FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Michel Vorm bij Erik Thuis

04-06-2007

0 reacties


We kunnen concluderen dat 2006 het jaar van Michel Vorm is geworden. Europees kampioen worden met Jong Oranje en een basisplaats bemachtigen in het eerste van FC Utrecht. De trend is gezet, dat gaat wat worden met Vorm in 2007. Het schaduwbestuur, de wijze oude mannen die altijd bij de training stonden te kijken, hadden het in 1999 al bij het rechte eind, we hebben een goede keeper in de eigen gelederen. En zo blijkt!

De zomer van 2006 is memorabel voor Michel Vorm. "Het begon allemaal met de voorbereiding van Jong Oranje. Ik had een goed seizoen gedraaid bij FC Den Bosch. De groep van Jong Oranje was een hechte groep en we voelden dat we iets konden neerzetten. Dat gebeurde ook, we werden in Portugal Europees Kampioen," vertelt een trotse Vorm. De zomer was kort voor de Utrecht keeper, want al snel moest hij zich melden voor het trainingskamp van FC Utrecht. Met dit keer drie keepers in de gelederen en wie de eerste keeper ging worden, dat was het grootste vraagstuk in de Nederlandse voetbalwereld. "Ik moest de concurrentie aangaan met Franck en Joost. De trainer had gezegd dat we alledrie een eerlijke kans kregen. Ik had veel zelfvertrouwen na een goed seizoen Den Bosch en een EK. Ik zit al sinds mijn zeventiende bij de selectie van FC Utrecht. Bij Parma uit zat ik op de bank, dus ik heb veel ervaring opgebouwd in de laatste jaren en een lange weg bewandeld," zegt de Utregse goalie. "Tegen Wigan Athletic kreeg ik de kans en die pakte ik met beide handschoenen beet. Ik keepte zoals ik ben en na de wedstrijd kreeg ik lovende kritieken te horen. Dan krijg je wel het idee, ik zit in de race."


Voordat de selectie in de voorbereiding naar Duitsland ging reizen, nam trainer Foeke Booy de beslissing wie de eerste keeper van FC Utrecht ging worden. De pers had het nieuws al opgepakt en het in een soort soap verpakt. Echter, de drie keepers mochten bij de trainer komen, de dag voordat ze naar Duitsland gingen en de selectie op de keepers na al bekend was gemaakt. "Als eerste werd Joost bij de trainer geroepen. Ik zat gewoon samen met Franck een tijdschrift te lezen en Joost bleef voor ons gevoel lang weg. Na een tijdje werd Franck geroepen en ik had Joost nog geeneens weg zien gaan. Franck had een kort gesprek en kwam naar buiten en stak zijn duim naar mij omhoog. Toen kreeg ik het idee dat de volgorde hoe we hier zaten, best weleens kon zijn dat het de volgorde voor de keepers betrof. Ik ging naar binnen en het verlossende woord werd door de trainer gesproken en ik heb de rest van het gesprek met een glimlach op mijn gezicht gezeten. Het was een ontlading," spreekt Vorm monter.

Joost Terol was gelijk de eerste die Vorm belde om hem te feliciteren. Dat valt zeker op dat er onderling geen rivaliteit is, dat de keepers het elkaar niet misgunnen. "Op de training ook, we gaan goed met elkaar om," vertelt Vorm. De voorzitter voegt nog toe dat hij bij de training zag dat Vorm een goede bal uit het doel haalde en Grandel zijn duim omhoog stak. Het begin was nog wel even wennen voor Vorm. "Ik heb wel vaak op de bank gezeten achter Harald en René, maar nu echt onder de lat vanaf de basis. Ik had gelijk een lekker gevoel. De eerste wedstrijd ging echter verloren tegen Willem II, maar ik keepte een goede pot. De eerste keer Galgenwaard was heel apart. Bij het horen van 'Eye of the Tiger' staat de wereld even stil. Ik voel me niet onder druk staan, ik voel gezonde wedstrijdspanning, maar geen extra spanning. Ik heb van de trainer voor een langere periode de zekerheid gekregen en iedereen is zeer tevreden over me. Ik krijg veel vertrouwen," verklaart de keeper. De voorzitter is scherp vandaag en concludeert dat dit seizoen al zeven keer de 0 is gehouden. Dit is niet vaak voorgekomen, zelfs niet in een heel seizoen. Vorm reageert vrij nuchter. "Ik ben keeper en je streeft ernaar dat je de nul houdt. Dat nuchtere heb ik waarschijnlijk van mijn moeder."

