FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Tom Caluwé en Hans Somers bij Erik Thuis

09-10-2009

0 reacties


Op een rustieke vrijdagmiddag in het prachtige Woerden komen Tom Caluwé, Rob Rietveld en Hans Somers met zoon Victor mijn pittoreske stulpje betreden. Ik moet even nog een snelle autoverplaatsing doen, maar dat was in een vloek en een zucht gedaan en voordat de jassen uitgaan, nogmaals een hartelijk welkom. De heren voelen zich gelijk thuis. Hans zegt tegen Tom: "Het heeft wel iets weg van een gezellig Belgisch café, of beledigen we je nu daarmee, Erik?" "Nee, geen enkel probleem met deze vergelijking, met Jupiler op de tap is dat een compliment," vertel ik met een horeca trots naar de mannen die uit de bakermat komen.

Tom en Hans kennen elkaar van een long time ago. Hans is een maand ouder dan Tom en ze komen uit dezelfde streek. Ook hebben ze tegen elkaar gevoetbald en met elkaar bij de verschillende Belgische nationale jeugdteams. Kortom het wordt een leuk onderonsje met onze voorzitter in het midden erbij voor de scherpe vragen.

Waar we niet omheen kunnen is de introductie van Hans Somers bij FC Utrecht. De Fruitschaal in de Braadpan, we beginnen er maar gelijk mee. "Op dat moment wist ik nog niet hoe de onderlinge verstandhouding was tussen FC Utrecht en Ajax. Het viel me wel op dat er weinig Utrecht supporters waren, later hoorde ik de reden daarvoor. Ik werd gewisseld voor Jean-Paul de Jong. Ik stond al helemaal op scherp maar Jean-Paul zei tegen me, "kom op Hans, alles geven". Dat gaf me een extra drive. Twee keer scoren was een droomdebuut en daarna de huldiging bij Stadion Galgenwaard was één groot feest waarin ik was beland," aldus de trotse Belgische middenvelder. Een daverend begin van mijn FC Utrecht periode!

 

Hans en Tom zijn twee verschillende spelers. Hans Somers:"Tom is echt een speler waarvoor de mensen naar het stadion komen," de ogen zijn gericht op Tom en bescheiden zoals hij is, neemt hij het compliment van zijn collega aan. "Ik ben een speler die andere spelers beter laat voetballen. Ik zorg voor diepgang in het spel. Een voetballer moet van zichzelf weten wat hij kan en vooral wat hij niet kan", vervolgt Hans.

Dat er veel in deze groep zit, hebben ze dit seizoen al bewezen. Hoe in alle tumult gewoon goed kan worden gevoetbald. "Dat biedt heel veel mogelijkheden. Ik hoop op Europees voetbal, dat kunnen we met deze groep halen. Ik heb in de tijd dat ik bij Utrecht voetbal geen enkele keer Europees gespeeld. De beste periode dat ik gespeeld heb, was het eerste seizoen dat ik bij Utrecht speelde. Ik kwam na de winterstop en we wonnen uit bij Ajax en AZ en zetten de beste reeks in de geschiedenis neer. Maar in de laatste drie wedstrijden tegen Vitesse, Groningen en Willem II konden we het niet waarmaken. We waren helemaal op. Het was een heftig seizoen met de dood van David. De laatste drie wedstrijden konden we het niet meer opbrengen," volgens de dartelende middenvelder Caluwé. Tom was nog geen speler van FC Utrecht toen David plotseling overleed, maar maakte wel in volle hevigheid mee hoe het rouwproces met spelers en staf werd doorleefd. "Zo jammer dat we het op het eind niet konden afmaken, maar de kaars was helemaal op".
Over zijn eigen spel zegt Tom het volgende: "Nog teveel ups en downs in mijn spel. Ik heb wel veel gespeeld, maar ik ben niet helemaal tevreden over mezelf. De laatste weken gaat het wel lekker, maar ik voel dat ik nog beter kan. Als team moeten we dit seizoen eerder naar plek 5 kijken dan die van 10," spreekt Caluwé verder. Dat meen ik echt.

Veel happenings in de trainerstaf dit seizoen. Eigenlijk niet normaal wat dit team op dat gebied heeft meegemaakt. Zowel Caluwé als Somers zeggen "chapeau"" voor Du Chatinier. "Op de manier hoe hij het heeft aangepakt, heeft hij zich goed staande gehouden," vertelt Somers. "Wat er gebeurd is was voor hem ook niet te voorzien, maar hij heeft op zijn eigen wijze de boel bij elkaar gehouden. Gelukkig hebben we een vrij rustige groep met veel harmonie, dat is onze kracht om het hoofd boven water te houden in deze situatie."

