post

Eerste winstpot in oefencampagne

Voor het eerst deze voorbereiding heeft FC Utrecht de zoete smaak van een overwinning geproefd. Na remises tegen de Belgische ploegen Royal Antwerp FC en KRC Genk won het team van trainer/coach John van den Brom vanavond (zaterdag) in Stadion Galgenwaard met 1-0 van AZ.

Het is genieten in Stadion Galgenwaard, met name tijdens de eerste helft, van het voetbal dat FC Utrecht op de strakke grasmat legt. In de oefenpot tegen AZ, dat zich voorbereidt op Champions League-wedstrijden later deze maand, strooien de Domstedelingen met splijtende passes en komen over de flanken steeds de backs door; dan weer nieuweling Django Warmerdam, dan weer Sean Klaiber; de Nieuwegeiner die daags voor het treffen met de Alkmaarders 26 jaar is geworden.

Dalmau’s doelpunt afgekeurd
FC Utrecht laat, zo zien ook de tienduizenden kijkers die hebben afgestemd op FOX Sports dat de wedstrijd rechtstreeks uitzendt, AZ alle hoeken van het Herculesplein zien. Het voetballende overwicht levert bovendien de nodige kansen op. De eerste van de avond is voor Gyrano Kerk, wiens schot door Marco Bizot onschadelijk wordt gemaakt. Die goalie moet enkele minuten later al de bal uit zijn net vissen, maar van juichende Utrechters is dan nog geen sprake; de treffer van Adrián Dalmau gaat niet door: buitenspel.

Gustafson schiet bekeken raak
Drie minuten later is het wel raak – en dan ook echt. Klaiber vindt Kerk, die op zijn beurt de bal bezorgt bij Simon Gustafson. De Zweedse aanvoerder van de Utrechtse ploeg produceert een schuivertje in de verre hoek, buiten bereik van Bizot: 1-0 voor FC Utrecht.

Kansenregen in Stadion Galgenwaard
Van gas terugnemen is daarna bepaald geen sprake. Het zonnetje schijnt z’n best boven de Domstad, maar aan het Herculesplein regent het kansen. Bart Ramselaar, Dalmau, nog eens Ramselaar, wederom Dalmau, Klaiber – die een ziedend schot produceert -, Adam Maher en Gustafson krijgen nog voordat het rust is de kans om de marge te vergroten. 

Ook treffer Ramselaar gaat niet door
In de tweede helft staat er een volledig ander AZ aan de aftrap. FC Utrecht wisselt tien keer, maar wacht daar een kwartier mee; voor die tijd ziet Ramselaar nog een doelpunt afgekeurd worden; offside. En in dat vierde kwartier van de wedstrijd is ook Warmerdam dichtbij een tweede Utrechtse goal. Een hard schot van de linksback gaat via de vingertoppen van Hobie Verhulst tegen de lat, en in de rebound kan Dalmau net niet toeslaan.

Paes maakt negentig minuten vol
Van den Brom brengt dan, als er een uur is gespeeld, Mark Pabai, Mark van der Maarel, Christopher Mamengi, Gabriel Culhaci, Urby Emanuelson, Odysseus Velanas, Justin Lonwijk, Eros Maddy, Jonas Arweiler en Othmane Boussaid binnen de lijnen. Maarten Paes is de enige die bij de FC uit de Domstad niet wordt gewisseld. Hij maakt de negentig minuten vol en moet in het laatste deel van de wedstrijd nog enkele keren flink aan de bak. De goalie maakt inzetten van Thijs Oosting en Teun Koopmeiners onschadelijk. Aan de andere kant van het veld is Arweiler na een prachtige pass van Culhaci nog gevaarlijk, maar hij stuit op Verhulst.

Volgende oefenduels: Ajax-uit en sc Heerenveen-thuis
De volgende oefenpot die voor FC Utrecht op de rol staat, is op donderdag 13 augustus. Die dag gaat de Utrechtse ploeg op bezoek bij Ajax. Een week later, op donderdag 20 augustus dus, is Stadion Galgenwaard het decor van de vriendschappelijke wedstrijd FC Utrecht – sc Heerenveen. Op zaterdag 12 september begint de Eredivisie. Die dag? Dan staan FC Utrecht en AZ opnieuw tegenover elkaar, en ook dan in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht – AZ 1-0 (1-0)
9. Simon Gustafson 1-0

Gele kaarten: -.

Toeschouwers: -.

Scheidsrechter: Björn Kuipers.

Opstelling FC Utrecht: 
Maarten Paes; Sean Klaiber (60. Mark Pabai), Tommy St. Jago (60. Mark van der Maarel), Justin Hoogma (60. Christopher Mamengi), Django Warmerdam (60. Gabriel Culhaci); Adam Maher (60. Urby Emanuelson), Davy van den Berg (60. Odysseus Velanas), Simon Gustafson (60. Justin Lonwijk); Gyrano Kerk (60. Eros Maddy), Adrián Dalmau (60. Jonas Arweiler), Bart Ramselaar (60. Othmane Boussaid).

Opstelling AZ, eerste helft: 
Marco Bizot; Owen Wijndal, Joris Kramer, Ramon Leeuwin, Yukinari Sugawara; Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø, Kenzo Goudmijn, Jordy Clasie; Albert Gudmundsson, Richonell Margaret.

Opstelling AZ, tweede helft:
Hobie Verhulst; Jonas Svensson, Peer Koopmeiners, Teun Koopmeiners, Thomas Ouwejan; Tijjani Reijnders, Dani de Wit, Thijs Oosting; Zakaria Aboukhlal, Ferdy Druijf, Oussama Idrissi

Foto: FCUPhoto