Voorbeschouwing FC Utrecht – Heracles Almelo

De terugwedstrijd in de halve finale van de playoffs. Die wordt begonnen met de 0-2 winst op zak die het elftal van Advocaat afgelopen behaalde in Almelo. Nog niet te vroeg juichen, maar een goed begin is het halve werk. Eén doelpunt kan al voldoende zijn om de hoop, als die er nog is in de Almelose harten, te doen vervliegen. Maar eerst een doelpunt tegen zal toch weer voor wat stress op veld en tribunes zorgen.

Gezien het spel hebben we er weer vertrouwen in. Op het laatste moment geen Letschert maar Van der Maarel naast Bergström. Starten met een verdedigingsduo dat wedstrijdritme mist, nauwelijks met elkaar samen heeft gespeeld in de competitie, het was afwachten hoe dat zou aflopen. Maar Bergström liet zien dat er voor volgend seizoen geen vervanger gehaald hoeft te worden als de gehuurde Letschert terugkeert naar Italië. En Van der Maarel, ach, die was weer als vanouds Van der Maarel. Opgestroopte mouwen, een vliegend block om een mogelijk doelpunt te voorkomen en strijdend stond hij er weer alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Door de terugkeer van Janssen zal hij weer op de bank plaatsnemen, maar zaterdag maakte duidelijk dat we niet hoeven te wanhopen als de eerste aanvoerder er niet bij is.

Op het middenveld liet Gustafson zien echt gegroeid te zijn. Waar de Zweed nogal eens het publiek doet zuchten na laconiek balverlies of een licht overtredinkje tegen, ging ook hij voorop in de strijd toen de druk hoger en hoger werd. Zo spelend zal het Utrechtse publiek hem zeker gaan omarmen. Voetballend vermogen gekoppeld aan werklust, zo zien we het graag. Minpuntje zaterdag was de blessure die Joris van Overeem opliep. De middenvelder zal waarschijnlijk dinsdagavond niet van de partij zijn. Gelukkig is Strieder weer terug, maar Van Overeem is toch belangrijk in de voortzetting richting de voorwaartsen, waar Strieder vooral verdedigend stabieler is. Gezien de tweede helft in Almelo is het wel belangrijk om onder de druk uit te kunnen voetballen om zo gebruik te maken van de snelheid van de spitsen.

Cyriel Dessers scoorde in zijn tweede basisoptreden op rij voor de tweede keer. De spits oogt gretig en is nog niet altijd helemaal scherp, maar zijn doelpunt mocht er zijn en geeft de burger moed dat we nu in ieder geval een vaste spits hebben. Drie op een rij en Van der Brom zal zich misschien gaan afvragen waarom er in het Utrechtse toch altijd geroepen wordt voor een nieuwe spits of het opstellen van Venema.

Maar laten we na al het optimisme niet teveel gaan zweven. Morgen zal eerst een goed resultaat neergezet moeten worden om zelf de finale van de playoffs te halen. Daarna begint het wachten tot het eindsignaal bij Vitesse – FC Groningen om te weten wie de tegenstander in die finale wordt. Maar laten we die eerst maar halen. Dan zien we daarna wel verder. Uiteindelijk maakt het niet uit wie de tegenstander wordt. Als je Europa in wilt, zul je er toch van moeten winnen.

De wedstrijd tegen Heracles Almelo begint dinsdag om 18.30 uur in de Galgenwaard. Seizoenkaarthouders mogen de wedstrijd gratis bezoeken als tegemoetkoming na de dwaling van onze nationale voetbalband. Scheidsrechter is morgen Lindhout.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Jensen

Klaiber – Berström – Janssen – Gavory

Strieder
Bazoer    –    Gustafson
Van de Streek

Kerk – Dessers