Voorbeschouwing Vitesse – FC Utrecht

Waar we ons normaal gesproken voornamelijk focussen op FC Utrecht en de spelers die er wel en niet bij zijn, nu ook nieuws op scheidsrechterlijk niveau. De aangewezen leidsman Makkelie is geblesseerd en wordt vervangen door Kamphuis, die nog niet zo lang geleden de thuiswedstrijd tegen Heerenveen floot. Natuurlijk weer een waardeloos tijdstip, maar gezien het Europese avontuur van Vitesse blijkbaar te rechtvaardigen. Dat op deze manier de supporters uit het stadion worden gejaagd door de KNVB, ESPN en de clubs, is blijkbaar niet zo belangrijk. Hoewel clubs vorig jaar steen en been klaagden dat wedstrijden zonder publiek saai en niet wenselijk zijn, zou het wel tijd worden dat ze eens actie bij het woord voegen. Aan de andere kant laat een gedeelte van het publiek zien dat er misschien wel zonder publiek gevoetbald moet gaan worden. Laten we hopen dat het vanaf nu voornamelijk weer over het voetbal gaat en niet over de randzaken, dat iedereen beseft hoe leuk we het vinden om wedstrijden te bezoeken.

Genoeg over de randzaken, nu de wedstrijd. Vitesse speelde afgelopen donderdag dus nog een uitwedstrijd in Londen tegen de Spurs. Die wedstrijd zal er ongetwijfeld ingehakt hebben bij de mannen van Letsch, maar aan de andere kant zijn het goed getrainde profs die toch wel wat meer wedstrijden achter elkaar aan kunnen. Dus FC Utrecht mag zich niet op voorhand rijk rekenen. Ze zullen met hun beste vorm en scherpte aan de start moeten staan in het Gelredome. Gesteund door een kleine 800 supporters doet een goed resultaat ook goede zaak voor de ranglijst. Bij winst wordt het gat naar Vitese 7 punten en Feyenoord en AZ bestrijden elkaar vanmiddag. Dus ook daar worden punten gemorst.

Toch zullen er wel wat zorgen bij de club. Zo is Mike van den Hoorn na zijn hersenschudding niet inzetbaar en zit Mark van der Maarel een wedstrijd schorsing uit. Met de geblesseerden St. Jago, Mamengi en Mokono is de spoeling achterin erg dun. Logische vervanger van Van der Maarel is natuurlijk Ter Avest. Dit is natuurlijk sowieso geen verslechtering. De Tukker was lang eerste keus, maar heeft een terugval gehad waardoor Van der Maarel weer zijn kans greep. Het is nu aan Ter Avest een uitgelezen kans om te laten zien dat hij weer op zijn oude niveau kan presteren. Centraal zal de plek worden ingenomen door Benamar. Op zich natuurlijk ook een hele logische vervanging, alleen heeft de oud speler van Telstar nog geen onuitwisbare indruk gemaakt. Nu gebied de eerlijkheid ook te zeggen dat hij nog nooit een paar wedstrijden achter elkaar heeft kunnen spelen om ritme op te doen. Gezien zijn leeftijd mag hij niet uitkomen voor Jong FC Utrecht en dan wordt het dus lastig om dat belangrijke wedstrijdritme te verkrijgen. Maar ook aan hem nu te laten zien waarom hij is gehaald door FC Utrecht.

Of Hake verder nog wijzigingen doorvoert is de vraag. Het elftal moet al op twee belangrijke plaatsen aangepast worden, wil hij dan nog een wijziging aanbrengen? Want er is wel iets voor te zeggen om bijvoorbeeld Mahi weer de kans te geven op links ten koste van Boussaid en ook Remco Balk klopt stevig op de deur. Laatstgenoemde speelde tegen SteDoCo als spits, maar hij kan natuurlijk ook aan de zijkanten terecht. In de laatste wedstrijd werd Boussaid vervangen door Van de Streek waardoor Ramselaar naar links ging, maar Hake zou ook kunnen opteren voor die keuze waarbij Streekie en Bart elkaar afwisselen op de 10. Het inbrengen van Van de Streek zorgt weer voor extra loopvermogen op het middenveld en zou gezien de manier van spelen van de Arnhemmers misschien niet eens zo verkeerd zijn.

De wedstrijd begint vanmiddag om 16.45 uur en wordt dus geleid door scheidsrechter Kamphuis. Volgende week is er geen competitievoetbal wegens een interlandperiode. Daarna speelt FC Utrecht een uitwedstrijd tegen SC Cambuur op het nog supportersonvriendelijkere tijdstip van 20.00 uur op zondag. Hoezo voetbal is voor de fans???

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht

Paes

Ter Avest – Benamar – Janssen – Warmerdam

Timber – Ramselaar – Maher

Sylla – Douvikas – Boussaid