Een tussenbalans na 23 eredivisieduelsOp deze site wordt met enige regelmaat aandacht gegeven aan cijfers over de prestaties van FC Utrecht, vaak gerelateerd aan één of meer voorgaande seizoenen. Inmiddels is ongeveer tweederde van de competitie afgerond, en hier volgt een tussenbalans op drie aspecten: goals in het laatste kwartier, resultaten buitenshuis en behaalde aantal punten.

Dit artikel is beperkt tot de resultaten in de eredivisie.

Goals in het laatste kwartier
In de afgelopen seizoenen lag de focus bij 'goals in het laatste kwartier' vooral op de tegengoals. De cijfers geven het volgende beeld:

Seizoen 2013 / 2014 (34 duels)
Zelf gescoord in laatste kwartier: 12
Tegengoals in laatste kwartier: 17

Seizoen 2014 / 2015 (34 duels)
Zelf gescoord in laatste kwartier: 19
Tegengoals in laatste kwartier: 22

Per saldo nam over deze twee seizoenen het aantal tegengoals in het laatste kwartier dus toe. En dat kost over een heel seizoen genomen punten, want late gelijkmakers en / of late nederlagen waren er hierdoor zeker. Deze laten vaak sporen achter in het vertrouwen.

In dit artikel werd op 15 november 2015 al gesignaleerd dat er een trendbreuk in de maak leek op het gebied van tegengoals. En de cijfers zijn nu, na 23 eredivisieduels, als volgt:

Zelf gescoord in laatste kwartier: 14
Tegengoals in laatste kwartier: 6

Als deze trend doorzet, dan eindigt FC Utrecht na 34 duels met 9 tegengoals in het laatste kwartier, en met liefst 23 zelf gescoorde goals in die periode. En wie aan FC Utrecht - PEC Zwolle of sc Cambuur - FC Utrecht terugdenkt, ziet wat dit kan opleveren.

Resultaten buitenshuis
In dit artikel werd op 30 november 2015 voorspeld dat FC Utrecht, bij ongewijzigde resultaten buitenshuis, aan het einde van het seizoen op circa 10 buitenshuis behaalde punten zou gaan uitgekomen. Er waren toen nog 10 uitduels in het verschiet.
Inmiddels zijn de uitduels tegen De Graafschap, AZ, FC Groningen, Roda JC, FC Twente en sc Cambuur geweest. En in die serie behaalde FC Utrecht 10 punten. Daardoor heeft FC Utrecht 14 punten buitenshuis behaald, en zijn er slechts vijf ploegen (PSV, Ajax, AZ, Feyenoord en ADO Den Haag) die het vergelijkbaar of beter hebben gedaan in uitduels.

Als FC Utrecht de huidige lijn doorzet, dan worden buitenshuis naar verwachting in totaal 18 punten behaald. Dit betekent nog één winst en één gelijkspel in de serie tegen sc Heerenveen, Heracles Almelo, Ajax en Vitesse.

Behaalde aantal punten
Uiteindelijk gaat het om het aantal behaalde punten na 34 eredivisiduels. In de afgelopen twee seizoenen behaalde FC Utrecht er telkens 41 (met plek 10 in 2013 / 2014 en plek 11 in 2014 / 2015 als eindresultaat). Op dit moment heeft FC Utrecht er 35. Als Erik ten Hag in de komende elf eredivisiduels nog zeven punten weet te behalen, dan behaalt hij sowieso meer punten dan zijn voorgangers Jan Wouters en Robbie Alflen.

Die 35 punten zijn behaald in 23 duels, dus gemiddeld behaalt FC Utrecht op dit moment 1,52 punt per duel. Bij een ongewijzigde voortzetting van deze lijn eindigt FC Utrecht op 51 punten. Dat zouden er dan tien meer zijn dan de twee afgelopen seizoenen. En in 2013 / 2014 en 2014 / 2015 waren 51 punten voldoende voor een plek bij de eerste zeven. Daarmee heb je recht op deelname aan de play offs.

Foto: FCUPhoto