Voorbeschouwing FC Emmen – FC Utrecht

Er is nauwelijks tijd om te herstellen van het tegenvallende gelijke spel tegen Fortuna Sittard. Dinsdagavond staat namelijk al weer de volgende wedstrijd op het programma. Aan de Oude Meerdijk wordt dan om 18.45 uur afgetrapt tegen FC Emmen. Misschien ook wel lekker om zo snel al weer te spelen. Een goed moment om toch te laten zien dat we wel kunnen scoren en winnen. Het zou ook de coach helpen in het vasthouden van zijn lijn en aangezien spelers zich uitspreken over het verlengen van zijn hoofdtrainerschap, een uitgelezen moment om hem daarbij een steuntje in de rug te geven.

Ook een mooi teken naar de supporters, waarvan sommigen volgens social media de wanhoop nabij zijn. Het is dan wel de vraag hoe deze supporters de jaren negentig van de vorige eeuw hebben overleefd, want toen was het pas echt slecht en was degradatie een reële mogelijkheid. Natuurlijk is de inmiddels opgelopen achterstand niet heel makkelijk ongedaan te maken, maar iets meer vertrouwen en tijd voor de nieuwe trainer zou wenselijk zijn. Uiteraard is het wel zo dat goed goed is en slecht slecht. Maar goed, dat is het nadeel van de huidige tijd, social media zorgt niet voor al teveel nuance.

Wij hebben er volop vertrouwen in en gaan gewoon vrolijk door met onze voorbeschouwingen. De korte tijd tot de volgende wedstrijd zou misschien wel een goede mogelijkheid zijn om wat spelers die wat minder in hun vel zitten, wat rust te gunnen. Zo zou het een optie kunnen zijn om Kerk wat rust te geven richting de thuiswedstrijd tegen AZ. De buitenspeler, die ongelooflijk belangrijk kan zijn door zijn snelheid en onvoorspelbaarheid, eist nu ook alle hoekschoppen en vrije bal op en daar lijkt, getuige de wedstrijd tegen Fortuna, niet zijn kracht te liggen. Als vervanger zou Arzani kunnen spelen, waarbij meteen het dilemma van corners en vrije trap opgelost is. Ook lijkt het zo langzamerhand tijd om met een echte nummer 9 te gaan spelen. Na zijn domme 2 gele kaarten, verdient Dalmau nu wel eens een kans om 90 minuten te laten zien wat hij kan. Daardoor is FC Utrecht niet meer afhankelijk van Mahi, die dan nog meer vrijuit kan spelen en van nog grotere waarde kan zijn.

Achterin lijkt ook de noodzaak van ingrijpen. Het inbrengen van Janssen zou voor meer rust en tot sturing van de achterste linie kunnen zorgen. Hoogma zou dan (tijdelijk) moeten wijken, waarbij het natuurlijk ook jammer is dat krijger Bergström geblesseerd is. Maar St. Jago zal waarschijnlijk nog beter gedijen bij het leiderschap van Janssen. Op het middenveld is Gustafson weer beschikbaar terwijl Maher nog steeds een vraagteken is. Ook Guwara en Paes zijn nog niet beschikbaar. Tegen Fortuna maakte invaller doelman Oelschlägel een goede indruk al vervanger van Paes. De Duitse keeper lijkt Tijmen Nijhuis in de pikorde voorbij te zijn gegaan.

Scheidsrechter in Emmen is Bax. Aanstaande zondag speelt FC Utrecht de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar. Op 27 december wordt dan eindelijk het inhaalduel tegen AZ gespeeld. Daarna is een hele korte winterstop. Het eerste duel van FC Utrecht in 2021 is al weer op zaterdag 9 januari in De Galgenwaard tegen FC Groningen.

Vermoedelijke/gehoopte opstelling FC Utrecht:

Oelschlägel

Van der Maarel – St. Jago – Janssen – Warmerdam

Ramselaar – Van Overeem – Van de Streek

Kerk – Dalmau – Mahi