SVFCU en TS trokken samen op in Arnhem

Beste supporters,

In de kwestie rondom de wedstrijd tegen Vitesse in Arnhem zijn de Supportersvereniging FC Utrecht en de Stichting True Support samen opgetrokken door in gesprek te gaan met de supportersvereniging van Vitesse, BVO Vitesse en de gemeente Arnhem.

SVFCU en TS waren van mening dat het goed was om een signaal af te geven omtrent het al dan niet weren van uitsupporters in Arnhem. Zoals bekend is het inmiddels helaas een landelijke trend om uitsupporters te weren in stadions. Hiermee akkoord gaan zou het begin van een algeheel verbod betekenen. Om onze mening kracht bij te zetten is een aanvraag gedaan voor een demonstratie. Deze zou door de gemeente Arnhem zijn toegestaan, maar door en tijdens het goede contact hierover met de gemeente is besloten om deze niet door te laten gaan en in plaats daarvan om een gesprek met de burgemeester aan te vragen. De burgemeester van Arnhem, de heer Ahmed Marcouch, was hiertoe graag bereid.

Op maandag 13 maart 2023 vond dit gesprek plaats, met als doel in de toekomst weer FC Utrecht supporters bij Vitesse aanwezig te laten zijn. Bij dit door de supportersgeledingen van FC Utrecht gearrangeerde gesprek waren namens de gemeente Arnhem de burgemeester en haar afdeling veiligheid aanwezig. Thijs van Es (algemeen directeur), Stef van der Weide (manager operations & veiligheid) en Toby Rijk (SLO/supporterscoördinator aanwezig) waren er namens FC Utrecht bij. Ook de SLO/veiligheidscoördinator van Vitesse was aanwezig, alsook Teun den Hartog (voorzitter Supportersvereniging FC Utrecht) en Christian van der Mark (voorzitter True Support).

Het was een open en prettig gesprek. Uiteindelijk heeft mede dit gesprek er in geresulteerd dat komend seizoen 500 FC Utrecht supporters welkom zijn in het Gelredome. Als dit goed verloopt en daar gaan we ons als FC Utrecht supporters natuurlijk met z’n allen voor, is dat de aanzet voor een vol uitvak en hopelijk ook weer een soepeler vervoersregime.

Volle uitvakken is voor ons altijd het uitgangspunt. Dus óók als het gaat om het uitvak in ons eigen stadion. Daarom hebben wij aangegeven dat supporters van FC Twente welkom moeten zijn in de Galgenwaard. We willen zelf immers ook uitwedstrijden bezoeken en we moeten voorkomen dat de huidige sancties het begin van het einde, namelijk een landelijk en structureel verbod op uitsupporters, zijn.

Met betrekking tot de wedstrijd FC Utrecht – FC Twente is er afgesproken dat de Supportersverening van FC Twente het initiatief zou nemen door met een gedegen plan van aanpak te komen om te kijken of het mogelijk was om met een groter aantal FC Twente supporters naar Utrecht te komen. Maar zij hebben die kans helaas laten liggen, waardoor volgende week bij FC Utrecht – FC Twente slechts 200 supporters welkom zijn in het uitvak.

Wij zijn en blijven zelf graag het liefst in gesprek met de clubs, lokale overheden en collega supportersgeledingen om een voetbalwedstrijd een feest met uitsupporters te laten zijn. Het gesprek met de burgemeester van Arnhem en alle betrokken partijen is een goed en vruchtbaar voorbeeld hoe we samen weer tot oplossingen en normalisatie kunnen komen.

Bestuur Supportersvereniging FC Utrecht en bestuur True Support