Column Midvoor: Trainer

Saai? Niet in Utrecht!

Na het debacle tegen Heracles Almelo van afgelopen zondag was daar deze week ineens een verrassende transfer bij onze club. Trainer John van den Brom (vanaf seizoen 2019-2020) vertrekt richting België om daar te gaan werken bij het Racing Club Genk van Cyriel Dessers. Een vertrek van een trainer kijken we als FC Utrecht supporter niet van op. Wel van het moment. En eigenlijk ook het gemak waarmee het gaat. Hoewel de ins en outs natuurlijk niet bekend zijn, is het wel opvallend hoe snel dit rondgekomen is en het feit dat FC Utrecht zo snel instemde en akkoord was met de Belgen. Het seizoen is pas zeven wedstrijden oud (voor FC Utrecht pas zes, met de inhaalwedstrijd tegen AZ nog op het programma). Dus je kan vraagtekens hebben bij het moment.

Maar het snelle handelen geeft natuurlijk ook te denken. Vorig seizoen was nog niet geworden wat er van gehoopt was. Het duurde langer dan gepland voordat Van den Brom de boel aan de praat had. Toen het er eindelijk naar uit ging zien dat het elftal begon te draaien, kwam daar Covid-19 de competitie verstoren en uiteindelijk volledig platleggen.

In de zomerperiode werden er grote woorden gesproken door de club door zich uit te spreken dat we de top drie moesten aanvallen. Zoals gebruikelijk in Utrecht werden die woorden niet gevolgd door de resultaten die deze woorden moesten onderstrepen. Je zou verwachten dat er zo langzamerhand eens van het verleden geleerd was, maar wederom struikelde de clubleiding over dezelfde steen. Niet lullen maar poetsen is één van de credo’s, maar het wordt de hoogste tijd om die ter harte te nemen.

Ondanks de, door de club benoemde, grote aanwinsten, kreeg Van den Brom het elftal in de eerste periode weer niet aan de praat. Kritiek op de speelwijze en het handhaven van sommige spelers, het wisselen van keeper, het missen van de Utrechtse mentaliteit, het zijn allemaal punten die op internet te lezen van kritische FC Utrecht supporters. Misschien daarom ook dat de club zo makkelijk en snel meewerkte aan het vertrek van Van den Brom. Nu levert het nog een transfersom op, waar misschien al nagedacht werd over een afkoopsom…

Maar of bovenstaande alleen Van den Brom te verwijten is, is de vraag. Het wordt toch ook eens tijd om een kritisch naar het gevoerde beleid van de laatste jaren te kijken. Op trainersgebied was het natuurlijk heel erg teleurstellend dat Ten Hag halverwege een seizoen voor Ajax koos, de keuze voor Jean Paul de Jong achteraf niet de gelukkigste (al zal daar ook eens kritisch naar de spelersgroep gekeken moeten worden) en tussenpaus Advocaat speelde puur op resultaat, logisch voor een tussenpaus maar je kan je afvragen of het de club niet heeft teruggeworpen. Eerlijk gezegd dacht ook ik dat Van den Brom de trainer zou zijn die ons verder zou brengen.

Maar zoals gesteld, is het Van den Brom alleen aan te rekenen? De club roept dus van daken dat er richting top drie/vier aangeschurkt moet worden. Maar is dat realistisch als je kritisch naar het aan- en verkoopbeleid kijkt? Hoewel er ‘grote’ namen zijn gehaald, heeft FC Utrecht nauwelijks geld uitgegeven aan transfersommen. Op zich een mooie prestatie, maar heeft dat niet tot gevolg dat je eigenlijk geen echte versterkingen haalt? De club wilde bijvoorbeeld graag Jan Paul van Hecke naar de Domstad halen, maar hikte tegen de transfersom aan. Maar ja, als je echt wil groeien en richting top wil gaan, dan zal je toch ook daarin mee moeten. AZ haalt bijvoorbeeld even snel een speler uit Scandinavië en legt daar ‘gewoon’ 1,5 miljoen voor neer. Iets wat zich ook weer uitbetaald want de speler laat inmiddels zijn kwaliteit al zien.

Ook zijn de laatste jaren alle karakterspelers verdwenen en wordt er vooral gefocust op ‘mooie’ voetballers. Maar met mooi weer spelers alleen win je de oorlog niet. Zeker niet als je je alleen maar kan richten op buitenkansjes met hier en daar wat krasjes. Of spelers die niet fit in Utrecht arriveren of voornamelijk geblesseerd zijn. Als je het wil redden met alleen mooie voetballers zal je toch echt moeten investeren (en dus transfersommen betalen). Maar spelers met een wedstrijdmentaliteit als bijvoorbeeld Görlter, Bergström en Strieder. Niet de meest begenadigde voetballers, maar wel spelers die het DNA van de club in hun spel leggen. Voorbeelden daarvan te over: Vreven, De Jong, Wapenaar, Gluscevic, Van Loen, Kuyt, Van Schoonhoven, Wouters, Van Breukelen, Van Maurik en al die anderen die ik hier maar voor het gemak vergeet.

Waar de club het vroeger van eigen jeugd en slimme aankopen moest hebben, is het de laatste jaren toch een komen en gaan van spelers. Inmiddels is er een idee dat we inmiddels een koopclub zijn. Iets wat altijd verfoeid is in Utrecht. Het lijkt tegenwoordig wel een duiventil. Maar misschien is dat wel nodig om mee te gaan in de vaart der volkeren en spelen we daarom standaard bij de bovenste 6 à 7 clubs. Het is een lastig vraagstuk al is het natuurlijk wel zorgelijk dat we al jaren geen spits kunnen halen die er meer dan 10 inlegt. De laatste aankopen Makienok, Bahebeck en Dalmau hebben voornamelijk uitgeblonken door blessures, terwijl Dessers misschien te vroeg is geruild. Dat we nu al twee jaar een linksbenige centrale verdediger huren (en dus beter maken voor Hoffenheim) is ook een teken aan de wand. De geroemde opleiding (met allerlei jeugdinternationals lezen we op de jubelberichtgeving) kan dus geen speler opleiden die kwalitatief de stap naar het eerste kan maken. Ook in de eerste wedstrijden van Jong FC Utrecht bleek dat daar de achilleshiel lag van het elftal van René Hake. Verdedigend leek het regelmatig helemaal nergens op. Zonder meteen de hele achterhoede af te willen branden, op de linksback van afgelopen wedstrijd tegen Dordrecht na, zie ik geen spelers die het niveau van het eerste aankunnen.

Met het vooruitzicht dat er een nieuwe trainer aangesteld moet worden, is het misschien wel een mooi tijdstip om toch een moment van zelfreflectie te nemen. Eens kritisch kijken naar het technische beleid van de laatste jaren voor zowel het eerste als Jong FC Utrecht. Want ook daar is het een komen en gaan van spelers.

Uiteraard worden er weer een hoop namen in de media genoemd van trainers die geschikt zijn voor FC Utrecht. Zo schuift Jack van Gelder Mark van Bommel naar voren. Grappig om de reacties van FC Utrecht supporters daarop te lezen. De man die in de Galgenwaard als trainer van PSV nog beschimpt werd omdat hij de hele wedstrijd stond te huilen bij de vierde official. Die met PSV toch ook niet het meest leuke voetbal speelde, zou dan bij ons de verantwoordelijke moeten worden? Persoonlijk moet ik er niet aan denken. Nee, waarom zou je niet kijken wat je al in huis hebt? Sinds René Hake Jong FC Utrecht onder zijn hoede heeft, speelt het elftal leuk en herkenbaar voetbal. Zeker vorig seizoen was het leuk om naar de wedstrijden van Jong te kijken (misschien wel leuker dan naar het eerste kijken). Er zit fanatisme, plezier in het elftal. Als hij dat ook over kan brengen bij het eerste (waar spelers niet eens meer echt juichen bij een doelpunt), dan kan er misschien toch meer uit deze spelersgroep gehaald worden en tonen ze op het veld ook weer spelvreugde.

Het worden weer spannende tijden bij de club. Rustig wordt het nooit in Utrecht. Gelukkig maar….

Midvoor

2 thoughts on “Column Midvoor: Trainer

  1. Het feit dat alles binnen een dag geregeld was maakt wel duidelijk dat beiden dolblij waren om van elkaar af te zijn. Er was geen klik, er is geen klik en die klik had er nooit gekomen.
    Wel leuk om voor het niveau Utrecht wat klinkende namen een contract te geven, maar in mijn ogen is er maar wat aangerommeld. Nauwelijks gekeken waar versterkingen nodig waren, een keeper bijvoorbeeld, men deed maar wat, een fitte spits bijvoorbeeld, gevalletje Bahebek dient zich al aan. Als je dan ondanks alle aankopen toch weer gebruik maakt van vd. Maarel zegt ook genoeg. Het management is zat aan te rekenen, zeker de TD. Natuurlijk was het aanvallen van de top 3 een lachertje en nergens op gebaseerd, maar deze uitspraken lagen wel gelijk druk op de trainer en spelersgroep. Altijd jammer dat deze dingen gebeuren, maar iedere wedstrijd onder een dergelijke druk te spelen is niet vol te houden. Na iedere verlies partij zou de vraag worden gesteld, haalt vd. Brom de kerst. dit is de beste oplossing voor beiden.
    Wat de nieuwe trainer betreft zou ik even de tijd nemen, maar zeker geen trainer aanstellen met een Utrecht achtergrond want ook dat is al veel te vaak op niets uitgelopen

  2. Beste midvoor, waarschijnlijk heb je de stand van jong Utrecht er niet bij gehaald, maar dat zegt genoeg.
    Leuk en herkenbaar voetbal maar geen of nauwelijks punten schiet je niets mee op. Het gaat om de punten, daar wordt een trainer op afgerekend. En ophouden met het naar voren halen van mensen uit de eigen gelederen. Daar wordt niemand beter van zeker de club niet

Comments are closed.