Bart Ramselaar: historie, onduidelijkheid en kritiek

Bart Ramselaar had tijdens ADO Den Haag – FC Utrecht de, vervelende, eer als eerste speler in de eredivisie middels een zogenaamde witte wissel van het veld te gaan. Deze wissel is extra (zowel in aantal spelers als in wisselmomenten), en is in het leven geroepen om spelers met een hoofdblessure van het veld te halen zonder consequenties voor de overige wisselmomenten en -aantallen. Ramselaar had zijn hoofdblessure opgelopen na een botsing met ploeggenoot Moussa Sylla.
De regel is sinds begin februari als pilot in Nederland door de KNVB ingevoerd. En René Hake noemde dit een witte wissel, omdat deze op een wit formulier diende te worden doorgegeven. Dat formulier duidt op wisselen om een medische reden.

Rondom de wissel zelf was er sprake van onduidelijkheid. Direct na de botsing werd Bart Ramselaar uitgebreid gecontroleerd door de clubarts, en mocht hij weer terug het veld in. Een paar minuten daarna bleek verder spelen onmogelijk. Zijn vervanger, Sander van de Streek, was al klaar. Maar pas na overleg tussen onder meer René Hake en de vierde official kwam Van de Streek in het veld. Hake daarover op de website van VI: ‘Toen hebben we toch nog maar even gecheckt hoe dat zat: of het ons een wissel of een wisselmoment zou kosten?’ De vierde official bleek het ook even te moeten checken.
Snel bleek dat dit FC Utrecht geen wisseloment zou kosten. Hake gaf aan dat hij anders tot de rust had gewacht met het inbrengen van Sander van de Streek (en dus een paar minuten met tien man zou doorgaan). Wisselen in de rust kost namelijk sowieso geen wisselmoment.

Op de methodiek van de extra wissel is ook kritiek. In Engeland is deze extra wisselmogelijkheid ook recent ingevoerd, en al gebruikt voor West Ham-speler Issa Diop. Ook hij kwam, net als Bart Ramselaar, na een botsing eerst terug in het veld. Om vervolgens toch te moeten worden gewisseld. Dat leidde in Engeland al tot kritiek. In Nederland sloot Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, zich daarbij aan. In het NRC heeft hij aangegeven voorstander te zijn van een tijdelijke wissel. Daarmee is de druk op de (medische) staf minder. En kan er een weloverwogen besluit worden genomen.
De clubarts van FC Utrecht handelde nu wel volgens het voorgeschreven protocol. En Hake kon zich net voor rust met een 0-3 voorsprong een korte periode met 10 spelers veroorloven. Maar wat als het 20 minuten voor tijd 1-1 was geweest tegen een betere tegenstander…

Maar het allerbelangrijkste: hoe gaat het nu met Bart Ramselaar? Daarover was zondagavond nog geen duidelijkheid volgens Tim Reedijk van het AD. Ramselaar dient eerst nog verder te worden onderzocht in het ziekenhuis. Wordt vervolgd.