FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Rapport: risico's FC Utrecht - Twente onderschat

16-07-2012

6 reacties


De politie en gemeente Utrecht hebben de risico's bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente, vorig jaar december, onderschat. Dat staat in een rapport over de rellen dat vanochtend openbaar is gemaakt. Volgens de onderzoekers was er voldoende informatie dat het mis kon gaan, kwam de ME te laat en is niet goed genoeg gefouilleerd op vuurwerk.

Tijdens en na de wedstrijd liep het op 4 december compleet uit de hand. Twente-supporters gooiden vuurwerk en daagden de Utrecht-fans uit. Na het duel gingen Utrecht-fans verhaal halen en kwam het tot een grimmige confrontatie met de politie, waarbij agenten werden bekogeld met stenen, vuurwerk en fietsen. Meerdere politiemensen raakten gewond. Enkele tientallen fans van Utrecht en Twente zijn veroordeeld voor hun aandeel in de rellen. Er is geen FC Twentesupporter aangehouden of veroordeeld voor het gooien van vuurwerk.

Informatie
Het rapport is opgesteld door het Auditteam Voetbal en Veiligheid in opdracht van burgemeester Wolfsen. Volgens de onderzoekers was er genoeg risico- en dreigingsinformatie ten aanzien van de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente. Er worden acht punten naar voren gehaald:

1.De belaging van drie reservespelers van FC Utrecht door FC Twentesupporters waarbij één Utrechtspeler is mishandeld. Dit gebeurde op 2 maart 2011 na afloop van de bekerwedstrijd FC Twente-FC Utrecht in Enschede;
2. Aanhoudende berichten over mogelijke spanningen tussen FC Utrecht en FC Twente supporters;
3. Het vuurwerkincident tijdens de wedstrijd FC Utrecht - Ajax op 6 november 2011;
4. De zorgen vanuit FC Twente over de veiligheid van enkele prominenten en de spelersbus;
5. De kaartsponsoractie van de Twentse supportersvereniging Vak-P;
6. De specifieke aandacht voor vuurwerk en fouillering vanwege de naderende jaarwisseling;
7. De ervaring dat FC Twente vaker betrokken is bij vuurwerkincidenten tijdens en rond voetbalwedstrijden;
8. De - op het laatste moment - aanwezigheid van 60 leden van de harde kern van FC Twente die volgens respondenten zelden meegaan naar uitwedstrijden en die de kans op geweld pakken als die zich voordoet?.

Op basis van dit risicobeeld kan volgens het onderzoeksteam moeilijk worden vastgehouden dat er rond de betreffende wedstrijd geen extra bijzonderheden waren. Met name het laatste risicosignaal ten aanzien van de aanwezigheid van zestig notoire supporters van de harde kern van FC Twente is naar het oordeel van het Auditteam van groot belang.

Vuurwerk
Er is tot drie maal toe vuurwerk gegooid door één of meer FC Twentesupporters richting FC Utrechtsupporters. Er is brede consensus onder de betrokkenen dat dit de directe aanleiding is geweest voor de rellen. Ondanks de extra aandacht voor vuurwerk vanuit de regiopolitie Utrecht en de gemeente Utrecht is de fouillering door zowel FC Twente als door FC Utrecht ontoereikend gebleken.

ME
De opkomst van de ME is 30 tot 40 minuten vertraagd als gevolg van onvolkomenheden in twee procedures, zo staat in het raport. Ten eerste blijkt het alarmeringsschema bij de meldkamer onjuist, waardoor initieel de verkeerde coördinator van het Bureau Conflict en Crisisbeheersing (BCCB) door de meldkamer wordt opgepiept.

Ten tweede is de piketregeling voor de sleutelhouder van het BCCB waar de uitrusting van de ME zich bevindt ontoereikend. De eerste sleutelhouder bleek ziek en de tweede sleutelhouder moest van buiten Utrecht komen. Zonder deze bijzonder ongelukkige samenloop van omstandigheden en onvolkomenheden in de opschalingsprocedures had de ME circa 30 tot 40 minuten eerder ter plaatse kunnen zijn.

Bron: RTV Utrecht

Reacties

Bij dit bericht zijn 6 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing