Voorbeschouwing Sparta – FC Utrecht

Waar zullen we eens beginnen? De nederlaag tegen Ajax was gezien het verschil in kwaliteit te verklaren. Maar de aangeslagen indruk die het team maakte, is geen teken dat het om een incident ging. En dat klopt ook wel, want de laatste overwinning van FC Utrecht dateert van 28 november jl. Sinds dien is de bekerdroom in duigen gevallen en is plek 4 ingeruild voor plek 8. De play offs zijn nog in het zicht en ook Vitesse toonde aan niet onfeilbaar te zijn. maar toch…

Winst tegen Sparta is daarom een must. En dat legt de druk er direct goed op. Sparta zit in een opwaartse spiraal, heeft de punten hard nodig en heeft nog een extra troef: Adrian Dalmau. De spits die, net als zijn voorganger Cyriel Dessers, bij FC Utrecht bezweek onder de verwachtingen, scoorde direct in zijn debuut voor Sparta. Na de beruchte woorden ‘Dalmau you fucked up the game’ zal de Spanjaard extra uit zijn op eerherstel.

Hoe gaat René Hake het team wapenen tegen deze omstandigheden? Enerzijds heeft hij, uitgaande van geen nieuwe besmettingen, alleen Tommy St. Jago en Naoki Maeda niet tot zijn beschikking. Anderzijds lijkt het op dit moment de uitdaging om een goede balans tussen speelwijze en beschikbare spelers te vinden.

Toch verwachten we op dat vlak geen verrassingen. Naoki Maeda is uiteraard afwezig, en zal niet meer voor FC Utrecht in actie komen volgens VI. Zijn logische vervanger is Othman Boussaid. De Belg heeft daarbij wel als voordeel dat hij meer tussen de linies kan spelen. Verder heeft Bart Ramselaar weer een volledige week kunnen trainen na zijn Corona-besmetting, en wordt hij in de basis verwacht. Zijn focus lijkt ook volledig bij FC Utrecht, want hij gaf zelf aan dat hij weinig voelt voor een tussentijdse overstap. Er is namelijk concrete interesse voor Ramselaar uit in ieder geval Engeland en China.

Met Mimoun Mahi in de basis zou Tazos Douvikas als kapstok in de aanval kunnen dienen. En daar zit direct een kwetsbaarheid in dit elftal, want Douvikas lijkt meer een meevoetballende spits. Sander van de Streek zou die rol wel kunnen vervullen, maar dat heeft dit seizoen opvallend weinig gebracht. Met Mahi en Douvikas en daarachter Ramselaar is verzorgd veldspel erg belangrijk. Sparta-trainer Henk Fraser staat er om bekend zijn team goed georganiseerd en compact te laten spelen. Precies dat is waar FC Utrecht geen breekijzer (spits en / of middenvelder die heel goed is in de kleine ruimte) voor heeft. En dus is een lastige middag op Het Kasteel op voorhand verzekerd.

Het duel staat onder leiding van Erwin Blank, en de aftrap is om 16:45 uur. Wij verwachten de volgende opstelling:

De Keijzer
Ter Avest – Van der Hoorn – Van der Maarel – Zagre
Maher – Timber
Ramselaar
Boussaid – Mahi
Douvikas