FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

FC Utrecht vrouwen groeien naar juiste vorm

03-08-2012

0 reacties


Liever wilde hij dat Myrthe Moorees de enige was die scoorde. Natuurlijk. Had FC Utrecht Vrouwen SV Saestum (1-1) in ieder geval verslagen. De late tegentreffer deed pijn bij Jürgen Schefcyzk. Oké: even dan. Een beetje had hij hem aan zien komen. Soms moet je als trainer nou eenmaal keuzes maken. En zo slecht ging het helemaal niet.

Vrij vlot na het vriendschappelijke duel zochten de meeste speelsters elkaar en de technische staf nog even op. Rustig napraten over het gelijke spel. Of kletsen over andere dingen die er toe deden. Vorig seizoen gingen ze na een training of wedstrijd vaak snel naar huis, wist Jürgen Schefczyck. Dat kon volgens hem ook anders. "Wat ze na afloop van de wedstrijd deden, was uit eigen initiatief", zei de trainer na de krachtmeting op het terrein van SV Saestum tegenover Voetbal Centraal. "Goed om te zien. Dat is belangrijk: één team zijn. Daar hebben we het dit weekend ook over gehad op ons trainingskamp in Nijverdal. Positief om te zien hoe de meiden daar mee om zijn gegaan."

De voetbalsters kregen vorige week tijdens de eerste training een verrassende mededeling. Zaterdagochtend om acht uur begint het trainingskamp, zie maar hoe je zo vroeg op de plek van bestemming bent. Schefczyck wilde wel eens zien hoe zijn speelsters dat aan zouden pakken. Die vonden een oplossing. De een reed met een ploeggenoot mee, de ander had haar ouders zo gek - of zo lief - gevonden vroeg uit bed te komen. Sommigen kwamen in alle vroegte met de trein. Gelukkig bereikten ze allemaal de trainingslocatie in Nijverdal. Niet de enige opdracht die het gezelschap goed uitvoerde. "Ze hebben gewerkt aan persoonlijkheidsprofielen en geleerd beter samen te werken", vertelde de trainer. "Daar zijn ze wel in geslaagd, moet ik zeggen. Ik ben tevreden over de stappen die het team heeft gemaakt op dat gebied."

De communicatie moest verbeteren, constateerde de van AGOVV Apeldoorn afkomstige Schefczyck tijdens zijn eerste trainingsweek. Flink mee bezig zijn dus, was zijn voorstel. Veel praten. Daar kregen de meiden in Nijverdal voldoende gelegenheid voor. Neem nou de kookopdracht. "Ik had gezegd dat ze 's avonds een diner kregen", lachte Schefczyck. "Ze wisten alleen niet dat ze zelf voor eten moesten zorgen. Eerst werd voorgedaan hoe ze alles moesten bereiden, daarna mochten ze het zelf doen. Zag er niet uit de eerste keer. Na wat feedback kregen ze een herkansing en ging het veel beter. Door met elkaar te praten, te communiceren, konden ze de opdacht toch goed uitvoeren." Missie geslaagd, vond de Duitse trainer. Die goede communicatie zag-ie ook terug in de wedstrijd tegen Saestum. "Mijn verdedigster Sabine Verheul liet zich bijvoorbeeld veelvuldig horen", meende Schefczyck. "Ze was constant aan het praten. Ook als er iets mis ging, liet ze weten hoe iedereen moest omschakelen. Prima."

Zijn defensie beviel de Duitser sowieso wel, vooral in het eerste uur van de wedstrijd. Aanvankelijk begon hij met vier speelsters achterin. "Toen zag ik dat we ook wel één-op-één konden staan, zeker met een voetbalster als Hèlène Heemskerk in de laatste linie", legde de trainer uit. "Die is zo sterk als een beer." Kansen weggeven deed de ploeg zestig minuten lang niet. Geen grote in ieder geval. "Wel hadden de meiden een beetje de neiging achteruit te stappen en vanaf hun eigen helft op te bouwen", analyseerde Schefczyck. "Het is juist de bedoeling dat over de middenlijn te doen. En de speelsters moeten eerder doordekken. Dat lukte nog niet helemaal zoals ik dat wilde. Mooi was dat Tessa Oudejans vlak voor tijd toch goed en agressief instapte. Ze was twee keer dicht bij een doelpunt. Als ze iets opzij had gekapt, had ze gescoord. Iets te gretig, denk ik. Snap ik ook wel tijdens de voorbereiding. Geeft niet, dat komt allemaal wel goed."

In tegenstelling tot Oudejans kwam Jessica Neef wel tot scoren. De speelster van SV Saestum passeerde keepster Denise van Luyn en zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker. Weg voorsprong. Treurende gezichten aan de kant van FC Utrecht Vrouwen. "Daar baalde ik natuurlijk ook van", gaf Schefcyzk aan. "Wel weet ik hoe dat komt; ik heb ons zelf in de problemen gebracht. Je haalt in een wedstrijd nooit je centrale duo uit elkaar, behalve als je genoodzaakt wordt. Nu deed ik het bewust omdat ik iedereen aan het werk wilde zien." Daarvoor moest hij ook een aantal speelsters van SV Saestum in de gaten houden. Sommige meiden die misschien een kans krijgen bij FC Utrecht Vrouwen deden mee met de satellietclub van de eredivisionist. Schefczyck wil met een groep van achttien tot negentien voetbalsters en enkele stagespeelsters aan het nieuwe seizoen beginnen. Nu is het nog de vraag wie hij opneemt in zijn team. Gelukkig heeft hij nog tijd om dat uit te zoeken. Op 24 augustus begint de BeNeLeague Orange. Tot dat moment speelt het elftal een aantal vriendschappelijke wedstrijden. Zondag bijvoorbeeld, als Club Brugge de tegenstander is.

"In België moeten we vooral spelen vanuit de organisatie. Dat was tegen SV Saestum onze kracht", vertelde Schefczyck. "Die organisatie is de basis. Mijn aandacht gaat tegen Club Brugge uit naar het bewegen voor het doel en het verzilveren van de kansen. Dat waren tegen SV Saestum de grootste aandachtspunten." Te zwaar tillen aan het gelijke spel wilde Schefcyck niet. "We zitten in de voorbereiding, dan probeer je dingen uit. Wat ik heb gezien, geeft me hoop. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik straks een selectie heb met een stuk of achttien speelsters die allemaal prima meekunnen in de BeNeLeague Orange. Verdedigend staan we als een huis, nu al. En onze voorbereiding is eigenlijk pas net begonnen."

Daarom kan de groep met een goed gevoel filosoferen over de toekomst. Deden de voetbalsters in Nijverdal ook al, trouwens. Schefczyck liet het team voor het gemak even doen alsof het mei 2013 was en FC Utrecht Vrouwen zich kampioen mocht noemen. Of de speelsters uit wilden leggen hoe dat precies had kunnen gebeuren. "Kwamen ze na flink overleggen met de meest dynamische dingen aanzetten", prees Schefczyck. "Vol humor. Het team wordt meer één geheel. Die meiden hebben pas geleden zelfs een picknick georganiseerd zonder dat iemand daar van tevoren opdracht voor had gegeven. Daarna gingen ze met zijn allen een wedstrijd kijken. Nu ook zitten ze met een grote groep bij elkaar. Wat dat betreft gaat het met het teamproces steeds beter."

Bron: Maarten de Jong // Voetbalcentraal.nl

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing