ADO Den Haag – FC Utrecht 2-4 (2-2)

FC Utrecht is Eredivisieseizoen 2019/2020 begonnen met een overwinning. De Utrechters keken in het Cars Jeans Stadion na 25 speelminuten tegen een 2-0 achterstand aan, om uiteindelijk met een dik verdiende driepunter van het kunstgrasveld te stappen: 2-4.

Hij schiet. Immers: als je niet schiet, dan kun je niet scoren. En scoren, dat moet FC Utrecht. Want: de stand is 2-0 in het voordeel van ADO Den Haag, en de Utrechters zijn er alles aan gelegen het Eredivisieseizoen goed te beginnen. En dus haalt Gyrano Kerk uit. Hard, en perfect geplaatst. Via de onderkant van de lat en vervolgens keeper Robert Zwinkels gaat de bal het Haagse doel in. Het staat 2-1. De aansluiting is er. Er gloort weer hoop aan de Haagse voetbalhorizon.

Unicum
Het doelpunt, dat de boeken ingaat als een eigen treffer van Zwinkels, blijkt de opmaat naar een nooit eerder vertoonde comeback. Sinds FC Utrecht in 1970 werd opgericht, lukt het de club nooit om in een uitpartij in de Eredivisie, waarin het aankijkt tegen een 2-0 achterstand, vier keer te scoren. In dat gegeven komt op zondag 4 augustus 2019 dus verandering. FC Utrecht gaat erop en erover, op de plastic sprieten in Den Haag.

Gelijkmaker op slag van rust
Nog voor de rust is de stand alweer in evenwicht. Het is Kerk die de het meest alert reageert nadat een bal via Sander van de Streek voor het Haagse doel belandt. Goalie Zwinkels komt van z’n lijn, maar Kerk is eerder bij de bal en wipt ‘m op een atletische manier over Zwinkels heen, en in het doel: 2-2. Daarmee zijn de Haagse treffers (Aaron Meijers vanuit een vrije trap, 1-0, en de 2-0 van Erik Falkenburg vanuit een hoekschop) in feite ongedaan gemaakt.

Twee eigen doelpunten
Na de break schakelt FC Utrecht voor zover dat mogelijk is nog een tandje bij, en dat resulteert al snel in de 2-3. Als de bal na een hoekschop door Emil Bergström richting het ADO-doel wordt gekopt, is het daar Lex Immers die de bal het laatste zetje geeft. In zijn eigen doel, welteverstaan. Het tweede eigen doelpunt van ADO Den Haag, dus. Het is voor FC Utrecht voor het eerst sinds november 1982 dat het in één wedstrijd profiteert van twee eigen doelpunten. Destijds is dat tegen HFC Haarlem, waarvoor Gerrie Kleton en Chris Verkaik de bal achter hun eigen doelman werken. Die dag wint FC Utrecht met 4-1.

Op dreef op vreemd terrein
Ook tegen de Hagenaars loopt de Utrechtse doelpuntenteller op tot vier. Nick Venema, die dik tien minuten daarvoor als vervanger van Vacláv Černý in de ploeg is gekomen, scoort op aangeven van Kerk de 2-4. FC Utrecht is dankzij die goal de op dit moment meest scorende ploeg van de Eredivisie in het jaar 2019 in uitwedstrijden: 24 stuks. De tweede plek in dat klassement wordt ingenomen door Ajax, dat op vreemde bodem dit kalenderjaar in competitieverband 23 doelpunten heeft gemaakt.

Beginnen met een driepunter
Na de 2-4 is de angel uit de wedstrijd. Over en weer zijn er nog kansen, maar mede dankzij enkele aardige ingrepen van FC Utrecht-doelman Maarten Paes, wordt er niet meer gescoord. Zo pakt FC Utrecht voor het eerst sinds 25 februari 2017, toen het aan de Boumaboulevard met 2-3 van FC Groningen won, een uitoverwinning in de Eredivisie nadat het heeft aangekeken tegen een 2-0 achterstand. Het is voor de tweede keer in de laatste tien seizoenen dat FC Utrecht de wedstrijd begint met een driepunter. De vorige keer? Ook in het Cars Jeans Stadion, ook tegen ADO Den Haag.

Volgende pot: PEC Zwolle-thuis
Voor FC Utrecht is de volgende wedstrijd die op de rol staat het treffen met PEC Zwolle. Dat wordt gespeeld in Stadion Galgenwaard en begint op zondag 11 augustus om 16.45 uur. Tickets zijn ONLINE verkrijgbaar en in de FC Utrecht Fanshop.

ADO Den Haag – FC Utrecht 2-4 (2-2)
21. Aaron Meijers 1-0
25. Erik Falkenburg 2-0
36. Robert Zwinkels (eigen doelpunt) 2-1
44. Gyrano Kerk 2-2
52. Lex Immers (eigen doelpunt) 2-3
63. Nick Venema 2-4

Gele kaarten: Tomas Necid, Danny Bakker (ADO Den Haag), Vacláv Černý (FC Utrecht).

Toeschouwers: 10.633.

Scheidsrechter: Kevin Blom.

Opstelling ADO Den Haag:
Robert Zwinkels; Milan van Ewijk, Wilfried Kanon (68. Nick Kuipers), Tommie Beugelsdijk, Aaron Meijers; Danny Bakker, Lex Immers (61. Michiel Kramer), Shaquille Pinas; Thijmen Goppel, Tomas Necid (71. Elson Hooi), Erik Falkenburg.

Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Leon Guwara; Adam Maher, Simon Gustafson, Sander van de Streek (73. Rico Strieder); Gyrano Kerk, Justin Lonwijk (38. Issah Abass), Vacláv Černý (52. Nick Venema)

Bron: fcutrecht.nl

5 thoughts on “ADO Den Haag – FC Utrecht 2-4 (2-2)

 1. Een beter resultaat na de blamage van afgelopen donderdag kun je jezelf niet wensen natuurlijk.
  Een trainer die laat zien niet bang te zijn om onprettige maatregelen te nemen en een speler (Cherny) even duidelijk maakt wie de baas is. Voetbal was niet geweldig en zo n 2 e goal mag natuurlijk nooit vallen.
  ook ADO hielp aardig mee bij de goals, maar goed 3 punten, lekker trainen de komende week, verder werken om een team te worden en hopelijk komen er meer spelers terug uit een blessure waardoor de concurrentie nog groter wordt

 2. Pffff, uiteindelijk loopt het helemaal goed af. Ik had een herinnering aan het duel vorig seizoen. Ook toen begon FC Utrecht dominanter dan ADO, maar scoorde ADO direct na het overnemen van het initiatief. Dat gebeurde toen heel snel drie keer, nu bleef het gelukkig beperkt tot twee keer.
  De ommekeer en het resultaat zijn, zeker na afgelopen donderdag, meer dan prima. In mijn ogen is de balans op het middenveld nog steeds het grootste zorgenpunt. Een betere tegenstander dan ADO maakt daar makkelijker gebruik van. En de verdediging is op deze wijze kwetsbaar.

  Ondanks de verdiensten van David Jensen vind ik de keuze om Paes voorlopig eerste doelman te maken prima. Er was meer rust achterin. En Paes had geen zichtbare last van zenuwen. Topsport is soms keihard, en ik denk dat dit doorselecteren nu echt nodig was.

  • Ik denk dat die balans op het middenveld een klein dingetje is dat alleen op zijn plaats moet vallen. Is het Strieder die nog niet in vorm is, moet Maher nog erg wennen? Deze laatste weet nog niet een heel erg duidelijk stempel te drukken, misschien is het dat wel?

   • Deels eens, want met Maher is er een nieuwe speler bij die voor een andere dynamiek zorgt. Ik zie alleen te veel middenvelders (drie van drie!) graag voor de bal. Zelf zou ik Strieder graag als vierde middenvelder zien, die als stofzuiger achter de bal speelt. Ik vrees alleen dat Van den Brom daar niet zo over denkt, want Strieder heeft niet zo maar nummer 15 gekregen (i.p.v. 6).

 3. Wonderlijke wedstrijd, maar uitstekend goed teruggekomen! Kerk lijkt “on fire” te zijn, Lullig voor Jensen, maar hij heeft helaas regelmatig beslissende fouten gemaakt. Apart dat hij van FC Utrecht een paar dagen vrij gekregen heeft, kennelijk mag hij weg, wat ik zo her en der lees. Dit om de weg voor Vorm vrij te maken. Paes deed het heel behoorlijk, dus ik vraag me af of Vorm de ontwikkeling van deze jonge keeper wel in de weg moet gaan staan. Uitstekend van vd Brom dat hij Cerny wisselde na dat akkefietje op de achterlijn, ook uitstekend dat vd Brom Cerny langs de lijn liet merken niet van die dommigheden gediend te zijn. Nu weet Cerny meteen waar hij aan toe is. De 3 punten zijn welkom en binnen.

Comments are closed.