Voorbeschouwing FC Utrecht – PSV

Vandaag (zondag 16 mei) staat de laatste speelronde van de eredivisie op het programma. En daarin neemt FC Utrecht het op tegen PSV, een ploeg waar traditioneel weinig punten tegen worden gehaald.

Voor beide ploegen staat er nog wel iets op het spel. PSV is, mede door het veel beter doelsaldo, voor 99,9% zeker van plek 2. Maar minimaal 1 punt helpt de ploeg van Roger Schmidt aan de 100%. De spelers van de Eindhovenaren zullen daarom met hun hoofd nog niet bij hun vakantie mogen zijn.
Als FC Utrecht wint, dan is plek 6 definitief. En volgt in de play offs een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Bij een gelijk spel of een nederlaag kan FC Groningen plek 6 nog overnemen, en is het play off-duel komende woensdag in eigen huis.

René Hake zal zijn ploeg ook zo veel mogelijk scherp willen houden vanwege diezelfde play offs. Het gaat nu immers nog over maximaal twee duels, en dan is duidelijk wie dit toetje heeft gewonnen. En Europa in mag.

Tegen PSV ontbreken in ieder geval Mimoun Mahi (knieblessure) en Adam Maher (geschorst na zijn vijfde gele kaart). Ook achter de naam van Bart Ramselaar staat een vraagteken vanwege een blessure. De middenvelder zou, zo waren de berichten van RTV Utrecht, eventueel wel kunnen spelen. Maar het is onbekend welk risico dit richting de komende play offs inhoudt. Wij rekenen daarom op de afwezigheid van Bart Ramselaar.

Het lijkt, mede vanwege de ingekorte play offs, onlogisch om spelers te veel rust te geven. Daarom is de verwachting dat René Hake alleen de afwezigheid van Adam Maher gaat opvangen, en de verdere basis net zo laat als in het duel tegen Sparta.
Als vervanger van Maher wordt Urby Emanuelson genoemd. Hake had ook kunnen kiezen voor Simon Gustafson, maar de Zweed is zeker niet aan zijn gelukkigste seizoen bij FC Utrecht bezig. En zou intern hebben aangegeven dat hij FC Utrecht de komende zomer wil verlaten. In dat perspectief is de inzet van Emanuelson, ook vanwege diens voetballende kwaliteiten, een te begrijpen keuze. En kan bijvoorbeeld Jong FC Utrecht-speler Davy van den Berg nog achter de hand worden gehouden voor die positie. De 35-jarige middenvelder kwam dit seizoen tot op heden slechts 12 keer in het veld als invaller. En had geen enkele basisplaats.

De arbitrage is een lege Galgenwaard in handen van Team Kuipers. En de aftrap is, net als bij alle andere duels, om 14:30 uur. Wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Ter Avest – Van der Maarel – Janssen – Warmerdam
Emanuelson – Van Overeem
Van de Streek
Boussaid – Kerk – Elia