Voorbeschouwing Feyenoord – FC Utrecht

René Hake heeft weer een week extra gehad om zijn zienswijze over te brengen op de selectie van het eerste elftal. Afgelopen zaterdag tegen PEC Zwolle bleek dat de eerste twee weken niet genoeg waren om het elftal te laten spelen zoals Jong FC Utrecht dat onder Hake deed. Volgens berichten in het AD valt zijn aanpak in de smaak van de spelers, dus morgen weer een goede kans om te laten zien dat ze op het veld kunnen leggen wat er door de coach gevraagd wordt. In Rotterdam wacht een stug Feyenoord, dat al tijden ongeslagen is onder Dick Advocaat en oerdegelijk voetbal speelt.

Domper vorige week was natuurlijk het uitvallen van Willem Janssen. De aanvoerder is één van de personen die moet zorgen voor leiding en structuur in het veld. De vraag is of FC Utrecht nog meer van dit soort karaktervoetballers in huis heeft. Het lijkt erop dat er voornamelijk geselecteerd is op voetbal en zijn de echte karakterspelers of vertrokken (Görtler, Strieder) of zitten op de bank (Bergström). Hoewel veel supporters een heldenstatus toedichten aan de technisch directeur, komt de vraag tegenwoordig toch vaker naar boven of de selectie wel evenwichtig is opgebouwd. Met alleen mooi weer voetballers red je de oorlog niet en karaktervoetballers passen nou éénmaal bij wat de supporters willen. De balans is echter doorgeslagen naar het voetbal.

Nu er een trainer voor de groep staat, die veel vraagt van zijn spelers in snel druk zetten en liefst ook nog gewoon in minuut 90, is het de vraag of iedereen daaraan kan voldoen. Voor morgen zijn Van de Streek, St. Jago en Maher een vraagteken. Willem Janssen hoopt volgende week weer van de partij te zijn. Misschien is dit het uitgelezen moment om een aantal wijzigingen door te voeren. De trainer gaf bij een Berg Sport aan te kiezen voor het 4-3-3 systeem. Hoogste tijd om dan ook eens echt voor dit systeem te kiezen. Dus met echt bezette buitenkanten en een echte spits. Nu Dalmau weer fit is, wordt het tijd om met hem te gaan starten. Hierdoor kan op links Elia of Mahi zijn kunsten gaan vertonen. Op rechts is Kerk natuurlijk de aangewezen persoon maar als hij net als tegen Zwolle problemen heeft om zijn tegenstander uit te spelen, dan kan in de loop van de wedstrijd Arzani laten zien waarom men hem een talent vindt.

Op links gaat dit dan ten koste van Ramselaar. Maar Bart komt natuurlijk als nummer 10 het beste tot zijn recht. Dus voor hem een plek op het middenveld. Om voor de goede balans te zorgen, zeker tegen Feyenoord zeer noodzakelijk, dient Van Overeem natuurlijk ook opgesteld te worden in de middenlinie. Gezien zijn voorbereiding en zijn spel bij Jong FC Utrecht, zou Boussaid eens een paar wedstrijden de kans moeten krijgen om te laten zien wat hij kan. Bij Jong FC Utrecht zorgt hij altijd voor dreigende passing naar voren en heeft snelheid in zijn spel. Iets wat er bij de wedstrijden van het eerste elftal eigenlijk al tijden ontbreekt. Hoewel Gustafson een goede voetballer is, is het de vraag of hij een speler is die 90 minuten lang de mouwen kan opstropen. Ook blijft hij iedere wedstrijd maar zijn rouwmomenten hebben, waarmee hij uiteindelijk zijn eigen elftal dupeert door maar op de grond te blijven zitten of liggen. In het verleden heeft hij wel laten zien wel degelijk hard te kunnen werken, maar misschien is het tijd voor iemand anders.

Achterin dus geen Janssen en waarschijnlijk geen St. Jago. Links is Warmerdam natuurlijk een zekerheidje, al is de back de laatste weken slordig in de passing en zeker niet in de vorm van het begin van het seizoen. Op rechts heeft Troupée de voorkeur van Hake t.o.v. Van der Maarel. Hoewel het pijn doet om te zeggen, wel één die momenteel te verdedigen is. Cultheld Van der Maarel zit in een wat mindere periode gezien zijn optredens tijdens de wedstrijden waarin hij mocht spelen. Bij Jong FC Utrecht laat Mokono momenteel ook zien steeds sterker te worden en ook hij heeft drang naar voren en speelt met regelmaat vijandelijke verdedigers uit. Hij klopt in ieder geval heel hard aan de deur en is mogelijk ook een optie.

Centraal zijn er nu niet zoveel mogelijkheden. Voorkeur gaat uit naar het duo Janssen – St. Jago, maar dat kan dus niet tegen Feyenoord. Naast Hoogma zou Hake kunnen kiezen voor Van der Maarel maar waarom geen kans geven aan Bergström? Kan hij zich fijn vastbijten in Jorgensen en hij brengt meteen wat karakter in de ploeg. Vanuit Jong FC Utrecht zijn hier eigenlijk geen opties voor. Al moet gezegd, sinds bij Jong FC Utrecht Akmum de plaats in heeft genomen van Kluivert ziet de verdediging er een stuk stabieler uit. Al zou het wel erg snel zijn om de centrale verdediger nu al meteen door te schuiven naar het eerste elftal.

De vermoedelijke opstelling zal waarschijnlijk wel iets anders zijn dan hierboven geschreven. Toch wijken we eens af van ons vaste patroon en geven we niet de vermoedelijke opstelling, maar een gewenste opstelling. Uiteraard zijn we niet in het bezit van de juiste trainerspapieren, maar is deze opstelling gekomen vanuit een supportershart. En aangezien er daar velen van zijn, zal het ongetwijfeld één van vele gewenste opstellingen zijn. Ieder heeft zo zijn eigen wensen en voorkeuren. Belangrijkste zal zondag zijn of FC Utrecht de intentie kan laten zien dat men vooruit wil spelen. Of dat tegen het stugge Feyenoord tot resultaat zal leiden is uiteraard de vraag, maar als de intentie er is, dan gloort er ongetwijfeld een mooie toekomst.

De wedstrijd tegen de, hopelijk vermoeide, Rotterdammers begint morgen om 14.30 uur in De Kuip. Scheidsrechter van dienst is Bas Nijhuis. Volgende week zondag speelt FC Utrecht een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Die wedstrijd begint in de helaas lege Galgenwaard om 14.30 uur. Net als jullie verlangen ook wij weer naar een wedstrijdbezoek, maar voorlopig zit het er nog niet in.

Gewenste opstelling FC Utrecht:

Paes

Troupée – Bergström – Hoogma – Warmerdam

Van Overeem – Boussaid – Ramselaar

Kerk – Dalmau – Elia