Opdracht: meer (doel-)punten

Dat FC Utrecht snel van die hatelijk ‘nul punten’ af moet, is voor alle betrokkenen helder. Ron Jans beloofde na zijn aanstelling als hoofdtrainer ook meer doelpunten. Die zijn uiteraard mede nodig om punten te behalen. Maar wat valt er op bij de doelpunten?

  • In het seizoen 2022 / 2023 scoorde FC Utrecht in eigen huis slechts 20 doelpunten. Net zo veel als degradant FC Groningen. En alleen de andere twee degradanten scoorden in eigen huis nog minder. FC Emmen was 16 keer trefzeker en sc Cambuur slechts 14 keer. De huidige start van FC Utrecht in eigen huis is daarom niet alleen slecht voor klantenbinding, maar gaat ook tot cijfers van een degradatiekandidaat leiden.
  • Met Tasos Douvikas (19), Bas Dost (9) en Sander van de Streek (9) verdwenen 37 eredivisiegoals. Daarvoor werden vijf spelers terug gehaald die vorig seizoen in de eredivisie scoorden: Ole Rommerny (11), Isac Lidberg (7), Mats Seuntjens (4), Marouan Arzakan (3) en Ryan Flamingo (3). In totaal dus 28 eredivisiegoals gemaakt door vijf spelers.

Per saldo lijkt FC Utrecht, op basis van de cijfers per speler en de eerste vier eredivisieduels, dus ook veel scorend vermogen te hebben ingeleverd. De drie vetrokken spelers waren vorig seizoen goed voor bijna 70% van de totale doelpuntenproductie van FC Utrecht in de eredivisie. Als de vijf nieuwe spelers hun aantallen van vorig seizoen dit seizoen evenaren en daarbij ook weer 70% van de totale productie voor hun rekening nemen, dan komt FC Utrecht dit seizoen op totaal 40 eredivisiegoals uit. Dat is dan wel meer dan de degradanten vorig seizoen, maar duidelijk is dat de huidige eredivisiestart alle reden aan Ron Jans geeft om aan het scorende vermogen van FC Utrecht te werken.