Voorbeschouwing FC Utrecht – Vitesse

Vandaag (14 maart) staat er voor FC Utrecht een uitdagend thuisduel op het programma. Vanaf 14:30 uur wordt er gespeeld tegen Vitesse. De Arnhemmers zijn aan een goed seizoen bezig, en hebben drie punten nodig om de aansluiting met AZ te behouden. Zelfs plek 3 is nog in het vizier voor de ploeg van de Duitser Thomas Letsch.

Diezelfde trainer heeft rondom vorig weekeinde kunnen ervaren hoe het is om met Riechedly Bazoer te werken. De geboren Utrechter, die de tweede deel van het seizoen 2018 / 2019 voor FC Utrecht uitkwam, is aan een uitstekend seizoen bezig. Maar heeft in zijn loopbaan al regelmatig problemen gehad door zijn soms nukkige gedrag. Vorige week was hij daarom tijdelijk uit de selectie van Vitesse gezet. Diezelfde Bazoer is vandaag weer van de partij. Zijn maatje Oussama Tannane en ook Matúš Bero en Enzo Cornelisse ontbreken vandaag bij Vitesse wel vanwege een schorsing.

Genoeg over de personele perikelen van de tegenstander. Want door de nederlaag van FC Twente zaterdagavond kan FC Utrecht een gat slaan ten opzichte van de Tukkers. Daarvoor is winst wel nodig. De eerste helft tegen RKC biedt voldoende aanknopingspunten, maar de tweede helft van dat duel leek erg op het ondermaatse duel tegen FC Emmen. En juist die wisselvalligheid moet er uit. Te beginnen vandaag, want deze tegenstander staat niet toevallig zo hoog op de ranglijst.

Gyrano Kerk gaat vandaag waarschijnlijk gewoon van start. De vleugelaanvaller is de afgelopen periode hopeloos uit vorm, maar krijgt wel telkens het vertrouwen van René Hake. Op de site van RTV Utrecht toonde Kerk zich strijdbaar: ‘En het knaagt aan me, dat kan ik niet ontkennen. Maar ik laat mijn hoofd niet hangen, ik moet verder.’ Het is te hopen dat Kerk zijn vertrouwen snel terug gaat betalen, want het lijkt onwaarschijnlijk dat hij in deze vorm nog lang een basisplaats behoudt.

Helaas is Eljero Elia er zeker niet bij. De aanvaller was op de weg terug na zijn hamstringblessure, maar moest eerder deze week tijdens een oefenwedstrijd op Zoudenbalch (tegen RKC, uitslag 1-1) snel naar de kant. Hij heeft naar verluidt een tik op zijn heup gehad. Ook Remco Balk, Adrian Dalmau, Simon Gustafson, Moussa Sylla en Justin Hoogma ontbreken door blessures.

Gelukkig is de selectie van FC Utrecht breed, en naar alle waarschijnlijkheid kiest Hake voor bijna dezelfde elf als tegen RKC. Alleen Django Warmerdam keert weer terug in de basis. Het zou verder kunnen dat bijvoorbeeld Bart Ramselaar echt vanaf het middenveld speelt in plaats van vanaf de vleugel. Het systeem van Vitesse (veelal met vijf verdedigers waarbij Bazoer graag inschuift) is lastig te bespelen. AZ liet vorige week zien dat te veel aanpassen niet per sé een goede oplossing is. Uitgaan van de eigen kracht met wat mogelijk aanpassingen op detailniveau zijn dan een goede optie.

Vanmiddag is Jochem Kamphuis scheidsrechter van dienst in De Galgenwaard. Hij wordt geassisteerd door Roy de Nas en Jan de Vries. Jesse Rozendal is vierde official en Allard Lindhout is VAR.

Wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Ter Avest – St. Jago – Janssen – Warmerdam
Van Overeem
Ramselaar – Maher
Van de Streek
Kerk – Mahi