FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Statisticus

28-10-2010

6 reacties


Wat is een statisticus? Volgens het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal dat op de bovenste plank van mijn boekenkast staat, gaat het om ‘een kenner van historische gegevens' en dat lijkt me een juiste omschrijving. Enkele dagen geleden ben ik op stap geweest met een persoon die zich volgens mij de voetbalstatisticus van Midden Nederland mag noemen. Hij heeft vanaf de jaren vijftig vrijwel alles bijgehouden dat te maken heeft met DOS en FC Utrecht.

Vorige week nam statisticus John Lamme stijlvol afscheid van zijn werkgever, na een periode van bijna veertig jaar waarin vele duizenden kilo's verf door zijn bemiddeling op de juiste plek terecht gekomen waren. We waren plotseling te gast in De Nonnerie, een sfeervol restaurant in het centrum van Maarssen en een kleine groep genodigden vierde het afscheid met hem mee. Aanvankelijk zouden we gaan dineren in De Vier Balken te Vleuten maar daar konden we op het laatste moment niet meer terecht, de zaak zou volgens buurtbewoners voorlopig gesloten zijn.

Gelukkig heeft het feest van de statisticus niet onder de ‘verhuizing' geleden want iedereen werd nog tijdig op de hoogste gesteld van de mutatie. De statisticus was het stralende middelpunt van de avond in Maarssen en werd in een toespraak van zijn werkgever geroemd vanwege zijn nimmer aflatende plichtsbesef. Zelf voerde ik ook nog even het woord en roemde dezelfde nauwgezetheid waarin de inwoner van Breukelen jaar in, jaar uit de cijfertjes in zijn schriftjes heeft bijgehouden van zijn favoriete clubs DOS en later FC Utrecht.

Nooit heeft hij gebruik gemaakt van eigentijdse hulpmiddelen zoals internet of een computer. Neen, John hield alles handgeschreven bij in traditionele cahiers waarbij gebruik werd gemaakt van verschillende gekleurde potloden en pennen. Niet alleen de uitslagen en standen van de ere- en eerste divisie zijn bij hem terug te vinden maar ook de doelpuntenmaker en de namen van de scheidsrechters. Ik las de namen van Leo Horn, Lau van Ravens, Arie van Gemert, Jef Dorpmans en ook nog de regionale namen van Joop Martens, Henk Gennissen en Bob Tientjes.

In die tijd waren er nog geen ‘allochtone' scheidsrechters te vinden in het bopekje van onze statisticus. Gelukkig is dat anno 2010 anders. Zo werd het duel tussen FC Utrecht en De Graafschap gefloten door een arbiter met de bijna onuitsprekelijke naam Guzubuyuk. Dat zou in de jaren vijftig en zestig misschien ondenkbaar geweest zijn. Daar moest ik even aan denken toen ik op de zolderkamer van onze statisticus shirts zag hangen van beroemde voetballers uit Galgenwaard, zoals Hans van Breukelen, Tonny van der Linden, Henk Wery, Jean Paul de Jong, en noem maar op.

Na het overlijden van zijn vrouw Zofia heeft de statisticus een moeilijke tijd gehad, maar gelukkig is hij - met steun van zijn broer Ben - weer een beetje opgekrabbeld. Daarbij zijn de historische cijfers uit het Utrechtse voetbalverleden hem goed van pas gekomen want John grijpt graag terug naar de nostalgie van Galgenwaard. Hij was een hele tijd niet meer in het stadion geweest maar afgelopen zaterdag was het eindelijk weer zover. Hij had twee mooie plaatsen op de eretribune gekregen van de supportersvereniging True Support die deze trouwe fan op deze manier wilde eren. Zelf mocht ik als particulier chauffeur fungeren en het is een mooie avond geworden.

Hans van Echtelt

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 6 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing