FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Hoe is het met...Jan van Renswouw

09-10-2012

0 reacties


Het is de dag na Kerst, de duisternis valt in en we stappen het pand van Grafisch bedrijf Schotanus & Jens binnen, aan de rand van Nieuwegein. Jan van Renswouw, onder meer 4 jaar DOS en 1 gedeeltelijk seizoen FC Utrecht, ontvangt ons in de hal en neemt ons mee naar zijn kantoor, een geanimeerd gesprek staat op het punt van beginnen.

Als we na het uitwisselen van de persoonlijke kerstverhalen daadwerkelijk het interview beginnen wordt snel duidelijk dat Van Renswouw zich goed heeft voorbereid op het interview. Hij is op tweede Kerstdag in zijn persoonlijke archief gedoken en heeft de plakboeken met foto's en krantenknipsels, zorgvuldig samengesteld door zijn vader, meegenomen. Tijdens het gesprek werd meermalen één of meerdere boeken erbij gepakt om een periode in de carrière van de kleine middenvelder van DOS te belichten. Van Renswouw geniet zichtbaar en hoorbaar van al die mooie plakboeken die hij, zo bekende hij eerlijk, jaren niet meer gezien heeft.

Jan begint te praten en zal de komende anderhalf uur veelvuldig aan het woord zijn. "Ik ben op 10 mei 1948 geboren in de Gasthuissteeg, vlakbij de Biltstraat. We hadden het niet zo breed en woonden in een klein huisje, zonder douche. Dus een paar keer per week gingen we naar het badhuis, dat weet ik nog goed. Mijn meeste vriendjes woonden in de buurt van de Maliebaan, en zij woonden allen een stuk luxer dan wij. In ieder geval hadden zij wel een douche thuis. Toen ik een jaar of 10 was, gingen wij op stand wonen, in de Seringstraat, met douche! Ik ben begonnen met voetballen bij DVSU, ik was toen 8 jaar, maar toen ik op 10 jarige leeftijd naar DOS mocht, was ik snel vertrokken. DOS was voor mij DE club, ik mocht trainen onder Hans Kraay sr., die daar jeugdtrainer was. Ik kreeg toen ik 16 was mijn eerste contract, een jeugdcontract, maar dat was heel speciaal voor me. Rond die periode kwam ik ook uit voor het Nederlands UEFA jeugdelftal (tot 18 jaar), waar spelers als Dick Advocaat, Ruud Geels, Jan Boskamp en Dick Schneider ook rondliepen. Een prachtige tijd.

DOS periode
In de jeugd voetbalde Jan van Renswouw bij DVSU, maar niet veel later werd hij op straat ontdekt door Ben Van Leur die hem aanbeval bij DOS te gaan spelen. Van Renswouw mocht bij DOS een testwedstrijd spelen en al snel zette Hans Kraay sr., die toen ook jeugdtrainer was, een krul achter de naam van Van Renswouw. Hij debuteerde in de hoofdmacht bij DOS, met de Hongaar Laszlo Zalai aan het roer, op 20 november 1966 in de thuiswedstrijd tegen ADO. Tonny van der Linden was toen de grote man bij de kanaries, waar ook mannen als Henk Wery, Eddy Achterberg en diezelfde Hans Kraay Sr. in speelden. Van Renswouw weet zich de plagerij van de gearriveerde vedette nog te herinneren. "Ik kwam mij als jong ventje op de wedstrijddag op mijn Puch melden bij de club, waarop Van der Linden vroeg wat ik in godsnaam kwam doen. Toen ik zei dat ik met het eerste zou meespelen, vroeg hij of ik het echt zeker wist." Als we Van Renswouw vragen of hij Ton van der Linden de beste Utrechtse voetballer aller tijden vindt, geeft hij toe dat hij van uitzonderlijke klasse was. "Van der Linden was een topper, maar ik weet niet of hij de onbetwiste Utrechtse nummer 1 is. Hij zou echter ook vandaag de dag nog prima mee kunnen en dat zegt wel iets over zijn geweldige kwaliteiten als voetballer natuurlijk."

Van Renswouw zou in totaal in vier seizoenen 86 keer in de hoofdmacht van DOS uitkomen. Het was in de tijd dat DOS zich meerdere keren via een beslissingswedstrijd moest veiligstellen in de Eredivisie. In het seizoen 1976-1968 ging dat via een met 4-3 gewonnen wedstrijd in Eindhoven, tegen Fortuna. Er moest een verlenging aan te pas komen. In 1969 redde DOS het vege lijf in de onderlinge confrontatie met Volendam, door twee goals van George in 't Veld in het laatste kwartier van de wedstrijd (2-1 winst). Ook in 1969-1970 was het raak en speelde DOS een beslissingswedstrijd in en tegen GVAV, de voorloper van het huidige FC Groningen. We moesten winnen, want GVV stond 1 punt boven ons (toen nog 2 punten systeem, red). Onze trainer was Laszlo Zalai en we speelden o.a. met John Steen Olsen, Ton Nieuwenhuijs, Henk van Ledden op goal, Ed van Stijn en Thijs van Wijngaarde. En de matchwinner van die dag: Leo van Veen. Zijn goal betekende het groene licht voor de fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox, die enkele dagen later beklonken werd. Zo is FC Utrecht ontstaan. Zou DOS zijn gedegradeerd, dan was de fusie nooit tot stand gekomen.

"Ook toen al moest DOS bezuinigen en zou Eddy Achterberg of ik getransfereerd moeten worden. Voor Achterberg was interesse vanuit Enschede en voor mij was Go Ahead Eagles in de markt. Achterberg was de eerste die concreet werd en hij vertrok. Achteraf gezien had ik toen naar Deventer moeten gaan, maar mijn inmiddels gestarte maatschappelijke carrière deed mij besluiten het niet te doen."

"Ik heb onder de naam van DOS twee Europese wedstrijden gespeeld in het kader van de Intertoto als voortraject op de Jaarbeursstedenbeker, dat later het UEFA Cup toernooi zou gaan heten. Of eigenlijk was het al FC Utrecht. Maar toen we inschreven bestond FC Utrecht nog niet, toen we moesten spelen bestond DOS niet meer. We speelden tegen Hvidovre IF (1-3 verlies) en FC Winterthur (5-1 winst).
In die periode speelde ik ook voor het Nederlands Militaire elftal. Om mee te kunnen op een Europees toernooi, dat gehouden werd in de Irakese hoofdstad Bagdad, was ik zelfs een paar maanden eerder in dienst gegaan. Wat een belevenis was dat zeg, ik speelde daar met grote jongens als Robbie Rensenbrink, Jan van Beveren, Barry Hulshof, Willy van der Kuylen en Jan Klijnjan. De coach was Jan Zwartkruis, die later het grote Oranje nog zou coachen tijdens het WK van Argentinië (1978).

FC Utrecht
Nadat DOS samen met Elinkwijk en Velox in 1970 fuseerden tot FC Utrecht en DOS weer als amateurclub verderging, kwam Van Renswouw bij de nieuwe Utrechtse profclub terecht. "Door de fusie had de club ineens de beschikking over zes of zeven goede middenvelders. John Steen Olsen, Leen van der Merkt, Ries Coté, Tonny Nieuwenhuys, Marco Cabo en ikzelf. Elinkwijk coach Evert Mur, die aanvankelijk coach van FC Utrecht zou worden, zag het in mij zitten. Maar hij ging uiteindelijk naar AGOVV. Bert Jacobs, die een Velox verleden had werd hierdoor de trainer bij FC Utrecht. Helaas klikte het niet zo tussen mij en Jacobs. Iedere trainer heeft zo zijn voorkeur en dat gold natuurlijk ook voor Jacobs. Helaas behoorde ik daar niet toe. Er waren er mee die in eerste instantie niet in zijn favorietenbakje zaten. Zo was Leo van Veen in het eerste jaar ook niet eens speler van het eerste. Hij heeft het eerste seizoen vooral in het tweede gevoetbald, omdat Jan Groenendijk de onbetwiste aanvalsleider was. Van Veen had echter geduld, waar ik dat minder kon opbrengen.

Ik besloot daarop op de lokroep van AGOVV in te gaan waar Evert Mur en inmiddels ook Cor Adelaar (teamgenoot bij DOS) zat. AGOVV was aan een sterk seizoen bezig en ze hadden mij nodig om te promoveren, zo ging het verhaal. " Van Renswouw tekende voor drie jaar en de club uit Apeldoorn moest een bedrag van 100.000 gulden betalen voor de Utrechter. Vanwege financiële problemen ging AGOVV nog dat seizoen kopje onder. Van Renswouw werd schadeloos gesteld door de KNVB, maar FC Utrecht heeft die 100.000 gulden nooit meer gebeurd. "FC Utrecht heeft daarop nog geprobeerd mij over te halen een verbeterd contract te tekenen. Uiteraard was dat te doen om mij weer te kunnen verkopen, want die goede middenvelders liepen er nog allemaal. Ik heb het niet gedaan en heb daarna een contract getekend bij Eindhoven."

Eindhoven
"Ik heb bij Eindhoven een geweldige tijd gehad. Die Brabanders waren bijzonder gezellig en gastvrij. We speelden toen vaak zat voor 8 à 9.000 man. Dat is het dubbele van de huidige stadioncapaciteit van het Jan Louwers Stadion. Ik had daar eigenlijk niet weg moeten gaan. Het was een hele warme club. Bij FC Utrecht merkte je in de periode na de fusie echt nog aanwezigheid van de drie bloedgroepen waaruit de club was ontstaan. Logisch, maar dat had wel effect op de groep. Eindhoven was daarentegen veel meer een familie.

Ik heb na Eindhoven nog even bij Zwolle gespeeld, maar dat beviel me toch niet zo. We reden met zijn vieren naar Zwolle, om de beurt. Rinus Israel zat daar ook nog bij.
Ik ben daarna gaan spelen voor de lol. Eerst bij Minerva, waar Frans de Munck toen trainer was. Daarna nog bij UVV en uiteindelijk bij Grift Boys.

Vrienden uit die tijd
Ik heb nog steeds contacten met spelers uit die tijd en heb er ook een aantal goede vrienden aan overgehouden. Helaas is Jan van Beveren vorig jaar overleden, hij was een echte kameraad. Ik zie Marco Cabo, Leo van Veen, Leen van der Merkt, Corrie Hildebrand, Bennie Rietveld en Chat nog met enige regelmaat. En als ik ze niet zie, dan spreek ik ze wel regelmatig."

Humor
Uiteraard leggen we Van Renswouw ook de vraag voor hoe het met de voetbalhumor in zijn tijd was gesteld. "Natuurlijk waren er allerlei geintjes. Zo hadden we na afloop vaak melk staan en er waren altijd gasten bij die als eerste die kannen aan het leegdrinken waren. Je kon er natuurlijk op wachten dat we een keer ‘iets' door de melk deden. Het vervolg laat zich raden. De haantjes de voorsten stonden kokhalzend met het halflege glas in de handen. Waar ik echt nog steeds om kan lachen is de grap die we uithaalden met Nico Hardeman. Nico kwam elke dag met zo'n driewieler, een Goggomobil, uit Cothen en parkeerde hem dan bij het stadion vlak bij een hek. Onder het mom dat we een lintje moesten doorknippen om een zaak te openen gingen Leo van Veen, Piet van Oudenallen en ik eerder weg. Nico nam toen zijn kans waar om ook een keer op de massagetafel te komen, waardoor wij extra tijd hadden om onze actie uit te voeren. We gingen naar zijn autootje toe en hebben deze toen met een paar man, we hebben ook een paar supporters bij de actie betrokken, aan de andere kant van het hekje geplaatst. Wij bleven toen op een afstand kijken. Nico stapte in eerste instantie zelfs nietsvermoedend in zijn driewieler en ging rijden, maar hij kon geen kant op. Vloekend en tierend liep hij terug naar het stadion. Later hebben we er met zijn allen smakelijk om gelachen. Ook Nico.


Trainerschap
Van Renswouw heeft na zijn voetbalcarrière samen met onder andere Leo van Veen de trainerscursus B gevolgd. Met deze papieren volgde hij eind jaren '70 Jan Zwartkruis op als trainer van SO Soest. Daar werd hij in 1981 kampioen en behaalde hij daarmee promotie naar de 3e klasse. Daarna heeft hij nog 3 jaar het eerste van Leerdam Sport getraind.

2012 jubileumjaar
Dit jaar wordt een bijzonder jaar voor Jan. In 2012 is het zowel 40 jaar geleden dat hij trouwde met "zijn" Mieke, als dat hij in dienst trad voor Schotanus & Jens. Jan vertelt hoe het één met het ander te maken had. "Ik moest namens de club één of andere prijs uitdelen in de Jaarbeurs. Raak ik daar aan de praat met een dame, die later bleek de moeder van Mieke te zijn. Zij herkende mij als voetballer, Mieke bleek nog nooit van me gehoord te hebben. Opeens zag ik Mieke staan en ik dacht " Zo, die ziet er even goed uit", maar het werd op dat moment nog even niets. Ik gaf haar wel mijn telefoonnummer en op enig moment kregen we toch contact en werd het serieus. We trouwden in 1972 en gingen wonen in Nieuwegein. We kregen één dochter (Patricia) en hebben inmiddels ook één kleindochter (Denise). Nu nog wonen we in Nieuwegein.
Mieke werkte destijds bij Schotanus & Jens aan de Lange Nieuwstraat. Ze had een etentje van haar werk en vroeg of ik mee wilde gaan. Ik raakte aan de praat met Bob Smit, die mij later een baan aanbood als verkoper (in opleiding). Dat was nog even slikken, want ik had net bij Puma een baantje naast de voetballerij. Maar ik kon meer verdienen, hoefde minder te werken en kreeg een opleiding aangeboden. Tot de dag van vandaag ben ik nog steeds blij dat ik toen die keuze gemaakt heb. Ik ben als Commercieel Directeur nu toch verantwoordelijk voor ongeveer 35 mensen die in de beide vestigingen werken. We zijn goed door de crisis tot nu toe heen gekomen en dat doet me veel plezier. 1 mei is het alweer 40 jaar geleden, wat gaat de tijd snel.

Huidige FC Utrecht
Uiteraard snijden we ook FC Utrecht van het heden aan. Van Renswouw is stellig: "Er is behoorlijk wat kwaliteit verkocht met Mertens, Strootman, Silberbauer, Vorm en Van Wolfswinkel. Dat kan je echt niet zomaar opvangen. Het is niet terecht dat er dan wordt geroepen dat er gelijkwaardige vervangers zijn gehaald. Dat is gewoon echt niet zo. Ik kan Frans (van Seumeren, red.) wel begrijpen. De spelers die zijn gehaald hadden ook in de Eerste Divisie gehaald kunnen worden, met uitzondering van Gerndt. Die heeft wel potentie alleen is dat er nog niet uitgekomen. De aankoop van Nilsson begrijp ik echt niet. Die jongen loopt alleen achteruit met zijn handen op de rug te verdedigen. Nou dan is het makkelijk scoren voor een aanvaller. Je hoeft de bal alleen maar in het doel te lopen. Vorstermans is een groot talent en moet door het aantrekken van die Zweed noodgedwongen veel de bank warm houden. Doodzonde. Supporters vragen zich terecht af waar ze naar kijken. Er zijn bijna geen spelers meer om voor naar het stadion te komen. Asare is een geweldige voetballer natuurlijk en ook Wuytens is een speler die van het niveau is om je in de subtop te vestigen. Verder heb ik een zwak voor Mulenga. Geen speler met een fluwelen techniek, maar wat een kracht! Hij houdt minimaal twee spelers bezig. Erg vervelend dat hij weer zo'n zware blessure heeft opgelopen. Ik hoop van harte dat FC Utrecht weer betere tijden tegemoet gaat."

Rob Rietveld & Alexander de Mol

(Dit interview is verschenen in FCUFANS! magazine - Jaargang 07 - Nummer 02)

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

FC UtrechtAZ Alkmaar
20 oktober 2018 20:45 uur
Galgenwaard

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing