post

Ajax – FC Utrecht 1-1 (0-1)

FC Utrecht pakte vanavond (donderdag) een punt in de Johan Cruijff ArenA. De ploeg van Hoofdtrainer René Hake nam in de eerste helft de leiding via een treffer van Simon Gustafson en zag Ajacied Edson Álvarez na de break de eindstand op 1-1 bepalen.

Met alles wat hij heeft werpt Willem Janssen zich voor de bal. De captain van FC Utrecht voorkomt met die perfect getimede sliding, in het laatste kwart van de partij, een doelpunt van zijn collega-aanvoerder Dušan Tadić van Ajax. Het is een actie die symbool staat voor de manier waarop FC Utrecht voor de dag komt in de Johan Cruijff ArenA. Eentje, bovendien, die wel wat wegheeft van een ultieme krachtinspanning die Joris van Overeem in de eerste helft laat zien; en die ervoor zorgt dat David Neres niet op het scorebord kan komen.

Gustafson schiet raak
FC Utrecht neemt na een klein kwartier spelen de leiding in Amsterdam. Scheidsrechter Allard Lindhout legt de bal, na op advies van videoreferee Clay Ruperti de beelden te hebben bekeken, op de stip vanwege een overtreding van Ajacied Nico Tagliafico op Gyrano Kerk. Achter de bal nestelt zich Simon Gustafson. De Zweed houdt het hoofd koel en stuurt de ervaren sluitpost Maarten Stekelenburg de verkeerde kant op: 0-1. Het is de dertiende penalty die Gustafson in de Eredivisie namens FC Utrecht benut. Slechts één speler heeft in de historie van de FC uit de Domstad vaker vanaf elf meter gescoord: Sébastien Haller, veertien maal.

Sterke defensie
Haller, nu spelend voor Ajax, komt amper in het spelbeeld voor. Dat is de verdienste van niet alleen de laatste linie van FC Utrecht, maar ook de spelers die op het middenveld en in de aanval staan. Gezamenlijk maken zij het koploper Ajax moeilijk om tot aanvallen te komen. En de keren dat de Noord-Hollanders er dan toch in slagen zich een weg te banen door de Utrechtse defensieve linies, dan is er in zeven van de acht gevallen nog Eric Oelschägel die zijn mannetje staat. De Duitse goalie ronselt de ene na de andere Ajax-poging uit zijn doel.

Alleen Álvarez verschalkt Oelschägel
Alleen op een inzet van Edson Álvarez moet de keeper het antwoord schuldig blijven. Na een afgemeten voorzet van Tadić duikt Álvarez vrij op voor Oelschägel, die niet kan voorkomen dat de Ajax-middenvelder van dichtbij, twintig minuten voor tijd, voor de 1-1 tekent. In de alles bij elkaar dan nog 25 resterende speelminuten – twintig reguliere en vijf extra – houdt FC Utrecht sterk stand en loert de ploeg ondertussen op het stichten van gevaar via snelle aanvalsuitbraken. Tot doelpunten leiden die niet meer.

Zondag: FC Twente-uit
Zondag wacht voor het team van Hake alweer de volgende uitwedstrijd. Die dag gaat de FC uit de Domstad naar Enschede, waar FC Twente in De Grolsch Veste de tegenstander is. Het duel in Overijssel begint om 16.45 uur. 

Ajax – FC Utrecht 1-1 (0-1)
13 Simon Gustafson (strafschop) 0-1
70 Edson Álvarez 1-1

Gele kaarten: Mohammed Kudus, Nico Tagliafico (Ajax).

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Allard Lindhout.

Opstelling Ajax: 
Maarten Stekelenburg; Devyne Rensch (81. Noussair Mazraoui), Jurriën Timber, Lisandro Martínez, Nico Tagliafico; Edson Álvarez, Ryan Gravenberch; David Neres (56. Antony), Mohammed Kudus (56. Davy Klaassen), Dušan Tadić; Sébastien Haller (81. Brian Brobbey).

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest, Mark van der Maarel, Willem Janssen, Django Warmerdam; Adam Maher, Joris van Overeem, Sander van de Streek (84. Urby Emanuelson); Gyrano Kerk, Simon Gustafson (73. Eljero Elia), Othmane Boussaid (73. Mimoun Mahi)

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto

3 thoughts on “Ajax – FC Utrecht 1-1 (0-1)

  1. Vlees noch vis deze wedstrijd, mooi punt voor FC Utrecht. Wat ik al langer roep, maar wat volgens veel media niet klopt, is dat Ajax helemaal niet zo fantastisch is, ondanks het surplus aan kwaliteit in die selectie vind ik dat al wekenlang niet veel bijzonders. Het spel is gewoon matig, met meer lef had Utrecht nog gewonnen ook.

  2. Ik heb de wedstrijd vluchtig gezien, en het viel me vooral op dat er heel veel inzet was aan Utrechtse kant. Die strijd miste ik tegen Ajax. Heb verder met belangstelling het VAR-moment uitgebreid bekeken (niet de penalty, daar was de eerste beslissing van de arbiter onbegrijpelijk). Deze discussie geeft voor mij weer aan dat de buitenspelregel te complex is. Deze is op professioneel niveau al nauwelijks uitvoerbaar, laat staan op de lagere niveaus.
    Maar goed, punt in de pocket. Nu zondag punten pakken in Enschede en vanaf vandaag daar de focus op.

  3. Waarom geeft een trainer nooit eens toe dat het slechte spel van zijn ploeg komt door de tegenstander
    Gisteren zat Utrecht er lekker fel op en we weten dat Ajax daar moeite mee heeft en dat bleek ook wel.
    Daarnaast is het niet iedere wedstrijd lucky Ajax. Was voor Kerk wel erg weinig steun als Utrecht er uit kon komen, was wel jammer. Al met al was het puntje verdient en goed voor het zelfvertrouwen voor de wedstrijd tegen Twente.laten we trouwens eens ophouden met dat high five gedoe als een speler gewisseld wordt. Neres was het niet echt eens met zijn wissel maar dan toch de hele rij langs, ook bij de trainer terwijl de speler dan denkt rot op man. Zag trouwens wel een hele bleke Haller, die zijn geld nog niet naar waarde heeft laten zien. Speelt denk ik alleen omdat Brobbey weg gaat. En wat de VAR betreft, gewoon vlaggen voor buitenspel als de speler wordt aangespeeld, zoals voorheen,want dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker en duidelijker. Buitenspel door een grote teen te belachelijk voor woorden

Comments are closed.