‘Fabian de Keijzer per direct eerste keeper’

Fabian de Keijzer is per direct de eerste keeper bij FC Utrecht volgens Voetbal International. De keeper van Jong FC Utrecht (51 optredens) maakt daarmee zeer waarschijnlijk op 16 januari zijn eredivisiedebuut in het thuisduel tegen Ajax.

De keeperswissel komt niet onverwachts. Na een goed begin van het seizoen zakte Maarten Paes zichtbaar weg. Zijn fouten tegen bijvoorbeeld AZ en PSV liggen nog vers in het geheugen. En ook lijkt Paes te passief bij voorzetten. René Hake kondigde na het duel tegen FC Twente al aan dat hij terug naar de tekentafel zou gaan, en de keuze om Paes te passeren kan daardoor zijn ontstaan.
In datzelfde artikel op Voetbal International werd becijferd dat Paes op basis van statistieken (‘hoeveel goals meer / minder tegen gekregen dan verwacht?’) inderdaad onvoldoende presteert. Statistieken zijn natuurlijk maar een hulpmiddel, maar er wordt met deze wel een beeld bevestigd. In datzelfde overzicht is namelijk ook te zien dat Lars Unnerstall (FC Twente) beter presteert en dat Joël Drommel de grootste negatieve balans heeft als het gaat om zijn verwachte aantal tegengoals.

Opvallend is wel dat Hake voor de talentvolle maar onervaren Fabian de Keijzer (geboren op 10 mei 2000) gaat kiezen. De doelman uit Leusden houdt daardoor naast Maarten Peas ook Eric Oelschlägel achter zich. De Duitser kwam tot op heden 27 keer in actie in een officieel duel van FC Utrecht. En was recent tegen Go Ahead Eagles nog vervanger van Paes toen laatstgenoemde met een blessure kampte.