Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Na de overwinning op Heracles Almelo volgde voor FC Utrecht een serie van drie nederlagen en zakte de ploeg af naar plek 18 van de eredivisie. Daarmee werd duidelijk dat één zwaluw geen zomer maakt.

Ook na het gewonnen thuisduel tegen Ajax geldt dat nog steeds. Technisch gezien is dat de tweede overwinning op rij voor FC Utrecht, want tijdens de interlandbreak werd een oefenduel in Nijmegen tegen NEC ook gewonnen (1-2).
Desondanks is trainer Ron Jans duidelijk: hij heeft zijn basisformatie nog niet gevonden. Zo is de balans op het middenveld een aandachtspunt, want Jans ziet bijvoorbeeld te veel mogelijkheden voor de ’10-positie’. Jans zegt daarover tegen VI: ”Het zoeken blijft echt wel doorgaan de komende maand. Omdat we zoveel keuze hebben met spelers. Of de één nu beter is dan de ander. Je kan ook te veel keuzes hebben. Je moet op een gegeven moment ook een vast elftal neerzetten. Daar wil je naartoe werken.’

Tussen de regels door waarschuwt Jans voor te veel optimisme, en de verwachting is ook dat er in de winterstop doorgeselecteerd gaat worden.

Tevens volgt Ron Jans de verrichtingen van Jong FC Utrecht op de voet, en mede daardoor maakte Yannick Leliendal zijn basisdebuut tegen Ajax. De kans is groot dat aanwinst El Karrouani daardoor voorlopig naar de bank verhuist. Jans daarover tegen VI: ‘Als een jonge jongen het op zijn plek dan gewoon goed doet, dan laat ik hem ook staan. Yannick heeft het tegen Ajax geweldig gedaan natuurlijk. Hij is overeind gebleven en met verve.’
Ook hier maakt één zwaluw geen zomer, maar de kans is groot dat er meer spelers vanuit Jong FC Utrecht onder Ron Jans hun opwachting in het eerste gaan maken.