Vorm kijkt veel naar het voetbal. Buitenlands voetbal op tv en hij is afgelopen seizoen ook een keer bij Chelsea wezen kijken. Samen met zijn maatje Kruys gaan ze vanavond Barcelona - Werder Bremen kijken. Een echt voetbaldier dus? "Buiten het voetbal om, kijk ik graag naar voetbal. Ik kijk graag naar de wedstrijden van jong FC Utrecht en vorig seizoen toen ik bij Den Bosch speelde heb ik alle thuiswedstrijden van FC Utrecht gekeken. Verder kijk ik vaak bij mijn broertje die bij Elinkwijk in de A1 speelt."


De beste keepers ter wereld maken fouten en het lijkt er wel op of keepers juist het snelst afgerekend worden daarop. Echter wat opvalt is dat er weinig jonge keepers op de velden staan. "Jonge keepers moeten meer wedstrijden spelen. Het verschil is nu te groot tussen de oude garde en de jonge garde die er volgend jaar moeten staan. Een goed voorbeeld vind ik de keeper van Chelsea, Peter Cech. Een jaartje ouder als ik ben en hij staat wel mooi in het nationale team van Tsjechië en onder de lat bij Chelsea. Maar dit zijn de uitzonderingen. De trainers gaan vaak voor de ervaring en kiezen ze voor de oude garde. Trainer Booy heeft in Nederland de traditie gebroken," vertelt de geboren Nieuwegeiner.

Om op het hoogste niveau te presteren moet je veel dingen laten. "Ja, je bent snel moe, ik kan niet op straat voetballen met het oog op blessures en je kan niet echt stappen als je vrienden wel gaan stappen. Maar topsport geeft me ook heel veel. Op mijn zeventiende was ik in Japan met Oranje onder de 17 en mijn eerste UEFA Cup wedstrijd was Parma uit. Op mijn 17de tekende ik mijn eerste contract voor FC Utrecht voor 5 jaar." Om even op je contract verder te gaan. "Ik heb nu een contract dat in 2008 afloopt en ik kan waarschijnlijk tot 2010 bijtekenen, maar dat is bijna rond."

Op zijn 23ste heeft Michel Vorm er al bijna een heel voetballeven op zitten. Op zijn 17de tekende hij zijn eerste contract bij FC Utrecht en door blessures miste hij soms de boot en werd er toch nog een andere keeper aangetrokken. Ondanks het feit dat hij nog geblesseerd was aan zijn pols was daar Theo Bos, de trainer van FC Den Bosch. "Ik was nog in de zomervakantie aan het revalideren in Zeist en Utrecht en ik had al besloten dat ik verhuurd zou worden. Den Bosch wilde me graag hebben. Mede door de ervaringen met Van der Hoorn en Van Grinsven. Ik heb er 35 wedstrijden gespeeld en ik ga nu als ik kan ook bij Den Bosch kijken. Ik ben ze dankbaar. Maar Utrecht is mijn club en het is een droom die is uitgekomen."

Vorm kijkt veel voetbal, ook buitenlands voetbal. "Het meeste geniet ik van Barcelona en Arsenal en mijn favoriete speler is Ronaldinho. Nee, geen keeper," vertelt de keeper lachend. FC Utrecht blijft toch het meest bijzonder. "Echt wonderlijk de sfeer als je op het veld staat, zoals de wedstrijd tegen Ajax. Zo'n goede sfeer die moeilijk te beschrijven is die je gewoon moet ervaren. Je hoort wel eens van vrienden die op de tribune zitten over de sfeer, maar die moet je gewoon zelf meemaken om het echt te voelen. Dat is gewoon kicken," spreekt Vorm verder.

Michel Vorm gaat graag buiten de deur eten. "Ik kom minimaal een keer in de week in het Wintershuis, vind ik gewoon een heel gezellig restaurant waar je lekker kan eten. Ook af en toe in Delphi's op het Neude. Verder gaan we weleens op zondag naar een feest in de Monza, maar dat doen we de laatste tijd niet meer zo vaak. In Hilversum zit een leuke tent, daar kom ik nog weleens als ik ga stappen, dat is Musk."

Natuurlijk moet er aan het einde van het interview gevraagd worden wat de verwachtingen zijn voor dit seizoen. "We moeten bij de eerste negen eindigen dit seizoen en een meer constante waarde worden. De groep is binnenkort weer helemaal fit, dus er zijn weer meer opties beschikbaar." Vorm wil graag de leden van True Support nog de volgende boodschap meegeven: "Iedereen super feestdagen gewenst en neem een extra portie eten en drinken, want wij zijn met kerst gewoon aan het trainen."

Erik Thuis

Het interview met Michel Vorm is eind december 2006 gepubliceerd in FCU Fans! - Jaargang 02 - Nummer 02.

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
Willem IIFC Utrecht
28 oktober 2018 14:30 uur
Willem II Stadion

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing