post

FC Utrecht – NEC 1-0 (0-0)

FC Utrecht heeft een driepunter gescoord. De ploeg van Hoofdtrainer Rick Kruys was vanavond (vrijdag) met 1-0 te sterk voor NEC. In een sfeervol en drukbezocht Stadion Galgenwaard maakte Tasos Douvikas een kwartier voor tijd de enige en dus winnende treffer: 1-0.

Een kopbal van Jonathan Okita, clubtopscorer van NEC, dwingt Fabian de Keijzer tot een uiterste krachtinspanning. En die levert de door FC Utrecht opgeleide doelman. De sluitpost uit Leusden redt, in de toegevoegde tijd, prachtig. En stelt daarmee de zege voor de Utrechters veilig. Hij houdt de nul, in tegenstelling tot zijn vakbroeder aan de overkant van het veld.

Doelpogingenregen: 21 stuks
Mattijs Branderhorst heeft het beduidend drukker dan De Keijzer, en dat heeft alles te maken met het feit dat FC Utrecht van meet af aan de lakens uitdeelt in een drukbezocht en sfeervol Stadion Galgenwaard. De equipe van Hoofdtrainer Rick Kruys komt in totaal tot liefst 21 doelpogingen tegen NEC. De laatste keer dat de Utrechtse FC zoveel doelpogingen produceert, is in november tegen Heracles Almelo. Dan zijn het er 22, en wordt er met 1-0 gewonnen door de Domstedelingen. Die dag wordt het winnende doelpunt gemaakt door een speler van de tegenpartij; Mats Knoester werkt de bal achter zijn eigen sluitpost.

Douvikas matchwinner
Deze keer is van hulp uit Nijmeegse hoek alleszins geen sprake. FC Utrecht drukt, zoekt, schiet, probeert en volhardt. En wordt daarvoor na 76 minuten voetbal beloond. Bij een scrimmage staat Tasos Douvikas precies op de juiste plek. De Griekse spits schiet van dichtbij raak: 1-0. 

Veel kansen
Dat doelpunt blijkt drie punten waard te zijn. Het levert een minimale zege op, die gezien de verhoudingen op het veld flink wat ruimer had kunnen zijn. Onder anderen Douvikas, Hidde ter Avest, Djevencio van der Kust, Simon Gustafson, Pontus Almqvist, Willem Janssen, Koning van de Wedstrijd Quinten Timber en Othmane Boussaid bijten zich stuk op NEC-keeper Branderhorst, of de verdedigers die hem soms bijstand verlenen. 

Shein maakt Eredivisiedebuut
Voor Rocco Robert Shein is FC Utrecht – NEC een wedstrijd om nooit te vergeten. De Est maakt deze avond namelijk zijn debuut in de Eredivisie. Hij is na Ragnar Klavan, Andres Oper, Karol Mets, Henrik Ojamaa, Marko Meerits en Raio Piiroja de zevende speler uit Estland die speelminuten maakt op het hoogste niveau van Nederland. 

Zesde na elfde driepunter
De overwinning op NEC is voor FC Utrecht de elfde driepunter van dit Eredivisieseizoen. De Utrechters vinden zichzelf nu terug op plek zes van de ranglijst, al kan Vitesse die positie wel overnemen als het zondagmiddag in Deventer van Go Ahead Eagles wint. 

PEC Zwolle-uit volgende pot
De volgende pot van FC Utrecht: PEC Zwolle-uit. Dat duel wordt zaterdag 7 mei gespeeld en begint in Overijssel om 20.00 uur. Op woensdag 11 mei speelt de Utrechtse FC vervolgens voor de laatste keer dit seizoen een thuismatch in de competitie. In Stadion Galgenwaard is AZ dan de tegenstander van het team van Kruys, dat de Eredivisie afrondt met een uitwedstrijd tegen Willem II op zondag 15 mei. 

FC Utrecht – NEC 1-0 (0-0)
77. Tasos Douvikas 1-0

Gele kaarten: Mikkel Duelund, Jordy Bruijn, Dirk Proper (NEC).

Toeschouwers: 20.665.

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Opstelling FC Utrecht:
Fabian de Keijzer; Hidde ter Avest, Mike van der Hoorn, Willem Janssen, Djevencio van der Kust; Adam Maher, Quinten Timber (82. Joris van Overeem), Rocco Robert Shein (58. Django Warmerdam), Simon Gustafson; Tasos Douvikas (82. Moussa Sylla), Othmane Boussaid (58. Pontus Almqvist).

Opstelling NEC:
Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Iván Márquez, Rodrigo Guth, Calvin Verdonk; Lasse Schöne, Jordy Bruijn (66. Dirk Proper), Mikkel Duelund (66. Javier Vet); Elayis Tavsan, Jonathan Okita, Souffian El Karouani (82. Ibrahim Cissoko)

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto