Voorbeschouwing Ajax – FC Utrecht

Het heeft even geduurd voordat deze inhaalwedstrijd ingepland was. En vervolgens werd de aanvangstijd nog een keer vervroegd, maar vanavond (donderdag) om 18:45 is dan eindelijk Ajax – FC Utrecht.

Vanuit de historie wint FC Utrecht niet vaak in Amsterdam. En omdat Ajax nog op titeljacht is, kan er vanuit worden gegaan dat hun trainer Erik ten Hag de boel op een vertrouwde wijze op scherp zal zetten.
Daarmee is direct duidelijk dat de ploeg van René Hake scherp in de wedstrijd moet zitten vanaf seconde één. Dat is iets dat zeker aan het begin van dit seizoen een uitdaging was. Maar tegen bijvoorbeeld Feyenoord lukte het FC Utrecht niet om langer dan het eerste kwart van de wedstrijd scherp te zijn.

René Hake heeft in Amsterdam niet de beschikking over Bart Ramselaar. De middenvelder ontbrak tegen Feyenoord vanwege een lichte hersenschudding. Hij trainde inmiddels weer, maar is woensdag tijdens de training met onbekende klachten afgehaakt. Het is dan de vraag wie hem vervangt. Tegen Feyenoord was dat Simon Gustafson, en dat was om meerdere redenen geen succes. Gustafson was enige tijd geblesseerd, en dat leek geen negatieve impact op de resultaten te hebben. Het is daarom de vraag welke lessen René Hake en zijn staf uit het duel tegen Feyenoord hebben getrokken. Logisch lijkt om Gustafson in ieder geval niet te laten starten.

De keuze voor René Hake is groot. Alleen Ramselaar en Justin Hoogma (maakt vrijdag zijn rentree in Jong FC Utrecht) zijn niet beschikbaar. Tommy St. Jago heeft na zijn Corona-besmetting weer getraind, maar lijkt nog niet ‘klaar’ voor een basisplaats. Meevaller is dat ook Mimoun Mahi bij de wedstrijdselectie zit. De aanvaller viel tegen ADO Den Haag met een ogenschijnlijk vervelende spierblessure uit. Maar is snel hersteld en start op de bank.

Vraag is natuurlijk of Hake qua tactiek afwijkt van zijn reguliere strijdplan. Immers: een goed bezet middenveld kan een extra wapen zijn als er meer strijd wordt gevraagd. En snelle buitenspelers vanwege de ruimtes in de rug waar Ajax graag mee speelt.

Om 18:45 uur fluit arbiter Allard Lindhout voor de aftrap van het duel. Wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Ter Avest – Bergström – Janssen – Warmerdam
Van Overeem
Maher – Boussaid
Van de Streek
Kerk – Elia