Voorbeschouwing FC Utrecht – Heracles Almelo

Sinds Dick Advocaat het roer overnam was het voor hem puzzelen naar de juiste formatie. Vooral de voorhoede was voor hem een vraagteken. Maar morgen is het vraagstuk verlegt naar de verdediging. Door de domme rode kaart van Klaiber en de vijfde gele kaart voor Van der Maarel zijn beide backs een wedstrijd geschorst. Doordat Guwara geblesseerd is, zit de coach slecht in zijn verdedigers. Daardoor zal Bergström zijn opwachting maken als rechtsback. Normaal gesproken zou Emanuelson een optie voor de linksbackpositie zijn, maar volgens het AD zal de herstelde Gavory daar kunnen spelen. De Fransman trainde deze week weer mee na zijn blessure en heeft dus nog niet al teveel ritme in de benen en de vraag is of hij 90 minuten aan kan.

Welk systeem Advocaat gaat hanteren is even afwachten. Vorige week moest hij het na de desastreuze start het al na een half uur omzetten en gezien de wat vreemde bezetting in de achterhoede met andere type spelers (Bergström zal vooral verdedigend spelen en de rol van Klaiber anders invullen), zal voorzichtigheid geboden zijn en simpel spelen het devies zijn. Zeker gezien de sterkte van de tegenstander in de voorhoede, waar oude bekende Peterson en ook Kuwas handenbinders zijn en loeren op de individuele actie.

Het is een belangrijk duel. De winnaar zal de vierde (al dan niet gedeeld) plek bezetten na dit weekend. Voor FC Utrecht geldt, met nog een aantal zware potjes voor de boeg (Heerenveen en Ajax voor de competitie, Feyenoord voor de beker), dat drie punten in eigen huis enig lucht kunnen geven en er vrijuit gevoetbald kan worden in de volgende paar wedstrijden. Daarna volgt de winterstop waarin hopelijk een aantal geblesseerde spelers weer kunnen aansluiten bij het eerste team. Strieder, Bahebeck en Guwara zullen Advocaat wat meer keuzemogelijkheden kunnen geven. Voor Makienok geldt waarschijnlijk dat hij zich moet richten op het volgende seizoen.

Nick Venema kan ook een welkome aanvulling zijn. Zoals het er nu naar uitziet is hij overgeheveld naar de eerste selectie. Afgelopen wedstrijd zat hij niet bij Jong FC Utrecht. Advocaat ziet in hem nog niet de beginnende spits, maar duidelijk is wel dat de jongeling op de deur klopt. Vooralsnog zal hij naast Dessers en Görtler op de bank starten. De Galgenwaard is morgen goed gevuld, dus het publiek zal eens te meer kunnen fungeren als twaalfde man als het elftal wat zoekende is in weer een nieuwe samenstelling. Onder leiding van scheidsrechter Blom is de aftrap morgen in de Galgenwaard al om 12.15 uur. Volgende week zondag speelt FC Utrecht, ook om 12.15 uur, de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Jensen

Bergström – Letschert – Janssen – Gavory

Gustafson – Van Overeem – Emanuelson

Tannane – Van der Streek – Kerk