Voorbeschouwing FC Utrecht – PSV

Statistisch gezien zijn alle ingrediënten voor een verrassing aanwezig. Immers: John van den Brom heeft vanuit zijn AZ-tijd de reputatie zelden tot nooit te winnen van een club uit de traditionele top-3. En de resultaten van FC Utrecht in eigen huis tegen PSV…. Uiteraard herinneren we ons de 2-2 van vorig seizoen nog, en staat bij velen de 1-0 winst van 16 september 2012 nog goed (maar niet meer vers) in het geheugen. Alleen zijn statistieken er om te doorbreken. En als dat lukt, dan is er sprake van een verrassing.

Daarvoor heeft John van den Brom de beschikking over een volledig fitte selectie. Alleen Leon Guwara is vanwege een schorsing afwezig. En met zo veel keuzes kan bijvoorbeeld Simon Makienok ineens in de spits worden opgesteld. Dit is een positie die de afgelopen wedstrijden te vaak vacant was vanwege blessures. Alleen heeft Makienok sinds 16 september 2018 geen seconde meer gespeeld in een officieel duel. En traint hij op dit moment met de beloften mee. De kans op een plek in de wedstrijdselectie lijkt voor de boomlange Deen daarmee nihil.

Wie spelen er dan wel? Dat Mark van der Maarel de defensie met Klaiber, Janssen en Hoogma completeert lijkt een zekerheid. Het clubicoon verving Guwara voor de interlandbreak al in Arnhem, en deed dat verdienstelijk. Maar dat middenveld, de bron van discussie. Met Maher, Ramselaar (beiden ex-PSV) en Gustafson lijkt Van den Brom vast te houden aan ‘voetbal in de ploeg’, en hij lijkt ook vast te blijven houden aan 4-3-3. Dat leidde in recente wedstrijden tot een onnatuurlijke positie voor Sander van de Streek. En de harde werker kwam daarin niet optimaal uit de verf.

Voor Van den Brom zou Joris van Overeem een keuze kunnen zijn als breker op het middenveld. Het is bekend dat Van Overeem bij AZ onder diezelfde Van den Brom op een zijspoor raakte. In die periode was hij echter aanvallende middenvelder of zelfs vleugelaanvaller. Met Ramselaar, Maher en Gustafson zou juist Van Overeem nu de man voor de balans op het middenveld kunnen zijn. Zeker omdat Rico Strieder zichtbaar weinig vertrouwen heeft, hopen wij op Van Overeem. Risico bij hem is wel dat hij door blessures al heel lang geen 90 minuten meer heeft kunnen maken.

Als Van Overeem start, dan zou dit vermoedelijk ten koste gaan van Sander van de Streek. Adrian Dalmau is weer inzetbaar, en lijkt te kunnen starten. De positie van Gyrano Kerk is behoorlijk zeker. En achter hem zijn ook de buitenspelers Cerny en Joosten zo mogelijk inzetbaar. Keuzes genoeg dus voor John van den Brom.

Bij FC Utrecht lopen drie ex-PSV-ers rond (naast Ramselaar en Maher ook nog de weer fitte Justin Lonwijk). Aan de kant van PSV is Robin Ruiter de reservedoelman. Na zijn blessure, opgelopen op 27 november 2016, kwam Ruiter nog maar één duel in actie voor FC Utrecht. Zijn avontuur bij Sunderland leverde hem ook weinig speelminuten op (21 duels in twee seizoenen). PSV haalde hem als stand in voor Jeroen Zoet. Daardoor kwam Ruiter recent twee duels in actie, maar vanavond start hij weer op de bank.

Nog het volgende:

  • Voorafgaand aan de wedstrijd is er een uitgebreide sfeeractie. Mede door wegwerkzaamheden is de bereikbaarheid van stadion Galgenwaard vanuit Bunnik complex. En er zijn al meer dan 20.000 kaarten verkocht, dus kom op tijd.
  • Voorafgaand aan het duel wordt wielrenster Annemiek van Vleuten gehuldigd voor haar wereldtitel.
  • Er is een oproep om in minuut 24 te applaudisseren voor Mohamed Ihattaren. De 17-jarige PSV-er is een geboren Utrechter en hij verloor recent zijn vader. Er is voor minuut 24 gekozen, omdat dit het rugnummer van Ihattaren is.

Het duel begint om 20:45 uur, en de scheidsrechter is Danny Makkelie. De Dordtenaar wordt geassisteerd door Mario Diks en Hessel Steegstra. Sander van der Eijk is vierde official, en Jochem Kamphuis is de VAR.

Wij verwachten de volgende opstelling:

Paes
Klaiber – Janssen – Hoogma – Van der Maarel
Van Overeem
Ramselaar – Maher – Gustafson
Kerk – Dalmau