Langer verblijf Jong in KKD nog niet zeker

In de tweede divisie verloor Jong Sparta met 1-2 van Noordwijk. En won Katwijk met 4-1 van Quick Boys. Nou en? Wat heeft dat met FC Utrecht te maken? In ieder geval genoeg met Jong FC Utrecht.

De resultaten van Jong Sparta zijn mede bepalend voor een langer verblijf van Jong FC Utrecht in de KKD. Want met ingang van dit seizoen is er weer promotie / degradatie mogelijk tussen KKD en 2e Divisie. Daarvoor zijn de volgende voorwaarden van toepassing voor het laagst gekwalificeerde Jong-team:

  1. Het laagst gekwalificeerde Jong-team eindigt op plek 10 of hoger in de KKD: er is dan geen promotie / degradatie.
  2. Het laagst gekwalificeerde Jong-team eindigt op plek 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 of 18 en in de 2e Divisie wordt een Jong-team kampioen: er is dan een promotie- / degradatiewedstrijd tussen het laagst gekwalificeerde Jong-team uit de KKD en het Jong-team dat kampioen is van de 2e Divisie.
  3. Het laagst gekwalificeerde Jong-team eindig op plek 19 of 20 in de KKD en in de 2e Divisie eindigt een Jong-team op plek 1 of 2: het Jong-team degradeert dan direct uit de KKD en de plek wordt overgenomen door het Jong-team uit de 2e Divisie.

Voor Jong FC Utrecht geldt met nog één speelronde in de KKD te gaan:

  1. Jong FC Utrecht kan nooit meer hoger eindigen dan (gedeeld) plek 13, dus deze optie vervalt.
  2. Jong FC Utrecht heeft aan één punt in speelronde 38 (thuis tegen VVV Venlo) genoeg om plek 19 zonder meer te ontlopen (plek 20 kan sowieso niet meer). In de 2e Divisie heeft Jong Sparta 12 punten achterstand op koploper Katwijk. Bij een verlies van Jong FC Utrecht is dit scenario nog reëel, want Jong Sparta heeft nog zes speelronden (18 punten) voor de boeg.
  3. Bij een verlies van Jong FC Utrecht kunnen FC Dordrecht (38 punten, net als Jong FC Utrecht), MVV en Telstar nog boven Jong FC Utrecht eindigen. Is dat het geval, dan wordt de kans voor Jong Sparta groter. Een tweede plek in de 2e Divisie is dan voor hen voldoende, en op dit moment is de achterstand op die plek slechts zes punten.

Nu hoeft Jong FC Utrecht niet per sé het slechts geklasseerde Jong-team in de KKD te worden. Want de achterstand op Jong AZ is slechts één punt, maar Jong AZ heeft een beter doelsaldo.

Kortom: nog mogelijkheden genoeg waarbij geldt dat Jong FC Utrecht zichzelf enorm helpt met winst op VVV Venlo. In dat geval is voorwaarde 3 niet meer van toepassing. En de kans is dan aanwezig dat Jong AZ, dat uit speelt tegen Almere City FC, wordt gepasseerd. Jong PSV en Jong Ajax zijn sowieso veilig.

Tenslotte vervallen alle voorwaarden als het eerste elftal van Sparta degradeert naar de KKD. Want dan mag Jongs Sparta niet promoveren. En de eerstvolgende Jong-ploeg in de 2e Divisie (Jong FC Volendam) staat op plek 15. En kan mathematisch niet meer op plek 2 komen.