Voorbeschouwing SC Cambuur – FC Utrecht

Als het goed is speelt FC Utrecht voor de laatste keer in het huidige Cambuur stadion. Na volgend seizoen betrekken de Friezen een nieuw stadion, maar de kans dat Cambuur volgend seizoen eredivisie speelt, is alleen wiskundig nog mogelijk. Puntenverlies vanavond zorgt er voor dat degradatie definitief een feit is. Op zich jammer, want bij deze Friese club geen onzinnig volkslied voorafgaand aan de wedstrijd.

Maar goed, FC Utrecht dan. Ondanks de voetballoze periode vond de technische staf het niet nodig om een oefenwedstrijd in te lasten. Wat velen betreft een gemiste kans, al was het maar om de fitheid te verbeteren waardoor er minder krampverschijnselen optreden. Aan de andere kant, met zo’n grote selectie is het natuurlijk makkelijk mogelijk om een 11 tegen 11 te spelen en dan nog voldoende spelers op de bank te hebben om te wisselen. Wie weet is dat wel gedaan.

Vanavond in Leeuwarden geen Younes, Warmerdam, Hendriks, Brouwers en Maeda. Verder zou iedereen fit moeten zijn. Dan laait natuurlijk meteen de discussie op of het niet eens de hoogste tijd wordt om Dost en Douvikas samen op te stellen. Zeker met het oog op de naderende play-offs is het zaak om te werken naar vastigheid. Mochten deze twee samen gaan spelen, dan zal het systeem toch meer richting 4-4-2 gaan dan naar 4-3-3. De altijd wel zijn goals meepikkende Van de Streek zou dan achter deze twee spitsen kunnen spelen en dan zijn voor de overige posities Toornstra, Boussaid, Booth en Bozdogan in beeld. Wat ons betreft zou dan Boussaid kind van de rekening zijn. Werklust kan de Belg niet ontzegd worden, maar hij kan vaak zijn man verdedigend niet volgen en is vaak van zijn eigen positie af.

Achterin is het de vraag hoever Tommy St. Jago is in zijn oude vorm. Is de jongeling na zijn lange blessure nog steeds op de weg terug of tikt hij het niveau van voor zijn blessure weer aan? Want helaas hebben we bij FC Utrecht nog steeds niet de Van der Hoorn gezien die we allemaal hoopten te zien toen zijn terugkeer bekend werd. Ook op rechtsachter is het de vraag of Klaiber weer mag beginnen of dat Ter Avest weer eens een kans krijgt. Klaiber, die natuurlijk altijd met het hart speelt, vergeet zijn belangrijkste taak nog wel eens (verdedigen), waardoor er gaten vallen waar de tegenstander van kan profiteren. Natuurlijk zal het de opdracht van coach zijn, maar bij Ter Avest heb je toch altijd het idee dat hij vooral eerst verdedigend zijn ding doet. Maar het zijn keuzes die door de trainer worden bepaald en hij is de hele week met de mannen aan de slag.

De wedstrijd tegen Cambuur begint om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Kamphuis. Volgende week zaterdag speelt FC Utrecht om 21.00 uur thuis in De Galgenwaard tegen RKC Waalwijk.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Barkas

Klaiber – Van der Hoorn – Viergever – Van der Maarel

Booth – Van de Streek – Toornstra – Bozdogan

Douvikas – Dost