Voorbeschouwing FC Utrecht – AZ

Een wedstrijd in de eredivisie op de dag na Kerstmis. Geen gebruikelijk gebeuren in Nederland, maar dit seizoen is er wel één: FC Utrecht – AZ. Eigenlijk was dit de openingswedstrijd van dit seizoen, maar deze werd vanwege Europese verplichtingen van AZ uitgesteld. Aandacht voor de aanleiding is er genoeg geweest, dat laten we nu maar voor wat het is. Feit is dat de spelers een Engelse Kerstmis hebben gehad.

Bij AZ leek er na het onverwachte en gedwongen vertrek van Arne Slot een boel onrust in de clubs te zitten. Maar de afgelopen paar duels is in Alkmaar duidelijk de lijn naar boven in gezet. En de ploeg van nieuwe trainer Pascal Jansen bekleedt op dit moment plek 5. Bij winst is dat zelfs gedeeld plek 3. En ook de Alkmaarders hebben al vijf keer gelijk gespeeld dit seizoen.

René Hake was dinsdagavond na de overwinning in Emmen vooral opgelucht. De eerste overwinning onder zijn leiding, maar ook de eerste goal van Eljero Elia in Utrechtse dienst, een goal binnen 30 minuten na de aftrap (was in de eredivisie nog niet gebeurd) en de eerste goal van de enigszins verguisde spits Adrian Dalmau. Kortom: voldoende zaken om op door te pakken tegen een op papier betere tegenstander.

De invalbeurt van Adrian Dalmau liet wel zien waarom de ploeg van René Hake binnen deze speelwijze een echte ‘nummer 9’ nodig heeft. Mimoun Mahi begint zijn draai steeds beter te vinden, maar lijkt vooral in een rol zwervend beter te renderen. En daarmee is hij feitelijk de concurrent van Eljero Elia.

Het komt voor René Hake dus aan op het maken van keuzes. Daarbij hoeft hij geen rekening te houden met Maarten Paes, Leon Guwara en Adam Maher. Dat drietal is zeker afwezig. Voor Willem Janssen en Simon Gustafson geldt dat beiden tegen FC Emmen de volle 90 minuten op de bank doorbrachten. Om toch voldoende routine in het veld te hebben, was de aanwezigheid van good old Mark van der Maarel (tevens aanvoerder) een must. Van der Maarel zit echter niet in zijn gelukkigste periode, en de vraag is waarom René Hake hier nog niet langer kiest voor Giovanni Troupée. Gezien de recente invalbeurt en de ontwikkelingen van Sylian Mokono is het de vraag of Troupée nog veel toekomst heeft in De Galgenwaard.

Bij AZ komen we oude bekenden Timo Letschert en Ramon Leeuwin tegen. Beiden vormden in Utrecht enige tijd het centrale duo. Letschert is in Alkmaar basisspeler en lijkt, ondanks een blessure, gewoon van de partij. Ramon Leeuwin brengt zijn tijd vooral door op de bank.

Het duel, dat in zware weeromstandigheden lijkt te gaan worden gespeeld, staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. En wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Van der Maarel – St. Jago – Hoogma – Warmerdam
Van Overeem
Ramselaar – Van de Streek
Kerk – Dalmau – Mahi