FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

FC Utrecht en ambities, meer woorden dan daden

26-11-2011

8 reacties


De raad van commissarissen van FC Utrecht zal geen gehoor geven aan de oproep van de supportersclub WeLoveUtreg (WLU) om terug te treden na de dieprode cijfers van de afgelopen seizoenen. Utrecht is toe aan rust, ook op bestuurlijk vlak. Realisme is het sleutelwoord voor de toekomst.

Het uitzetten van de kachels als symbool van een nieuwe toekomst. Om duidelijk te maken dat de tijd van het grenzeloos verkwisten in stadion Galgenwaard voltooid verleden tijd is. Want de afgelopen week werd maar weer eens duidelijk hoe beroerd FC Utrecht de afgelopen jaren is bestuurd. Utrecht - dat al decennia te boek staat als een slapende reus - struikelde weer eens over zijn eigen ambities,

Nadat grootaandeelhouder Frans van Seumeren FC Utrecht had gered van een ondergang, werd te snel te ambitieuze taal geuit. Het streven om Utrecht op te laten stomen naar de subtop van het vaderlandse voetbal bleek andermaal een illusie. Net als aan het einde van de vorige eeuw toen het credo ‘Utrecht, Challenger op 4' voor eenzelfde stap moest zorgen. Tevergeefs.

FC Utrecht en ambities, het is een combinatie die in de 41-jarige clubgeschiedenis meer woorden dan daden heeft opgeleverd. Nu Utrecht al twee jaar feitelijk tussen de negen en tien miljoen schuld maakt, blijken de eerder uitgesproken ambities andermaal de koelkast in te moeten.

De huidige raad van commissarissen was er als de kippen bij om alle gemaakte schulden op het conto van de afgezwaaide preses Jan Willem van Dop te schrijven. ‘Bestuurlijk en commercieel mislukt', heette hij. De gewezen preses zou te weinig gerapporteerd en te veel met cijfers gegoocheld hebben. Maar met die conclusie gaf de rvc zichzelf een brevet van onvermogen. Als een algemeen directeur zijn werk niet goed doet en onvoldoende open opereert, is het aan de toezichthoudende rvc om in te grijpen.

Eerder dan nu is gedaan in elk geval. Van Dop werd uitgezwaaid met een receptie en lovende woorden, terwijl anderhalve maand later bij de presentatie van de jaarcijfers bleek wat eerder werd tegengesproken: hij had de zwartepiet gekregen voor het wanbeleid van de afgelopen jaren.

Zeker omdat de kritiek die nu geuit word op het functioneren van Van Dop dezelfde was als in 2007, toen voormalig rvc-voorzitter Ben Swagerman de preses zijn congé gaf. Van Dop vond zijn gelijk bij de rechter. De nieuwe rvc had vier jaar later in elk geval de indruk moeten wekken dat het nadrukkelijk de vinger aan de pols had gehouden.

De eis van WLU aan het adres van de rvc - Frans van Seumeren uitgezonderd als redder van de club - was daarom best te begrijpen. WLU-voorman Ben ten Boden, die een splintergroepering onder de FCU-supporters leidt, oordeelde terecht dat de rvc samen met Van Dop het beleid uit had gestippeld, inclusief de genomen financiële risico's.

De geschiedenis herhaald zich daarmee in Utrecht. De fans werden gouden bergen beloofd, die de gezamenlijke bestuurders niet waar konden maken. Een schitterend Europees half jaar daargelaten.

Het aftreden van de rvc zou nu tot te veel bestuurlijke onrust leiden, terwijl Utrecht juist toe is aan rust. Om te bouwen, sportief en commercieel. Het valt de nieuwe algemeen directeur Wilco van Schaik te prijzen dat realisme daarin de komende tijd het sleutelwoord is.

Voor FC Utrecht is het te hopen dat hij de rvc daarin meekrijgt. Dat betekent: sportief gezien (noodgedwongen) gokken op de jeugd, geen bedragen meer uitgeven die onverantwoord zijn en eerlijk en open zijn richting de fans. Zelfs als ze uit clubbelang letterlijk in de kou moeten zitten.

Bron: AD sportwereld - Ard Schouten

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 8 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing