Voorbeschouwing FC Utrecht – Ajax

“Dokter, kunt u even komen, met uw beste medicijn?” Het is de eerste zin van één van de mooiste nummers van De Dijk. Is Ajax het beste medicijn voor FC Utrecht? In het verleden was de wedstrijd tegen Ajax vaak die wedstrijd waar onvermoede krachten naar boven kwamen bij de club uit de Domstad. Juist nu zou dat zeer wenselijk zien gezien de stand op de ranglijst. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de laatste ontmoetingen tegen Ajax in De Galgenwaard niet hoopgevend zijn. Of we moeten die halve finale in de KNVB beker erbij betrekken. Maar in de competitie houdt het de laatste jaren niet over. Met FC Utrecht op een achttiende plek is het normaal gesproken niet realistisch om te denken dat Ajax verslagen kan worden. Maar de Amsterdammers hebben ook een dramatische start van het seizoen en staan slechts twee punten voor op de Utrechters en op een zestiende plek.

Een wedstrijd dus waar het toch altijd al beladen sentiment er nu helemaal vol op staat. Met alles wat er in de wereld speelt, hoopt iedereen dat de wedstrijd op een fatsoenlijke manier verloopt en de supporters vooral hun support tonen voor hun club en alle randzaken achterwege laten. Beide clubs zijn niet geholpen met stakingen en een niet uitgespeelde wedstrijd. De beide Supportersverenigingen doen dan ook op internet een dringend beroep op de FC Utrecht supporters om vooral achter de ploeg te gaan staan nu het zo ongelooflijk hard nodig is. Een mooie verwijzing naar de jaren 90 van de vorige eeuw wordt gemaakt met voorbeelden van de uitwedstrijden tegen NAC en FC Twente, waar de supporters ondubbelzinnig achter de club stonden in de strijd tegen degradatie. Gelukkig is het nu nog een stuk vroeger in het seizoen, dus laten we hopen dat de ommekeer morgen al ingezet gaat worden.

Voor Ron Jans geldt dat hij alleen de geschorste Viergever en de geblesseerde Iqbal mist. Verder kan hij over iedereen beschikken al is het de vraag of sommige spelers (Ramselaar en Ter Avest) al genoeg fit zijn voor een hele wedstrijd. Maar eindelijk ziet het ernaar uit dat Jans kan werken naar een vaste eerste 11. Vraag is of Jans het elftal aanpast aan Ajax. Uiteraard wil de trainer FC Utrecht dwingend laten spelen, zeker in De Galgenwaard, maar of dat realistisch is tegen Ajax, dat is de vraag. De Amsterdammers willen ook graag de bal hebben. FC Utrecht zou dan kunnen profiteren van de ruimtes die ze bij andere wedstrijden al weggaven. Met hopelijk het vizier op scherper dan de eerste wedstrijden, zou FC Utrecht ze dan pijn kunnen doen in de omschakeling.

De wedstrijd begint morgen om 12.15 uur in De Galgenwaard en staat onder leiding van scheidsrechter Higler. Het stadion is volledig uitverkocht. Volgende week zaterdag speelt FC Utrecht de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Vermoedelijk opstelling FC Utrecht:

Barkas

Van der Maarel – Van der Hoorn – Sagnan – El Karouani

Booth – Toornstra – Bozdogan

Labyad – Seuntjens – Boussaid