 


De twee Belgische vrienden hebben het goed naar hun zin bij FC Utrecht. Je zit binnen anderhalf uur in België, waar ze eenmaal in de week wel te vinden zijn. Caluwé tussen Antwerp en Brussel in. Somers in de buurt bij Leuven. Beide heren hebben een contract tot en met 2010. "Het is belangrijk voor FC Utrecht om de groep bij elkaar te houden. Voldoende kwaliteit en met een paar gerichte aankopen voor volgend seizoen, kunnen we bovenin mee blijven draaien. "Voor mij persoonlijk wil ik meer spelen, maar ik heb het goed naar mijn zin en ik moet nu de situatie bekijken nu Foeke Booij bij de club gaat komen en wat zijn plannen zijn met mij," voegt Somers monter toe. "Ik draai goed in het elftal en ik speel veel wedstrijden. De eerste gesprekken zijn al gevoerd met FC Utrecht, maar ik wil wel even afwachten wat de plannen zijn van Foeke Booij. Maar ik heb nog meer dan een seizoen de tijd om erover na te denken, mijn voorkeur ligt bij FC Utrecht voor een meerjarig contract," spreekt Caluwé uit. Omdat hij, zoals hij zelf zegt, graag wil meebouwen aan het FC Utrecht van de toekomst. De vierde stad van Nederland verdient een club die bovenin meedraait, en met de komst van de kapitaalkrachtige grootaandeelhouder moet daar toch een grote stap in te maken zijn.

De naam van Van Seumeren is gevallen. Beide spelers hebben het enorm gewaardeerd dat hij zich tijdens het winterse trainingskamp in Zeeland, persoonlijk heeft gemeld om tekst en uitleg te geven aan de groep. Dat heeft enorm veel rust gegeven, na een zeer woelige periode. Voor zover bij Hans en Tom bekend, is dat bij de hele groep goed gevallen. Duidelijke communicatie is voor ons als spelers erg belangrijk. Ook op trainingen laat hij zijn gezicht zien en dat zorgt voor veel rust in de groep."

 


Hoe het kan stormen bij FC Utrecht, hoef ik aan niemand te vertellen. "Dat is aan de ene kant het mooie aan FC Utrecht, een echte volksclub en die is altijd in beweging. Maar soms denk ik wel eens: kan het wat minder?"Als ik vrienden uitnodig uit België, kijken ze hun ogen uit als ze het stadion binnen komen lopen en de sfeer proeven," zegt Somers. " Utrecht is echt een geweldige club.

Wat steeds naar voren komt is hoe de twee Belgen met trots over FC Utrecht praten. Dat ze als voetballer hun steentje mogen bijdragen om tot veel successen te mogen komen. Wat dat willen ze graag, vooral Caluwé laat blijken dat hij dolgraag met FC Utrecht Europees voetbal wil halen. "Als je voor Utreg mag spelen, mag je jezelf prijzen," spreekt Somers zelfs uit. Hij was zwaar ontgoocheld toen hij onder Van Hanegem zonder reden ineens niet meer tot spelen kwam. "Ik speel mijn eigen spel. Iedereen weet wat men aan mij heeft. Er is altijd leven in een club als Utreg en dat is voor mij mooi om te zien. Trots zijn op wat er staat. Een goede basis voor succes en we moeten vooruit kijken."
Over één ding zijn de heren het ook eens. Een blessurevrije Skoubo gaat veel doelpunten scoren. Hij is vast aan de bal en sterk in het afmaken. Maar de vraag is en blijft hoe blessuregevoelige spelers zich ontwikkelen en hoeveel wedstrijden ze per seizoen daadwerkelijk spelen.

Eén keer in de week doen de families Somers en Caluwé iets leuks met elkaar. Lekker uit eten bij een kindvriendelijk restaurant waar de kinders kunnen spelen in kastelen. Daar gaat hun voorkeur naar uit. Ze wonen in Houten nog geen 5 minuten fietsen van elkaar en hun partners kunnen het goed met elkaar vinden.

 

"Ik voel me echt een voetbal Nederlander," vertelt Caluwé. "Bij Willem II heb ik een hele mooie periode meegemaakt. Hier bij Utrecht is het helemaal fantastisch. De competitie in Nederland is ook een stuk professioneler. Het maakt met alle factoren bij elkaar dat ik het als voetballer goed naar mijn zin heb in Nederland."

Als je aan de praat bent met de heren over voetbal, dan gaat de tijd snel. Over de tegenstander onder druk zetten, aanval beste optie of andere speltypes daar weten de twee vrienden wel raad mee. Het slotwoord is aan de heren om het interview mee af te sluiten.
Hans Somers:" Ik wil graag de supporters bedanken voor hun steun in al deze jaren. FC Utrecht is een fantastische volksclub en de supporters spelen daarin een belangrijke rol in."
Tom Caluwé:" Ik hoop voor de supporters dat we meer naar boven kunnen kijken. Dat de resultaten nog beter gaan worden, want dat verdienen ze. Dat we gaan strijden voor plaats 4, 5, 6."

Vervolgens wordt afscheid genomen van Erik en fotografe Daniëlle en neemt Rob het aanbod om mee terug te rijden richting Houten. Nadat Tom op de achterbank plaats heeft genomen en als speelkameraadje voor Victor acteert, neemt Hans plaats op de bestuurders- en zijn praatstoel. Hij komt nog een keer terug op het dramatische overlijden van David en spreekt zijn gevoelens open uit. Het afscheid nemen zal hij nooit meer vergeten, net als de mooie momenten die hij met deze unieke collega speler heeft beleefd.

Erik Thuis


Het interview met Tom Caluwé en Hans Somers is medio maart 2009 gepubliceerd in FCU Fans! - Jaargang 04 - Nummer 03.

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

FC UtrechtAZ Alkmaar
20 oktober 2018 20:45 uur
Galgenwaard

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing