FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Filmster

29-12-2010

2 reacties


Eigenlijk wilden we op de ochtend van de eerste Kerstdag lekker uitslapen. Na een avontuurlijke rit vanuit Limburg waar meer dan een halve meter sneeuw lag, waren we wel toe aan een beetje extra rust. De auto bij ons vakantiehuisje was helemaal ingesneeuwd en we konden alleen met extra mankracht op de grote weg komen. En ook daar was het aanvankelijk glibberen en glijden voordat we op de autoweg waren.

Maar op eerste Kerstdag was er al 's morgens om negen uur een telefoontje met Ton van der Linden, de voormalige vedette van DOS. ,,Of we wisten dat Frans de Munck overleden was, zijn befaamde vroegere teamgenoot?'' Neen, dat wisten we nog niet maar het was reden genoeg om uit bed te gaan en enkele andere sportvrienden te informeren. De Zwarte Panter was immers een begrip in de Utrechtse voetbalwereld en zijn overlijden maakte - ondanks diens hoge leeftijd van 88 jaar - toch heel wat los.

Mijn laatste persoonlijke herinnering met Frans de Munck dateert uit de periode dat ik een boekje schreef over ‘de landskampioenen van 1958' zoals de titel was. Alle spelers van DOS die destijds van de partij waren in de legendarische wedstrijd tegen Sportclub Enschede, heb ik destijds nog een keer mogen interviewen. Met uitzondering van linksbuiten Cor Luiten die toen al overleden was waardoor ik een afspraak moest maken met zijn vrouw en zonen.

Maar Frans de Munck was ondanks zijn leeftijd - hij was toen tachtig jaar oud - nog uiterst vitaal. Ik maakte een afspraak met hem in hotel Haarhuis in Arnhem. En bij zijn binnenkomst herkende ik meteen het charisma waarmee Frans destijds zoveel vrouwenharten extra liet kloppen. De soepele tred, de onweerstaanbare lach en de fraaie haardos: het was er allemaal nog. Het bedienend personeel in Arnhem begroette hem dan ook met de nodige eerbied. Alsof er een filmster was gearriveerd.

Ik moest terugdenken aan de befaamde ontmoeting van Frans met een andere filmster, namelijk Jayne Mansfield, sekssymbool van de jaren vijftig. Het gebeurde voor de aftrap van Sparta - DOS en De Munck begroette de Amerikaanse actrice met een ferme kus boven op de mond waar de andere Kanaries timide op de achtergrond bleven. Ook moest ik denken aan zijn rol in een Duitse speelfilm ‘Dat Ideale Brautspaar' waarin ook De Munck een rol kreeg omdat hij als keeper van FC Koln onder de bijnaam ‘Die Schwartze Katze' zoveel furore maakte.

Maar we moeten hem vooral herinneren als de formidabele keeper van DOS die een groot aandeel in de enige landstitel die een Utrechtse voetbalclub ooit behaalde. ,,Hij was de slagroom op de taart,'' zo herinnert Hans Kraay senior hem. ,,Met hem in het doel hadden we de persoonlijkheid die we achterin node misten.'' En Ton van der Linden: ,,De meest professionele speler die ik ooit heb meegemaakt. Zelfs op de training was hij nog zo fanatiek als een beul.'' Kortom: op de eerste Kerstdag was er ineens dat telefoontje dat zoveel weemoedige en ook mooie herinneringen opriep.

Hans van Echtelt

Reacties

Bij dit bericht zijn 2 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing