JC versloegen met 3-2 en FC Utrecht uiteindelijk met 7-1 FC Groningen versloeg. Toch was het helemaal geweldig voor zo'n kleine club als RKC, om zo hoog mee te draaien. Bij PSV heb ik de Champions League meegemaakt, met Feyenoord ben ik tijdens mijn eerste periode kampioen geworden en later hebben we nog een keer de beker gewonnen. Daar ben ik begonnen en ik heb er de laatste drie jaar ook nog gespeeld. Feyenoord blijft een geweldige club, ook als ze in een mindere periode zitten. De sfeer in het stadion is niet te evenaren in Nederland, qua voetbalsfeer is De Kuip het hoogste. Met sc Heerenveen hebben we twee keer Europees voetbal weten te bereiken, dat was echt een prijs. Daar speelde ik met Afonso Alves, Lasse Nilsson en Paul Bosvelt en in mijn tweede jaar met Miralem Sulejmani en Danijel Pranjic", somt Van Dijk foutloos op.

Hoewel zijn loopbaan inmiddels bijna twee decennia duurt, speelde Van Dijk nooit over de grens. "Ik heb wel eens wat aanbiedingen afgeslagen uit Engeland en het Oostblok, dat waren clubs die het in mijn ogen nét niet waren. Financieel en sportief waren dat geen clubs waarvan je zegt; ik pak mijn boeltje op en ik ga erheen. Als er echt een mooie club was geweest, had ik dat niet afgeslagen", aldus de nestor van de Eredivisie. Ook Oranje was nooit aan de orde; waar dorpsgenoot Edwin van der Sar tot grote hoogten reikte, bleef Van Dijk buiten beeld. "Natuurlijk had ik het gewild, iedere Nederlander wil Oranje halen. Het is een grote eer. Er is alleen nooit sprake van geweest. Bij mijn weten althans, niemand van nabij Oranje heeft me ooit geïnformeerd dat ik een telefoontje kon verwachten. In wezen is het dan ook geen teleurstelling voor me, ik heb me er nooit op verheugd, nooit mee beziggehouden", zegt Van Dijk.

Van Dijk zwaait na dit seizoen hoe dan ook af, zegt hij. "In principe ga ik in de zomer hetzelfde doen als vorig jaar, drie maanden vakantie vieren. Mocht er iets op mijn pad komen dat ik leuk vind, dat zal ik dat aanpakken, maar ik kijk het rustig aan. Keeperstrainer worden? Dat lijkt me leuk. Het zou goed te combineren zijn met mijn keepersschool, waar ik op vrijdagmiddag mee bezig ben. Maar het zal afhankelijk zijn van wat er op mijn pad komt." Deel gaan uitmaken van de technische staf van Feyenoord, zijn grote liefde, zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Patrick Lodewijks trad daar in 2007 in dienst als keeperstrainer en doet dat naar behoren, vind Van Dijk. Zijn generatiegenoot ontfermt zich onder meer over Erwin Mulder, Van Dijks opvolger in Rotterdam. Op de 22-jarige nummer één werd dit seizoen al geregeld kritiek geuit.

Niet geheel terecht, zo oordeelt Van Dijk. "Erwin is een goede keeper, ik heb hem lang genoeg meegemaakt om dat te kunnen zeggen. Ballen tegenhouden is natuurlijk het belangrijkste, maar vergeet niet dat het er ook om gaat, hoe je tegenslag verwerkt. Lukt hem dat, dan is de weg open. Verdient hij meer krediet? Ja, eigenlijk wel. Vergelijk Mulders situatie maar met die van Maarten Stekelenburg, jaren geleden. Hoeveel kritiek kreeg hij niet in zijn eerste jaren bij Ajax, en wie hoor je nu nog over die tijd? Als Erwin mentaal sterk genoeg is, kan het hetzelfde gaan als bij Stekelenburg. Sommige dingen kan een trainer niet voor je oplossen. Zondag sta je zelf in de goal en komt het op jouw schouders neer, bij Feyenoord helemaal. Bij Excelsior was Mulder een goede keeper en bij Feyenoord is hij dat ook. Tegen PSV keepte hij toch goed? Ik twijfel niet aan hem."

Bron: voetbalzone.nl /Erik van Dam

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 8 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing