Voorbeschouwing RKC Waalwijk – FC Utrecht

Vandaag (zaterdag 6 maart) om 21 uur staat het duel RKC Waalwijk – FC Utrecht op het programma. En de ploeg van René Hake heeft na het zeer teleurstellende resultaat tegen FC Emmen iets goed te maken.

Enerzijds is dat natuurlijk om in de race te blijven voor de play off-plekken. Met een bekerfinale tussen Vitesse en Ajax is de kans groot dat ook plek 8 op de ranglijst nog recht geeft op deelname aan de play offs. Maar waarom daar op gokken? En ploegen als Feyenoord en Vitesse hebben in de afgelopen periode ook flink wat punten gemorst. Een hogere plek op de ranglijst gaat uiteindelijk ook meer opleveren in de verdeling van de televisiegelden.
Anderzijds heeft FC Utrecht wat goed te maken naar de achterban. Nadat Willem II was afgestraft, leek ‘the only was is up’ het enige uitgangspunt. De nederlaag tegen FC Emmen kwam als een totale verrassing, en het veldspel was bedroevend. Die wisselvalligheid moet er uit om serieus mee te blijven doen in de subtop.

Dat het in Waalwijk geen makkelijk duel wordt, is duidelijk. De ploeg van trainer Fred Grim sprokkelt de laatste tijd punten bij elkaar met leuk voetbal. En doordat ploegen daaronder allemaal punten sprokkelen, is het voor RKC Waalijk noodzakelijk om ieder duel tot het gaatje te gaan. Het aanblijven in de eredivisie staat immers op het spel.

In Waalwijk heeft FC Utrecht al sinds 21 april 2012 niet meer gewonnen (toen 0-2). Uiteraard speelde RKC niet altijd in de eredivisie, maar onderstaande lijstje met de laatste drie eredivisieduels in Waalwijk zegt veel:

10 november 2012: RKC – FC Utrecht 4-0
9 februari 2014: RKC – FC Utrecht 5-2
1 maart 2020: RKC – FC Utrecht 2-1

Het is aan René Hake om de ploeg vooraf op scherp te zetten.

Daarvoor heeft hij geen beschikking over Remco Balk, Adrian Dalmau en Justin Hoogma. Of Eljero Elia weer bij de wedstrijdselectie zit, is nog onduidelijk. Laten we daarom focussen op wie er wel zijn.

Waarschijnlijk voert René Hake wel één wijziging in de basis door: Othman Bousaid zal, na zes basisplaatsen, worden vervangen door Mimoun Mahi. Laatstgenoemde heeft dit seizoen verhoudingsgewijs veel kansen nodig gehad om te scoren. Maar hij scoort in tegenstelling tot Boussaid (1 goal in de eredivisie) nog wel eens (5 goals in de eredivisie, 2 in de beker). En tegen FC Emmen werd eens te meer duidelijk dat FC Utrecht nog steeds veel moeite heeft met scoren als het niet allemaal soepel loopt.

Tegen datzelfde FC Emmen viel centrale verdediger Emil Bergström in als extra aanvaller. Dat leidde al tot gefronste wenkbrauwen, en indirect tot onbegrip bij de topscoorder van Jong FC Utrecht, Jeredy Hilterman. Hilterman zat tegen FC Emmen niet op de bank. Vrijdagavond werd hij in de rust van Jong FC Utrecht – MVV gewisseld, en dat lijkt een signaal dat we Hilterman vanavond op de bank in Waalwijk mogen verwachten.

Scheidsrechter van dienst is Sander van der Eijk, en de aftrap van het duel is om 21:00 uur. Wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Ter Avest – St. Jago – Janssen – Warmerdam
Maher – Ramselaar – Van Overeem
Van de Streek – Mahi
Kerk