Voorbeschouwing PSV – FC Utrecht

Het is de wedstrijd waarbij de statistieken tot de slechtste behoren voor FC Utrecht. De laatste wedstrijd van FC Utrecht (vorige week tegen ADO) was niet de beste wedstrijd van de club. Dus allerlei redenen om vandaag niet al te gerust af te reizen naar Eindhoven voor de wedstrijd tegen PSV. Toch zou het allemaal wel eens anders uit kunnen pakken. Als we ons vasthouden aan het spel tegen Feyenoord, waar ook een tegenstander werd getroffen die zelf het spel wilde maken, liggen er misschien toch kansen voor onze ploeg.

Natuurlijk zal er dan wel wat beter afgerond moeten worden. Het is een manco waar FC Utrecht dit hele seizoen al mee kampt. En eigenlijk al wat langer. De scorende centrumspits is nog niet opgestaan. Dalmau is de beoogde scorende spits, maar de Spanjaard blinkt vooralsnog alleen uit in blessures. Toen hij afgelopen eindelijk na rust zijn opwachting mocht maken, ging hij er al snel weer af met twee gele kaarten. De eerste makkelijk gegeven, de tweede volledig terecht en ongelooflijk stom. Dalmau bood daarna zijn verontschuldigingen aan via social media, maar het leed was toen al geschied, al siert het de spits om dit te doen. Vandaag dus zonder Dalmau.

Wat een beetje teleurstellend is, is het weinige vertrouwen dat er bij sommige supporters op internet is voor de trainer. Als er één ding duidelijk geworden is het laatste jaar is dat René Hake Jong FC Utrecht na diverse moeilijke seizoenen, keurig aan de praat heeft gekregen en dit team erg leuk, aanvallend voetbal laat spelen. Veel druk naar voren, negentig minuten lang, het is dat wat veel supporters ook graag bij het eerste willen zien. Daarom is het erg vroeg om nu al te roepen om trainers van naam (zelfs als die nog niets of weinig hebben bewezen). Het programma is zwaar, maar waarom niet de tijd nemen om Hake de kans te geven te laten zien dat wat hij bij Jong voor elkaar heeft gekregen, hij ook er bij het eerste in kan brengen? Waarom moet er tegenwoordig zo gekeken worden naar namen? Als je de eerste drie/vier wedstrijden van Jong zag, leek het alsof het een onsamenhangend elftal zonder talenten was. Inmiddels staat het elftal en dienen er zich talenten aan die misschien wel een snelle stap richting de hoofdmacht kunnen maken. Denk aan Mokono, Akmum en Acheffay. En dan vergeten we er nog een paar die nu aan het groeien zijn om vaste waarde te worden bij de ploeg die nu onder hoede is van Ab Plugboer.

Maar goed, het resultaat is natuurlijk ook belangrijk, al zit, zogezegd, het programma dan niet mee met wedstrijden tegen PSV, Ajax (beker) en AZ in het vooruitzicht. De overige twee tegenstanders dit kalenderjaar zijn dan nog Fortuna Sittard en FC Emmen, tegenstanders waarvan, gezien de Utrechtse ambities, wel van gewonnen dient te worden. Toch houden we de moed erin en staan we volledig achter de ploeg. Helaas zonder lijflijk aanwezig te kunnen zijn, maar wel gespannen voor de buis.

Voor vanmiddag dus geen Dalmau, terwijl ook Guwara en Maher niet aanwezig zijn vanwege blessures. Mamengi speelde afgelopen vrijdag 60 minuten als linksback en zal waarschijnlijk daardoor als back-up voor Warmerdam gelden. Ook Mokone speelde maar 60 minuten, dus ook hij zal wel bij de selectie zitten. Na wederom een extra trainingsweek moeten de spelers weer meer duidelijkheid hebben over de speelwijze die Hake nastreeft. Of dat gevolgen heeft voor de opstelling, is nog niet bekend. De verwachting is dat er niet veel verandert na afgelopen week, al zijn er natuurlijk wel al moeilijke keuze te maken centraal achterin. Want daar staan nu Hoogma en Bergström terwijl Janssen en St. Jago ook zouden kunnen spelen. Het duo Janssen – Bergström doet natuurlijk denken aan het heerlijke seizoenseinde van onder Advocaat, maar St. Jago heeft dit seizoen ook al laten zijn een toekomstig vastigheidje te kunnen zijn.

Op het middenveld misschien een plekje inruimen voor Boussaid, die misschien de twee voorwaartsen in stelling kan brengen tegen PSV? De vraag is dan natuurlijk ten koste van wie dat zou  moeten gaan. Van de Streek zorgt ook altijd voor dreiging in de zestien en is met zijn loopvermogen ook belangrijk in het meeverdedigen. Ramselaar komt ook vaak voor de goal en is gevaarlijk met zijn loopacties, Gustafson in de passing maar moet wel van zijn nonchalante houding en rouwmomenten af. Van Overeem zorgt voor de broodnodige balans, die zeker tegen PSV belangrijk zal zijn. Lastige keuzes dus, maar de trainer heeft ze de hele week weer onder zijn hoede gehad, dus aan hem de keuze.

Voorin ongetwijfeld het duo Mahi en Kerk. Hopelijk nu wat zelfverzekerder in de afronding. Afgelopen vrijdag heeft spits Hilterman van Jong FC Utrecht laten zien dat alleen op de keeper af gaan gewoon omgezet kan worden in een doelpunt. Hij bleef rustig en gaf daarmee het goede voorbeeld voor onze twee voorwaartsen.

De wedstrijd begint vanmiddag om 16.45 uur in Eindhoven. Woensdagavond speelt FC Utrecht in Amsterdam tegen Ajax en volgende week wacht Fortuna Sittard in De Galgenwaard.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Paes

Van der Maarel – Bergström – Hoogma – Warmerdam

Ramselaar – Van Overeem – Van de Streek – Gustafson

Mahi – Kerk