post

AZ – FC Utrecht 0-1 (0-0)

FC Utrecht legt na zeges op Heracles Almelo en Sparta Rotterdam in Alkmaar ook AZ over de knie: 0-1.

Drie keer op rij winnen in de Eredivisie, en in al die partijen geen enkele treffer incasseren. FC Utrecht heeft het geflikt. Na de zeges op Heracles Almelo (2-0) en Sparta Rotterdam (1-0) legden de Domstedelingen vanavond (woensdag) in Alkmaar AZ over de knie: 0-1. Sander van de Streek zorgde met een prachtig schot voor de enige treffer van de avond. Het is voor het eerst sinds 2010 dat FC Utrecht drie Eredivisiepartijen in successie heeft gewonnen waarin het ook telkens de nul hield.

Alsof hij buskruit in zijn schoenen heeft. Het schot dat Sander van de Streek produceert, zo halverwege de tweede helft van de uitpartij tegen AZ, heeft een ongekende snelheid. En is, niet geheel onbelangrijk, ook buitengewoon nauwkeurig gemikt. Het zijn twee factoren die samen een garantie voor een treffer vormen. Keeper Marco Bizot van AZ? Hij kan slechts toekijken. De bal suist hem voorbij en eindigt tegen de touwen: 0-1 voor FC Utrecht.

Kansen voor FC Utrecht
Een verdiende voorsprong, dat is het. FC Utrecht speelt een puike partij in het AFAS Stadion. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake moet in de absolute openingsfase even een kans toestaan, maar neemt daarna de touwtjes in handen en speelt met regelmaat met knap voetbal tussen de Alkmaarse linies door. Het levert kansen op voor onder anderen Van de Streek (kopbal), Hidde ter Avest (schot, over), Bart Ramselaar (schot, naast) en wederom Van de Streek (schot, naast). In de laatste fase van de eerste helft zijn er dan kansen voor AZ, maar keeper Eric Oelschlägel houdt zijn doel relatief eenvoudig schoon.

Oelschlägel houdt zijn doel weer schoon
De Duitse goalie moet na een klein uur spelen wel alles uit de kast halen om de nul vast te houden. Op een hard schot van Myron Boadu na een afgemeten voorzet van Owen Wijndal reageert de keeper katachtig, en daarmee houdt hij FC Utrecht op de been. Na de wonderschone goal van Van de Streek zet AZ nog meer aan en dat zorgt wel degelijk voor druk op de defensie van de Domstedelingen; maar die buigt hoogstens een klein beetje, van barsten is geenszins sprake.  

Hilterman maakt debuut
Voor de derde wedstrijd op rij is er ook een debutant in de rangen van FC Utrecht. Maakt op eigen veld tegen Heracles Almelo rechtsback Hidde ter Avest zijn eerste minuten namens de Utrechters en zijn er bij het thuisduel met PEC Zwolle voor Remco Balk speelminuten in het shirt van FC Utrecht, in Alkmaar tegen AZ is het Jeredy Hilterman die zijn eerste optreden in de hoofdmacht maakt. Vlak voor tijd wordt de aanvaller, die met twaalf treffers momenteel topscorer is van Jong FC Utrecht, door Hake in de equipe gebracht als vervanger van Gyrano Kerk.

Zaterdag alweer aan de bak
Voor FC Utrecht staat de volgende wedstrijd alweer voor de deur. Immers: zaterdag al komt PEC Zwolle op bezoek in Stadion Galgenwaard. Die Eredivisiewedstrijd begint aan het Herculesplein om 18.45 uur.

AZ – FC Utrecht 0-1 (0-0)
68. Sander van de Streek 0-1

Gele kaarten: Owen Wijndal (AZ), Bart Ramselaar, Willem Janssen (FC Utrecht).

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling AZ: 
Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (80. Timo Letschert), Bruno Martins Indi (72. Jordy Clasie), Owen Wijndal; Fredrik Mitsjø, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners; Albert Gudmundsson (72. Tijjani Reijnders), Myron Boadu, Jesper Karlsson (72. Zakaria Aboukhlal).

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest (60. Mark van der Maarel), Tommy St. Jago, Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Joris van Overeem (84. Justin Hoogma), Othmane Boussaid (83. Moussa Sylla); Gyrano Kerk (89. Jeredy Hilterman), Sander van de Streek, Bart Ramselaar (60. Urby Emanuelson)

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto

5 thoughts on “AZ – FC Utrecht 0-1 (0-0)

 1. Ik heb de laatste tijd met ergernis naar de FC zitten kijken, maar dit is een geweldige teamprestatie. Op deze overwinning valt niets af te dingen. Chapeau!

 2. Tactisch ijzersterk gespeeld. Tegen een ploeg die uitstekend in vorm is, die afgelopen weekend nog tegen Feyenoord won, bijna geen kans weggeven. Hake mag er als een belastingadviseur uitzien, maar hier mag hij de complimenten voor krijgen. Drie keer op rij gewonnen, drie keer op rij de nul en de play offs komen weer in de buurt. Op naar de volgende scalp: PEC.

 3. Prima om te starten in een soort van 1-4-2-3-1. Alleen is dit lastig herhalen tegen mindere ploegen, want er is dan een balvaste spits nodig. Dalmau is vooral in de 16 gevaarlijk (daarom snapte ik dat hij op de bank zat). Die balvaste spits heeft FC Utrecht niet. En dat maakt het scoren er niet makkelijker op.

  Na de komst van Hoogma werd het meer 1-5-3-2. Ook prima om zo te schakelen tijdens het duel. Dus wat dat betreft goed geanticipeerd van de staf.

  En mooi om te zien dat St Jago aan de hand van Willem Janssen een goede ontwikkeling doormaakt.

 4. Lekker hoor zo n overwinning waar, laten we eerlijk zijn, niemand op had gerekend. Zeker niet na het vertoonde spel van afgelopen weekend van AZ tegen Feyenoord. Moet wel zeggen dat het ophemelen van AZ me wel uit de keel ging hangen. Ook om daar het predicaat topploeg aan te hangen is natuurlijk zwaar overdreven. Hopelijk is Utrecht in staat deze lijn door te trekken.
  Jammer dat Dalmau nog niet in staat is 3 wedstrijden in 1 week aan te kunnen.
  Vindt inmiddels wel dat er een oplossing voor het spel van Kerk moet worden gevonden. Speelt al weken achter elkaar ver onder pijl, alleen om hem vanwege zijn snelheid steeds maar weer op te stellen kan niet. Zijn medespelers zien dat natuurlijk ook, zeker die op de bank zitten. Zijn inzicht en technische vaardigheid blijven een probleem. Zou die spits van VVV geen optie zijn Arnold.

Comments are closed.