Voorbeschouwing FC Utrecht – Ajax

Na een korte winterstop gaan we weer beginnen. Helaas nog steeds zonder publiek. Juist bij deze wedstrijd is er altijd iets magisch in de Galgenwaard. Zowel spelers als publiek geven dan het maximale om er een goed resultaat uit te slepen. Maar FC Utrecht – Ajax wordt morgen gespeeld in een stille Galgenwaard en de supporters zijn veroordeeld tot ESPN. Hoe lang het nog gaat duren voordat we weer naar het stadion is nog onduidelijk. Hopelijk is er na 25 januari weer meer mogelijk. De clubs hebben al laten zien dat zelfs met 2/3 capaciteit de zaken goed geregeld zijn en er nergens een uitbraak van besmettingen is geweest in de stadions.

Doordat de twee oefenwedstrijden vorige week geen doorgang konden vinden, is het gissen voor een ieder hoe het elftal ervoor staat. Recentelijk vertrokken er bij FC Utrecht twee spitsen (Dalmau en Venema) en deze week verhuurde de club Benamar aan FC Volendam. Het uitzicht op minuten was voor hem minimaal, zeker nu St. Jago weer dichtbij zijn terugkeer is. Samen met Van der Hoorn zal hij toch het beoogde centrale duo zijn. Hoewel hij er ongetwijfeld niet aan zal willen toegeven, lijkt het er toch op dat de jaren voor Janssen gaan tellen. Toch zal zijn aanwezigheid van groot belang blijven als leider op, maar ook naast het veld.

Verrassend was het bericht dat Hake gekozen heeft voor Fabian de Keijzer als eerste keeper. Hij gold al jaren als het grootste keeperstalent uit de opleiding, maar Paes en Oelschlägel kregen eerder nog de voorkeur. Helaas bleek aan het einde van het vorige kalenderjaar dat Paes niet de stabiliteit bracht die van een eerste keeper geëist wordt. Erg jammer voor hem, want hij heeft ook genoeg belangrijke reddingen gemaakt voor het team. De degelijke Oelschlägel zou de logische vervanger zijn (zeker in de onrustige fase waarin de ploeg voor de winterstop in verkeerde) maar toch durft de staf het aan om de jonge De Keijzer op te stellen. Laten we hopen dat iedereen hem de steun geeft die hij nodig heeft en als we zelf weer De Galgenwaard mogen bezoeken wij hem ook die steun geven.

Door de afgelaste wedstrijd ook nog geen zicht op de kwaliteiten van onze Japanse aanwinst. Naoki Maeda moet de voorhoede van een kwaliteitsimpuls voorzien. De spoeling van echte spitsen is dus na het vertrek van Dalmau. De hoop is gericht op Douvikas maar de hardwerkende spits staat vaak op een eiland en moet eigenlijk te veel vuile meters maken zodat hij misschien net wat scherpte voor de goal mist. Mahi zou een goede secondant kunnen zijn, al blinkt hij in zijn periode nog niet uit qua doelpunten maken. Wel zorgde hij voor de laatste wedstrijden al voor het nodige gevaar en lijkt hij steeds fitter en dichter bij zijn vorm van vroeger te komen. Met de mogelijke Japanse verrassing zou het wel eens een mooie drie-eenheid kunnen gaan worden.

Over de eventuele komst van Ihattaren zullen we het nog maar niet hebben. Wat je je wel kan afvragen is hoeveel middenvelders FC Utrecht nodig heeft. Zijn komst zou zomaar hele vervelende gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld Ramselaar (helaas wat minder nadrukkelijk aanwezig de laatste wedstrijden) of Van de Streek (de man die toch altijd wel zijn doelpunten meepikt). Maar goed, dat zijn afwegingen voor Zuidam en co. Waarschijnlijk komt er komende week nog wel nieuws over Maarten Paes, die in de belangstelling zou staan van FC Dallas uit de Amerikaanse competitie. Er wordt gesproken van een verhuur met optie tot koop. Voor de doelman is het in ieder geval belangrijk om minuten te blijven maken.

De mogelijke opstelling maken valt nog niet mee. Zo is er ook bij FC Utrecht wel het nodige gebeurd op het gebied van corona en zijn niet alle spelers vanaf het begin inzetbaar. Wel zijn er slechts twee echte afwezigen (Sylla en St. Jago). Tenminste, als de testresultaten van vrijdag allemaal negatief zijn. St. Jago zou weer minuten gaan maken in Jong FC Utrecht, maar als we goed tussen de regels door luisterden bij het interview van Hake, dan heeft hij wat tegenslag gehad door corona, waardoor zijn rentree nog even op zich laat wachten. Dus met heel veel voorbehoud de mogelijke opstelling. De wedstrijd start zondag om 12.15 uur en de scheidsrechter is Gözübüyük. Volgende week speelt FC Utrecht de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Die wedstrijd begint zondag om 16.45 uur.

Mogelijke opstelling FC Utrecht:

De Keijzer

Ter Avest – Van der Hoorn – Van der Maarel – Zagre

Maher – Timber

Ramselaar

Maeda – Douvikas – Mahi