Voorbeschouwing FC Utrecht – Feyenoord

Eindelijk, na een lange ‘winterstop’ vanwege het WK, mogen we weer naar onze club om te genieten van clubvoetbal. Ondanks de lange stop, toch weer de nodige onrust bij onze club. Zo was daar ineens een incident op de training waardoor Henk Fraser zich genoodzaakt voelde om op te stappen als trainer. Net nu de resultaten aan de beterende hand waren en er voorzichtig iets te zien was een idee welke kant we opgingen, moest er weer gezocht worden naar een nieuwe trainer. De keuze viel op Michael Silberbauer. De oud-speler en voormalig assistent van Rick Kruys moet zorgen dat de rest van het seizoen succesvol wordt met aan het eind toch wel heel graag plaatsing voor Europees voetbal.

Hij mag dat dan gaan met nog steeds dezelfde enorme selectie. Sylla en Lottin mogen vertrekken, maar zijn nog steeds in Utrecht. Afgelopen week was daar ineens berichtgeving over Labyad, die het laatste stukje van zijn revalidatie bij FC Utrecht afmaakt. Dat was natuurlijk meteen weer goed voor speculatie over een contract voor de oud speler. Buiten kijf staan zijn kwaliteiten, al is het de vraag hoe hij het daarmee is na zijn blessure, maar gezien de grootte van de selectie is het echt de vraag of het nou zo noodzakelijk is om nog een extra speler te halen. Nog afgezien van de kosten (rode cijfers blijft FC Utrecht maar steeds weer opnieuw schrijven), vraag je je langzaam af wat het beleid is van de club (of er uberhaupt een technisch beleid is). Het lijkt erop dat momenteel het credo is: als je maar veel spelers haalt, zit er vanzelf wel een goede bij. Of dit begrotingstechnisch vol te houden is maar de vraag, maar de grootste vraag is of het de club daadwerkelijk een stap verder brengt dan spelen rond de 6de plek.

Goed nieuws is er ook. St. Jago en Ramselaar zijn weer op de weg terug, waarbij vooral de terugkeer van St. Jago relatief dichtbij is. Barkas was ook geblesseerd, maar het AD nam hem in de opstelling wel op. Anders kan De Keijzer in ieder geval in de goal plaatsnemen. Viergever en Warmerdam zijn geblesseerd, waarvan bij de laatste niet duidelijk is waaraan, maar de geluiden gaan dat hij er nog wel een tijdje uit is.

Na de oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-2 winst), morgen dus de eerste officiële wedstrijd voor trainer Silberbauer. Het ziet ernaar uit dat hij kiest voor het 4-3-3 systeem. Ook hij bezigde in een van zijn eerste interviews het modewoord ‘energie’ dat het team in de wedstrijd moet leggen. Dat zou het publiek namelijk vooral willen zien. Volgens mij halen ze de begrippen ‘energie’ en ‘agressiviteit’ door elkaar. Natuurlijk willen wij een elftal zien dat 90 minuten lang er staat, maar een duracell poppetje dat 90 minuten zinloos van hot naar her loopt, is nou niet iets waar we gelukkig van worden. Maar een gezonde portie agressiviteit, in combinatie met een conditie waardoor men niet na 70 minuten in de kramp schiet (wat helaas de laatste paar seizoenen te vaak gebeurt) dat wordt zeker gewaardeerd.

Morgen dus de eerste vuurdoop tegen de koploper. De aftrap is om 12.15 uur in De Galgenwaard en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Komende donderdag speelt FC Utrecht voor de beker uit tegen Blauw Geel ’38. Daarna volgt de competitiewedstrijd tegen en bij Go Ahead Eagles.

Vermoedelijke opstelling:

De Keijzer

Klaiber – Van der Hoorn – Sagnan – Van der Maarel

Toornstra – Van de Streek – Bozdogan

Boussaid – Dost – Booth