Voorbeschouwing FC Utrecht – Ajax

Het was een klein zinnetje in het AD. Maar het geeft hoop voor de toekomst. René Hake, interim coach, gaf aan het anders te willen doen, zonder overigens de hele boel overhoop te gooien. Als hij daarmee bedoelt dat hij gaat zorgen voor een team dat speelt met agressiviteit, vechtlust en spelvreugde en drang naar voren, dan zou dat mooi zijn. Dan heeft hij de eerste slag gewonnen om misschien wel het seizoen te mogen afmaken.

Na de ongelooflijk slechte partij in Almelo volgde deze week het verrassende nieuws dat trainer Van den Brom de overstap maakt naar Racing Genk. Het feit dat FC Utrecht daar zo makkelijk mee aan wilde werken nadat Van den Brom had aangegeven de stap te willen maken, geeft aan dat men toch niet heel tevreden was over de vooruitgang van de prestaties. Hoe het zou zijn afgelopen als de trainer nog had doorgegaan, zullen we nooit weten. Maar de club heeft de touwtjes voorlopig in handen gegeven aan de trainer van Jong FC Utrecht, die samen met Rick Kruys vooralsnog verantwoordelijk is. Gezien de resultaten die Hake vorig seizoen boekte met het immer onderin spelende Jong elftal, geen gekke keuze. Kijken of hij dit ook kan overbrengen bij het eerste elftal.

Het is lastig om de opstelling voor morgen tegen Ajax te voorspellen. Verwachting is wel dat Hake zal kiezen voor Van Overeem. Zeker nadat vorige week duidelijk werd dat Van Overeem node gemist werd om bijvoorbeeld het gevaar van Vloet te neutraliseren. Ajax heeft die kwaliteiten natuurlijk ook, dus een extra slot op de deur kan geen kwaad. Daarom zou het zomaar kunnen zijn dat er wordt overgeschakeld naar een 4-4-2 opstelling. Met de snelheid van Elia en Kerk liggen er mogelijkheden in het centrum van de Amsterdamse defensie, die niet altijd even solide oogt.

De extra middenvelder kan dan benut worden om met Ramselaar, Van Overeem, Maher en Gustafson te spelen. Dan hoeft Hake inderdaad (nog) niet teveel te veranderen. Uiteindelijk heeft hij twee trainingsdagen achter de rug. Na deze wedstrijd volgt een interlandperiode, waardoor er meer tijd is om te werken aan een vast elftal vanuit de zienswijze van de nieuwe trainers. Uiteraard zijn er nog wel de vragen onder de supporters of hij gaat voor Paes of dat Nijhuis mag blijven staan. Tekenend was wel de selectie voor Jong Oranje van Paes, terwijl Nijhuis in eerste instantie niet werd opgeroepen. Door de blessure van Bijlow is Nijhuis alsnog geselecteerd, maar twee wedstrijden op rij met belangrijke fouten hebben de doelman geen goed gedaan. Het is afwachten of Hake zelf voorkeur heeft of afgaat op het advies van de keeperstrainer.

Achterin zijn er ook nog twee keuzes te maken. Wordt Willem Janssen weer basisspeler en ten koste van wie zal dat dan gaan? St. Jago maakt dit seizoen een beter indruk dan Hoogma, dus onze voorkeur is wel duidelijk. Tevens begint ook heel langzaam het gevoel te komen dat er bij Van der Maarel langzaam de sleet op begint te komen en Troupée misschien een aantal wedstrijden de kans moet krijgen. Maar als er gekozen wordt voor 4-4-2 is een opkomende back minder van toepassing, dus dan zou onze cultheld zich alleen maar hoeven te focussen op de verdedigende taak. Al met al kijken we met spanning uit naar de werkelijke opstelling.

De wedstrijd staat morgen onder leiding van Team Kuipers en begint om 12.15 uur in De Galgenwaard.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Paes

Van der Maarel – St. Jago – Janssen – Warmerdam

Van Overeem – Maher – Gustafson – Ramselaar

Kerk – Elia