Het scorend vermogen van FC UtrechtDe overwinning op Sparta was een moeizame, want de enige goal van het duel viel pas vlak voor het einde van de officiële speeltijd. En FC Utrecht bleek in dit duel met 68,6% veel balbezit te hebben gehad. Op het veld leek er alleen geen 'killer voor de goal' aanwezig te zijn. Een korte analyse van het scorend vermogen van FC Utrecht.

Na en voor de winterstop
Na de winterstop werd er tot nu toe vijf keer in vijf duels gescoord, dus gemiddeld exact één goal per duel. Dat is weinig. In dezelfde duels vorig seizoen (AZ-thuis, Feyenoord-thuis, Ajax-thuis, Excelsior-uit en Sparta-thuis) werd toen namelijk negen keer gescoord, dus bijna het dubbele. Opvallend detail: in deze vijf duels werden dit seizoen zeven punten behaald, net zo veel als in deze duels vorig seizoen. Het aantal gemaakte goals zegt dus niet alles.

FC Utrecht speelde voor de winterstop 17 duels waarin het 27 keer scoorde. Dat is gemiddeld 1,59 keer per duel een goal. Een aanzienlijk hoger gemiddelde dan na de winterstop dus. Op een seizoen van 34 duels scheelt dit 20 doelpunten.

Stand op basis van het aantal gescoorde goals
Als de eredivisiestand zou worden bepaald op basis van het aantal gescoorde goals, dan zou FC Utrecht op dit moment door de 32 gemaakte goals gedeeld negende (met Heracles Almelo) staan. De huidige nummer vijf van de eredivisie (PEC Zwolle) heeft met 31 goals minder gescoord dan FC Utrecht. De andere clubs boven FC Utrecht hebben allemaal meer gescoord. Clubs die meer hebben gescoord dan FC Utrecht, maar op de daadwerkelijke eredivisiestand lager staan, zijn: Vitesse (36 keer gescoord) en FC Groningen (34 keer gescoord).

Bij het ingaan van de winterstop bekleedde FC Utrecht op basis van het aantal gescoorde goals de achtste plek. Ten opzichte van nu stonden PEC Zwolle en Heracles Almelo destijds nog onder FC Utrecht, en Willem II er nog boven. Bedenk daarbij dat FC Utrecht bij het ingaan van de winterstop één duel minder had gespeeld dan de drie andere genoemde clubs.

Vorig seizoen
In 2016 / 2017 scoorde FC Utrecht 54 goals in 34 duels, en dat is gemiddeld wederom 1,59 keer per duel. Daarmee is een cijfermatige conclusie dat het vertrek van Sébastien Haller (in 2016 / 2017 maakte hij in 32 eredivisieduels 13 goals en leverde zes assists) tot en met de winterstop geen afname van het gemiddeld aantal goals per duel heeft opgeleverd. FC Utrecht zou in 2016 / 2017 op basis van het aantal gescoorde goals op plek zes in de eredivisie zijn geëindigd, dus twee plekken lager dan de daadwerkelijke stand.
En in de eerste zes eredivisieduels van 2016 / 2017 werd 'slechts' zeven keer gescoord. In die eerste zes duels werden slechts drie punten behaald.

Het laatste kwartier
In het lopende seizoen scoorde FC Utrecht tot nu toe vier keer in het laatste kwartier van een duel, vorig seizoen was dat nog 15 keer. Hier is sprake van een afname die al verspreid door het hele seizoen heen loopt: voor de winterstop werd er drie keer in het laatste kwartier gescoord, na de winterstop één keer. En de afname is niet nieuw, want in 2016 / 2017 scoorde FC Utrecht 15 keer in het laatste kwartier. En in 2015 / 2016 scoorde FC Utrecht liefst 20 keer in het laatste kwartier.

Drie opvallende feiten rondom het scorend vermogen
- Lukas Görtler scoorde tegen Sparta zijn eerste goal in de eredivisie (in het bekertoernooi tegen Ajax Amateurs scoorde hij al eerder). In 2016 / 2017 kwam hij 23 keer in actie in de 2e Bundesliga voor 1. FC Kaiserslautern, en scoorde toen geen enkele goal. Zijn laatste goal in competitieverband scoorde hij op 8 november 2015 tijdens RB Leipzig - 1. FC Kaiserslautern (0-2).
- De laatste keer dat FC Utrecht in competitieverband meer dan drie goals scoorde in één duel, was op 5 maart 2016 (sc Heerenveen - FC Utrecht 0-4). Daarna scoorde FC Utrecht in andere competities ook slechts twee keer meer dan drie goals in één duel: in de play offs tegen PEC Zwolle (5-2 op 12 mei 2016) en het bekerduel tegen Ajax Amateurs (0-6 op 20 september 2017).
- In het seizoen 2014 / 2015 (met Alflen als hoofdtrainer) scoorde FC Utrecht 60 goals. Echter: door de 62 tegengoals stokte het puntenaantal na 34 duels op 41. Nu heeft FC Utrecht met 'slechts' 32 goals 35 punten behaald. En er zijn nog twaalf duels te gaan.

Foto: FCUPhoto