Vooral nog veel vragen…

Mark Rutte was afgelopen dinsdag in zijn persconferentie duidelijk toen hij aangaf dat profvoetbal binnen de Corona-maatregelen valt onder de vergunningsplichtige evenementen. En dus is op dit moment profvoetbal tot 1 juni 2020 niet toegestaan.

Vanuit de KNVB is er echter nog geen duidelijkheid. Eerst werd aangegeven dat het betaald voetbal op 30 juni 2020 klaar zou moeten zijn. Omdat al enige tijd duidelijk is dat hiervoor geen enkele garantie is, lagen er ook andere scenario’s op de plank. Na afgelopen dinsdag was eerst het verhaal dat de UEFA zou hebben aangegeven dat de competities op 3 augustus 2020 afgelopen zouden moeten zijn. De KNVB stelt inmiddels op haar website dat dit een streefdatum is.

Wel geeft de KNVB duidelijk aan dat de UEFA er op heeft aangedrongen dat de nationale competities worden uitgespeeld. Maar met de huidige maatregelen in de aangesloten landen is er vooral nog onduidelijk wanneer er weer hervat kan worden, en dus tot wanneer de competities gaan lopen. Een einde voor 30 juni 2020 lijkt zeer onwaarschijnlijk. En daarmee blijven er vooral vragen. Om er een paar te noemen:

  • Wat betekent dit voor spelers met een aflopend contract op 30 juni 2020?
  • Mag er ook zonder publiek gespeeld worden?
  • Wat betekent dit voor de start van het nieuwe voetbalseizoen?
  • Hoe gaat er vervolg worden gegeven aan de nog lopende Europese competities?
  • Is er volgend seizoen ruimte voor Europees voetbal?

Daarnaast laten ook clubs steeds meer van zich horen. Zo heeft Ajax bij monde van Marc Overmars in een interview met De Telegraaf aangegeven dat wat hem betreft er een streep door het volledige seizoen heen gaat. De KNVB zou dit kunnen besluiten, mede omdat de clubs in Nederland minder afhankelijk zijn van de televisiegelden dan in topcompetities.

De KNVB is op haar website wel duidelijk over de stappen die nu gezet gaan worden: ‘Wat vaststaat is dat voor het nog te bepalen moment van hervatting er een periode van training ingepland moet worden. In dat kader wordt onderzocht of, wanneer en waar professionele voetballers hun training veilig en onder voorwaarden kunnen opstarten. Waarbij we er nu van uitgaan dat tot 28 april alle sportcomplexen in Nederland gesloten zijn. Dat moment van opstarten heeft invloed op de datum waarop het betaald voetbal dan weer kan starten.’

3 thoughts on “Vooral nog veel vragen…

  1. Wat mij betreft is het helder dat dit seizoen klaar is. Het is totaal onrealistisch om te denken dat het coronavirus begin juni verdwenen is uit Nederland. De KNVB is te laf om dit besluit te nemen, bang als de bobo’s zijn voor de UEFA.

  2. Zo lang er geen zicht is op een moment van hervatting, is geen enkel scenario op korte termijn realistisch. En lijkt stoppen inderdaad de enige juiste beslissing. Alleen ben ik inmiddels zo ver dat spelen zonder publiek (uiteraard op uitdrukkelijke voorwaarde dat de gezondheid van alle betrokkenen dan kan worden gegarandeerd) dan een optie is. Maar of dit op redelijke termijn realistisch is?

    • Zonder publiek is wellicht nog de enige mogelijkheid, al kan ik mij voorstellen dat er spelers zijn die dat ook niet willen of durven. Dit virus is wel zo hardnekkig en ongrijpbaar dat inderdaad geen enkel risico genomen kan en mag worden.

Comments are closed.