FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

DOS-monument onthuld

28-11-2013

4 reacties


FC Utrecht is een monument rijker. De parkeerplaats van Stadion Galgenwaard is sinds donderdagmiddag opgesierd door het DOS-monument. Het monument dat herinnert aan het landskampioenschap van de Utrechtse club in 1958, is onthuld door de leden van Initiatiefgroep Monument DOS Landskampioen 1957/1958, de oud-spelers van DOS en Frans van Seumeren.

Bij de onthulling waren de oud-spelers van het kampioenselftal Jan van Capelle, Wil Steigerwald, Andries Nagtegaal, Hans Kraaij senior, Henk Temming en Gerrit Krommert aanwezig. 

Historie
Wilco van Schaik, algemeen directeur van FC Utrecht, sprak voorafgaand aan de onthulling de belangstellenden toe. “Wie het verleden niet kent, kan het heden niet op waarde schatten. Dat geldt ook voor de historie van FC Utrecht”, vertelde Van Schaik.

“In 1970 is onze club ontstaan uit een fusie tussen Elinkwijk, Velox en DOS. Maar met de titel van DOS werd die dag Utrecht kampioen, zo was het in 1958. Het waren illustere namen die in het veld stonden, maar het was ook vooral het collectief dat kampioen werd. Samen knokken en samen werken voor dat hogere doel. Een vriendenteam en die winnaarsfeer hoort ook bij FC Utrecht. Het publiek wil ook dat hier elke wedstrijd wordt gewonnen.”

Hans Kraay senior, oud-speler en inmiddels 77 jaar oud, beleefde de dag met een grote glimlach. "Het is belangrijk dat op deze manier de grootste gebeurtenis uit de Utrechtse voetbalhistorie wordt vastgelegd", is Kraay van mening. "Tegenwoordig wordt weinig meer over DOS gesproken. Maar, als ik vandaag alle papieren en foto’s zie dan doet mij dat wel heel goed. En, natuurlijk het gele shirt met de V op de borst. Dit had zomaar voor 'Victorie' kunnen staan, maar dat was niet het geval. Er komen nu wel mooie herinneringen boven."

Kraay toont zich nog altijd trots over de samenwerking met Tonny van der Linden. "Ik ben er trots op dat ik met zo’n goede voetballer als Tonny heb mogen voetballen. Hij was een fijne vent, geen druktemaker of opschepper. Hij maakte ook nog eens het winnende doelpunt tegen SC Enschede."


Initiatief

Het monument is een initiatief van zes individuen die zich verenigden in Initiatiefgroep Monument DOS Landskampioen 1957/1958. Hans van Echtelt, Joop Leliveld, Gert van Es, Fred Nuwenhuis, Harry de Keijzer en Jan Jansen hebben investeerders bereid gevonden dit monument mogelijk te maken. Ook FC Utrecht en de SupportersVereniging FC Utrecht hebben een bijdrage gedaan bij het realiseren van het monument.

Het monument, van de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst, heeft een afmeting van 2,5 bij 5 meter en is gemaakt van cortenstaal. De namen van de spelers en een toelichting zijn in het staal uitgesneden. In de bestrating naar de hoofdentree van Stadion Galgenwaard is een rode loper aangelegd vanaf het monument.

Bron: fcutrecht.nl

Foto: FCUPhoto

Reacties

Bij dit bericht zijn 4 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing