FC Utrecht – PSV 3-0 (0-0)

Je hebt van die avonden waarop heel veel zaken op een prachtige wijze samenkomen. De avond van zaterdag 19 oktober van het jaar 2019 is er zo één. En Stadion Galgenwaard is de plek waarin dat allemaal gebeurt. FC Utrecht sprankelt, binnen en buiten de lijnen.

Sfeer vanuit alle hoeken
Waar te beginnen? Vooruit: bij het begin. Na de huldiging van de Utrechtse wereldkampioen wielrennen op de weg Annemiek van Vleuten is er een sfeeractie. En wat voor één! Een daverend vuurwerk voor de Bunnikside, een sfeeractie op de Zuidtribune waarbij duizenden pamfletten samen een gigantisch ‘UUUUU’ vormen en een vette toef confetti en slingers tot slot vanuit de Cityside. De spelers van FC Utrecht en PSV worden vanuit letterlijk alle kanten bestookt met moois als ze het veld betreden. Er zijn 22.632 mensen vanuit de tribunes getuige van. De laatste acht seizoenen is er slechts één wedstrijd in Stadion Galgenwaard, trouwens, waarop méér publiek afkomt.

Utrechtse branie
Als de dampen dan eenmaal letterlijk én figuurlijk zijn opgetrokken, ontvouwt er zich aan het Herculesplein in Utrecht een heerlijk voetbalgevecht tussen twee teams die allebei niets anders willen dan drie punten. De FC uit de Domstad maakt daarop het meeste aanspraak, dankzij een fijne combinatie van strijdlust, branie en goed voetbal. Dat resulteert in de eerste helft al wel in een aantal kansen, maar nog niet in goals. Die worden tot na de break bewaard.

Staande ovatie voor Ihattaren
Halverwege de eerste helft gaat een golf van kippenvel desalniettemin door Stadion Galgenwaard. De ruim 21.000 aanwezige FC Utrecht-supporters besluiten tot een staande ovatie voor de 17-jarige Utrechtse PSV’er Mohamed Ihattaren, die onlangs zijn vader heeft verloren. Dat gebeurt in speelminuut 24; een verwijzing naar het rugnummer waarmee de middenvelder speelt. Hij is tot tranen geroerd; en hij niet alleen.

Van de Streek breekt de ban
En dan, al vrij rap na de rust, kan de discjockey eindelijk La Cucamarcha instarten. De aanstichter van dat prettigs: Sander van de Streek. De aanvaller schiet vanaf een flinke afstand en ziet dat de door hem geschoten bal via het been van PSV-verdediger Nick Viergever achter Jeroen Zoet in het doel belandt: 1-0.

Ongeslagen maar niet onverslaanbaar
FC Utrecht ruikt dan, meer nog dan het daarvoor al doet, Eindhovens bloed. De equipe van Mark van Bommel mag dan ongeslagen naar Utrecht zijn afgereisd; het team lijkt bepaald niet onverslaanbaar. Dat gevoel gaat als het ware door Stadion Galgenwaard en wordt alleen maar versterkt op het moment dat, halverwege de tweede helft, Viergever een rode kaart krijgt na een stevige overtreding op Bart Ramselaar.

Negen PSV’ers
De Eindhovense malaise wordt zeven minuten later – er is dan nog een kwartier te spelen – nog groter op het moment dat ook Jorrit Hendrix moet inrukken. De middenvelder van de Brabanders treft Simon Gustafson en net als in het geval van Viergever weet arbiter Danny Makkelie na het zien van de beelden genoeg: geen geel, maar rood. En dus: PSV nog met negen man over.

Maher doet het Brabantse licht uit
Voor zover er in het gastenvak aan het Herculesplein dan nog Eindhovenaren zijn die stiekem op een puntje hopen, doet Adam Maher het Brabantse licht een kleine tien minuten voor tijd uit. De voormalig speler van PSV rost de bal van een meter of 25 de bovenhoek in, buiten bereik van Zoet: 2-0. Beslist, maar nog niet gedaan.

Wat. Een. Avond!
Want: er is nog even te spelen. En met elf tegen negen is er dan nog best wel wat te halen, zo lijken de Utrechters te redeneren. Nee, sterker nog: zo hándelen de manschappen van Van den Brom. De druk op het doel van de Brabanders blijft onverminderd groot en op de valreep geeft Sean Klaiber een toch al in extase verkerende Twaalfde Man nog een extra vreugdestoot: de Nieuwegeiner schiet de 3-0 binnen. Wat. Een. Avond!

FC Utrecht – PSV 3-0 (0-0)
49. Sander van de Streek 1-0
82. Adam Maher 2-0
90+3. Sean Klaiber 3-0

Gele kaart: Denzel Dumfries (PSV).

