post

Speler nummer 32: Jeredy Hilterman

Tijdens AZ – FC Utrecht mocht Jeredy Hilterman in minuut 89 Gyrano Kerk aflossen. Voor Jong FC Utrecht-topscoorder Hilterman (op de foto in tegen Jong Ajax) was dit zijn debuut in een officieel duel van het eerste van FC Utrecht. En hij is daarmee de 32e speler die dit seizoen zijn opwachting maakt in een officieel duel.

In het afgebroken voorgaande seizoen zetten FC Utrecht ‘slechts’ 31 spelers in. We moeten terug naar het seizoen 2014 / 2015 (36) om een seizoen te vinden waarin meer dan 30 spelers zijn ingezet. Het record staat voor FC Utrecht op het seizoen 2013 / 2014 toen er 37 spelers in 40 officiële duels werden ingezet.

Dat er nu al meer spelers zijn ingezet dan vorig seizoen, komt voor een deel doordat er sinds dit seizoen maximaal vijf keer mag worden gewisseld in plaats van drie keer. In de 21 officiële duels tot nu toe (19 eredivisie, 2 keer KNVB-beker) wisselden de trainers in totaal in slechts 9 duels vier keer of meer. Jeredy Hilterman dankte aan de wisselverruiming wel zijn debuut, want hij was de vijfde speler die tijdens het duel in Alkmaar mocht invallen.
De selectie van FC Utrecht is wel geconfronteerd met blessures, maar dat lijkt in vergelijking met andere clubs niet overdadig te zijn.

Van de 32 gebruikte spelers mochten Christopher Mamengi en Davy van den Berg alleen invallen tijdens het bekerduel in Dordrecht. Ook nieuwe aanwinst Remco Balk kwam pas één keer in actie (eredivisie), maar hij zat pas twee keer bij de wedstrijdselectie. Voor Hilterman was dat in Alkmaar ook voor de tweede keer.

Tijdens het vorige seizoen vertrokken tussentijds 6 spelers die wel speelminuten maakten in een officieel duel (Jensen, Bergström voor zijn verhuur, Venema, Joosten en Strieder). Dit seizoen staat die teller tot nu toe op 3 (Klaiber, Arzani en Guwara). Vorig seizoen werden in de wintertransferwindow (of daarna) 3 spelers gehaald die in een officieel duel uit zijn gekomen: Zoet, Peterson en Sané. Dit seizoen staat die teller ook op 3: Benamar, Ter Avest en Balk.

Vanuit Jong FC Utrecht debuteerden vorig seizoen Mitchell van Rooijen, Tommy St. Jago en Jonas Arweiler. Dit seizoen hebben Thijmen Nijhuis, Christopher Mamengi, Davy van den Berg, Sylian Mokono en nu dus Jeredy Hilterman die stap gezet.

Tenslotte de top 3 speelminuten dit seizoen in de eredivisie en KNVB-beker tot nu toe (bron: transfermarkt.nl):

1) Django Warmerdam (1.890 minuten; hij miste nog niets)
2) Gyrano Kerk (1.747 minuten)
3) Sander van de Streek (1.524 minuten)

Tegen deze lijst is het weinig verwonderlijk dat inmiddels vetrokken Leon Guwara dit seizoen slechts 12 minuten in actie kwam en daarmee slechts drie spelers ‘onder’ zich hield. De lijst met speelminuten wordt op dit moment afgesloten door Jeredy Hilterman: hij kwam tot één minuut (en de extra speeltijd). Wie weet waar hij aan het einde van het seizoen staat?

Foto: FCUPhoto