Voorbeschouwing ADO Den Haag – FC Utrecht

De uitschakeling voor Europees voetbal hangt als een schaduw over de club. Toch moet de knop omgezet worden, want vandaag start de nieuwe jacht op Europees voetbal. In Den Haag moet FC Utrecht veerkracht tonen en de eerste wedstrijd van de competitie tot een goed einde zien te brengen. Om 16.45 uur is de aftrap onder leiding van scheidsrechter Blom en dan zal blijken of de mannen van John van den Brom het echec in Bosnië verwerkt hebben.

Vorig seizoen was de wedstrijd tegen ADO niet al te best. Er werd met maar liefst 5-0 verloren. Geen wedstrijd waaraan we graag herinnerd worden. FC Utrecht is dus gewaarschuwd. ADO zal er ongetwijfeld fel bovenop zitten, met de prestatie van afgelopen donderdag in het achterhoofd. Voor FC Utrecht dus zaak om scherp te beginnen.

Waarschijnlijk zal er gestart worden met dezelfde basisformatie als afgelopen donderdag. Joosten, Makienok, Bahebeck en Dalmau zijn geblesseerd of niet fit. Eigenlijk is hierdoor de enige echte spits in de selectie Nick Venema, maar die heeft ook Van den Brom nog niet weten te overtuigen aangezien hij afgelopen donderdag niet eens tot de invallers behoorde. Waar ook Advocaat hem nog niet klaar vond, lijkt de nieuwe coach die mening ook toegedaan. Daardoor zal middenvelder Lonwijk naar verwachting weer in de spits geposteerd worden. Of dit de beste oplossing is, is de vraag. Het zou in ieder geval heel welkom zijn als één van de afwezige spitsen snel zijn rentree kan maken. De vraag is echter of dit snel aanstaande is.

Achterin lijkt het wel zo’n beetje te staan. David Jensen maakte een weifelende indruk bij de tweede goal, maar heeft ook diverse goede reddingen getoond. De twee keepers achter hem, hebben nog niet zoveel indruk gemaakt dat zij hem uit het elftal spelen. Toch zal Jensen een tandje bij moeten zetten, wil hij de vaste eerste man willen blijven. Op links staat Guware. De Duitser kan nog niet overtuigen en de geruchten gaan dat FC Utrecht een linksback van Barcelona kan huren. Hoe waar dat gerucht is, is niet bekend, maar eigenaar Frans van Seumeren liet in het AD optekenen dat er nog wel wat kon gebeuren op het spelersfront, zowel uitgaand als inkomend. Door de huur van Justin Hoogma is er wel wat extra mankracht beschikbaar in het hart van de verdediging. Voor de wedstrijd van vandaag zal er waarschijnlijk niet veranderen achterin. Hoogma is zaterdag pas aangesloten bij de groep en trainde de dagen daarvoor mee met Jong FC Utrecht.

Op het middenveld vooralsnog de vaste namen. Toch zal er goed gekeken worden of het daar wel in balans is. Met Maher, Gustafson en Van der Streek is veel gericht op de aanval. De stofzuigers Strieder en Van Overeem zijn vooralsnog de wissels. Of de verdediging daardoor teveel onder druk gaat komen zal moeten blijken tijdens de eerste wedstrijden in de competitie.

In de voorhoede dus zoals gemeld het enige echte probleem. Het ontbreken van een centrumspits deed FC Utrecht mede de das om in Europees verband. Dat is wel iets dat de technische leiding zich mag afvragen. Er is op papier een goede selectie neergezet, maar het feit dat er geen spits goed of fit genoeg is om te spelen, is wel iets waar een vraagteken bij gezet mag worden. Vanmiddag zal Lonwijk voor het gevaar moeten zorgen, geflankeerd door Cerny en Kerk. Het is te hopen dat ook de middenvelders voor scherpte voor de goal kunnen zorgen.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:
Jensen
Klaiber – Bergström – Janssen – Guwara
Van der Streek – Maher – Gustafson
Kerk – Lonwijk – Cerny