Rode kaarten: 68. Nick Viergever (PSV), 75. Jorrit Hendrix (PSV).

Toeschouwers: 22.632.

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber, Willem Janssen, Justin Hoogma, Mark van der Maarel; Adam Maher, Joris van Overeem (80. Giovanni Troupée), Bart Ramselaar (76. Urby Emanuelson), Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Sander van de Streek.

Opstelling PSV:
Jeroen Zoet; Denzel Dumfries, Timo Baumgartl, Nick Viergever, Michal Sadílek; Pablo Rosario (86. Érick Gutiérrez), Jorrit Hendrix, Mohamed Ihattaren (78. Konstantinos Mitroglou); Ritsu Doan (72. Cody Gakpo), Donyell Malen, Steven Bergwijn

Bron: fcutrecht.nl

6 thoughts on “FC Utrecht – PSV 3-0 (0-0)

 1. Prachtige overwinning, de VAR bewees zijn meerwaarde, geholpen door twee rode kaarten bij PSV heeft FC Utrecht de wedstrijd prima uitgespeeld. Met die geblesseerde spitsen wordt het misschien eens tijd om Arweiler een kans te geven.

 2. Een uitstekende overwinning, afgedwongen met vechtlust. Een paar zaken die mij opvielen:
  – Maarten Paes: keepte geconcentreerd. Heeft niet veel te doen gehad, maar stond we direct. De blunder van Arnhem lijkt hij helemaal van zicht te hebben afgeschud.
  – Joris van Overeem: de missende schakel, in ieder geval qua invulling. Ik vond en vind hem soms te onrustig aan de bal, maar is wel belangrijk om het middenveld met Gustafson, Maher en Ramselaar.
  – De defensie stond goed. Want Bergwijn en Malen konden geen stempel op het duel drukken. En dat is goed te vermelden!

  Tot de tweede rode kaart (een smerige overtreding trouwens) was ik beducht voor de omschakeling van PSV. Maar toen er nog negen stonden wilde ik bijna dat het nog harder zou worden afgemaakt. Onzin, want 3-0 is gewoon prima.

 3. Dat spanning en strijd en af en toe behoorlijk voetbal de moeite waard is, is gisteren wel gebleken.
  Het was zeker niet altijd even fraai maar wist wel tot het eind te boeien. Als dit PSV op bezoek komt verwacht je niet direct 3 punten maar met wat geluk en de VAR,mviel de bal voor Utrecht de goede kant op. Maar om nu direct in alle state te zijn gaat me te ver. Veel belangrijker vind ik of deze groep de weelde aan kan en volgende week laat zien dat dit geen 1 dagsvlieg is. De wedstrijd tegen Sparta wordt veel moeilijker want iedereen verwacht dat Utrecht na PSV ook bij Sparta punten gaat halen. Hopelijk lukt het de trainer, geen gezicht dat baardje, het elftal ook dan weer scherp te krijgen. Hij heeft er een week de tijd voor. Er gelden nu geen excuses meer. Vraag me trouwens ondanks alles wel af waar de spitsen blijven. Utrecht toch ook geen tweede kneus gekocht hebben.
  Wat is die v. Bommel trouwens een onbeschofte hork als hij voor de camera verschijnt. Laat die provincaal gewoon direct de bus instappen zonder hem iets te vragen

 4. Geweldig dat de 3 punten in Utrecht zijn gebleven. Goed te zien dat van Overeem weer fit is, hij knapte erg veel vuil werk, de fouten die hij ook maakte zijn het om die reden vergeven. Wat van Bommel doet en zegt zal mij jeuken, als werkgever zou ik hem allang op zijn vingers hebben getikt, altijd maar dat zeuren bij de vierde man bijvoorbeeld en wat realiteitszin kan ook geen kwaad. Slecht uithangbord voor zo’n grote Nederlandse club. De passie en de strijd van gisteren moeten meegenomen worden naar Sparta volgende week, zonder die strijd is FC Utrecht 40% minder. Ik hoop echt dat Dalmau weer eens fit is, dit team heeft een echte spits nodig.

 5. Trouwens ook nog een prachtig eerbetoon voor de overleden vader van Mohammed Ihataren, geweldige actie. De aanvoerders van alle clubs droegen dit weekend allemaal een regenboog aanvoerdersband om de homo acceptatie te bevorderen. Helaas staat de Bunnikside nog steeds vol met hersenlozen (voor een deel althans), want zij moesten weer zonodig “alle boeren zijn homo’s” scanderen. Zou toch fijn zijn als Willem Janssen dit soort spreekkoren eens in het openbaar afkeurt. Het was de enige dissonant op een prachtige voetbalavond voor FC Utrecht.

Comments are closed.