Voorbeschouwing FC Utrecht – NEC

Is de gifbeker al leeg? Na de trainerswissel behaalde FC Utrecht twee punten in drie duels. En in twee gevallen werd ‘een resultaat’ in de absolute slotfase uit handen gegeven. Naast dit verhaal van het scorebord liep ook Tommy St.Jago nog eens, voor de tweede keer binnen een jaar, een zeer zware knieblessure op.

En NEC is zeker geen ideale tegenstander om het tij te keren. Want de Nijmegenaren staan op plek 10 met slechts twee punten achterstand op plek 8. Die plek geeft recht op deelname aan de play offs voor Europees voetbal, dus de promovendus speelt echt nog ergens voor. En NEC behaalde 24 van de 35 punten op vreemde bodem. Met andere woorden: bij de bookmakers van NEC best eens favoriet zijn.

Bij FC Utrecht geen Sander van de Streek, want de maker van de goal in De Kuip is geblesseerd. Daarnaast zijn uiteraard de langdurig geblesseerden Tommy St.Jago, Henk Veerman en Naoki Maeda afwezig. Koppel dit aan de zeer waarschijnlijke afwezigheid van Mark van der Maarel, Bart Ramselaar en Mimoun Mahi. En het is duidelijk dat trainer Ricky Kruys een behoorlijke puzzel te leggen heeft.

Het spel van Simon Gustafson is, niet alleen de afgelopen periode, een bron van discussie van de fans. Mocht Kruys een nieuwe speler willen proberen, dan is Rocco Robert Shein een alternatief. De Est kwam in de winterstop over van FC Flora. In Jong FC Utrecht maakte Shein direct indruk, en de laatste duels zat hij al zonder speelminuten op de bank bij het eerste elftal. Hij kan op het middenveld het ‘gif’ brengen dat zo node wordt gemist. De vraag is alleen in hoeverre de staf Shein al klaar acht voor het grote werk onder de huidige druk. Want de play offs moeten gehaald worden.

Ook winst is een noodzaak. Want enerzijds dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. Maar anderzijds komen die ‘zekere’ play offs toch echt in gevaar. Want in theorie kan zelfs nummer 13, sc Cambuur, nog over FC Utrecht heen. En zonder play offs is het seizoen meer dan verloren.

Mogelijk zit vanavond nieuwe trainer Henk Fraser al op de tribune om zich een beeld te vormen van wat hij volgend seizoen nodig heeft om herhaling van dit seizoen te voorkomen. Een aanval op de top 3 is ook volgend seizoen geen serieuze doelstelling, maar het voorkomen van een nachtkaarsseizoen is echt uitdaging nummer 1.

De aftrap van het duel is vrijdag om 20 uur, en scheidsrechter is Danny Makkelie. En wij verwachten de volgende opstelling:

De Keijzer
Ter Avest – Van der Hoorn – Janssen – Van der Kust
Maher
Timber – Gustafson
Sylla – Douvikas – Almqvist