FC Utrecht – AZ 2-2 (1-0)

De laatste voetbalwedstrijd van het jaar 2020 in Nederland heeft vanmiddag (zondag) in Stadion Galgenwaard geen winnaar opgeleverd. FC Utrecht en AZ schreven aan het einde van de rit allebei een punt bij: 2-2. 

Justin Hoogma ziet een kopbal van de lijn gehaald worden, een knappe inzet van Moussa Sylla wordt op het laatste moment in de kiem gesmoord en een poging van Adrián Dalmau gaat via een Alkmaars been net naast het doel. En dat alles in een tijdsbestek van enkele tientallen seconden. FC Utrecht zet in de slotfase van de wedstrijd met man en macht druk op AZ, met de bedoeling de gelijkmaker te forceren. 

Dalmau stelt het punt veilig
En die komt er ook, in de derde minuut van de blessuretijd. Net als vijf dagen eerder in Emmen, vindt de Spaanse spits Dalmau het net als invaller. De bal valt in het zestienmetergebied precies voor de voeten van de aanvaller, die vanuit de draai het leer achter Marco Bizot werkt en daarmee de eindstand van de match bepaalt op 2-2. Het is voor het eerst sinds 10 september 2016 dat FC Utrecht in de blessuretijd een gelijkmaker scoort. Om maar meteen het antwoord op de huiskamerquiz te geven: destijds is het Sébastien Haller die het net vindt tegen PEC Zwolle (1-1). 

Koopmeiners en Boadu slaan toe
FC Utrecht incasseert in de tweede helft twee tegentreffers. Halverwege het tweede bedrijf is het Teun Koopmeiners die vanaf de strafschopstip voor de 1-1 zorgt en twintig minuten later tekent Calvin Stengs voor de 1-2. Vanaf een meter of twintig schiet de aanvaller de bal in de hoek, buiten bereik van doelman Eric Oelschlägel, die eerder nog inzetten onschadelijk maakt van onder anderen Jesper Karlsson, Koopmeiners en Myron Boadu.

Elia scoort, na ingrijpen VAR
In de eerste helft opent Eljero Elia na een dik half uur de score. Na een prachtige pass van Mark van der Maarel omspeelt de aanvaller goalie Bizot, om vervolgens knap af te ronden. Aanvankelijk keurt arbiter Pol van Boekel het doelpunt af wegens vermeend buitenspel, maar de videoscheidsrechter draait die call terug: het is wel degelijk een doelpunt, en dus Elia’s tweede treffer voor FC Utrecht in een tijdsbestek van vijf dagen, en dus de 1-0.

Winterstop aangebroken
Aan het einde van de rit lijkt dat doelpunt van Elia even te weinig te zijn voor enige oogst, maar in de blessuretijd zorgt een trefzekere Dalmau er dus voor dat FC Utrecht en AZ allebei een punt aan hun totaal mogen toevoegen. Ook voor de Utrechters en de Alkmaarders breekt nu de winterstop aan. De Domstedelingen hervatten de competitie op zaterdag 9 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Die partij begint dan om 21.00 uur in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht – AZ 2-2 (1-0)
32. Eljero Elia 1-0
64. Toon Koopmeiners (strafschop) 1-1
83. Calvin Stengs 1-2
90+3. Adrián Dalmau 2-2

Gele kaarten: Justin Hoogma, Joris van Overeem, Simon Gustafson (FC Utrecht).

Toeschouwers: 0.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Opstelling FC Utrecht:
Eric Oelschlägel; Mark van der Maarel, Tommy St. Jago, Justin Hoogma, Django Warmerdam; Joris van Overeem, Simon Gustafson, Bart Ramselaar (77. Adrián Dalmau); Gyrano Kerk, Sander van de Streek, Eljero Elia (65. Moussa Sylla).

Opstelling AZ:
Marco Bizot; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal; Fredrik Midtsjø, Calvin Stengs, Tijjani Reijnders; Håkon Evjen (58. Ferdy Druijf), Myron Boadu (89. Juan Familia-Castillo), Jesper Karlsson (81. Zakaria Aboukhlal)

4 thoughts on “FC Utrecht – AZ 2-2 (1-0)

 1. Als ik de geruchten mag geloven staats niet een contract voor hake in de weg. Vraag me echt af op grond waarvan. Bij jong Utrecht waren de resultaten zeker niet zo geweldig en ook nu zijn de resultaten natuurlijk niet geweldig om niet te zeggen onder de maat, zeker als je kijkt naar het niveau van de spelersgroep.
  Het seizoen is verloren als je kijkt naar de positie van het eerste team en het verschil in punten met de bovenste 6/7. Vanmiddag met vd streek beginnen terwijl je Dalmau op de bank hebt zitten. Een gustafson die op de zijn bekende manier over het veld sloft en de bal nog net niet in zijn handen pakt.
  Hoop toch echt dat Utrecht besluit een trainer aan te stellen die bij Utrecht past en dat is Hake zeker niet.
  Vanmiddag werd wel duidelijk dat AZ al veel verder is dan Utrecht en he5 dan nog meegenomen is dat je een puntje pakt, waar je alleen weinig tot niets mee opschiet. Wat zat v. Seumeren er trouwens alleen en mistroostig bij. Als ik het 1 man gun dat er weer eens ouderwets op zijn Utrechts wordt gespeeld is Frans het wel.

 2. Hake heeft de uitstraling van een dorps pastoor, het wordt tijd dat deze spelersgroep een ervaren trainer met ballen voor zich krijgt. Gestolen punt vandaag tegen een beter AZ. Wel koploper van het rechterrijtje….

 3. Nou Kars, we kunnen onze lol op, ik lees net dat FC Utrecht het contract met Hake verlengd en opgewaardeerd heeft. Hake blijft dit seizoen sowieso hoofdtrainer en mogelijk na dit seizoen ook nog. Onbegrijpelijk…

  • Heel flauw, maar FCU heeft nog nergens officieel gecommuniceerd dat dit rond is. Maar VI en het AD roepen het natuurlijk met een hele goede reden, dus is het een kwestie van tijd.
   Mijn eerste keuze zou Henk Fraser zijn: hard, tactisch goed en heeft zeker bij Sparta echt wat neer gezet. Ook Mitchell van der Gaag (tactisch goed onderlegd) zou mijn tweede keuze zijn. Maar…… wat zouden de verwachtingen ten aanzien van een nieuwe trainer zijn? En met een hervatting van de competitie op 9 januari as. is er amper de tijd om iets neer te zetten. Tegen deze achtergrond snap ik dat het doorzetten van de weg met René Hake geen gekke is. Ik hoop oprecht dat hij in staat is om te herhalen wat hij vooral vorig seizoen deed bij Jong FC Utrecht: het lelijke eendje omturnen tot een serieuze tegenstander.

Comments are closed.