Voorbeschouwing FC Utrecht – FC Twente

Zonder John van der Brom treedt FC Utrecht morgen in de Galgenwaard aan tegen FC Twente. De coach is voor één wedstrijd geschorst naar aanleiding van gedrag bij Willem II – FC Utrecht waar hij scheidsrechter Siemen Mulder flink uitschold nadat de leidsman een overtreding op Simon Gustafson niet als zodanig inschatte. Hieruit viel de late gelijkmaker, die FC Utrecht op de valreep twee punten kostte. Door zijn gedrag zorgde de trainer ervoor dat het na de wedstrijd vooral daarover ging, terwijl de discussie toch eens zou moeten gaan over de onthutsend zwakke scheidsrechter(s). Maar goed, we hebben er mee te dealen dat het niveau niet al te best is, en gelukkig hebben we niet iedere week de slechtste scheidsrechter van Nederland.

Naast de trainer mist FC Utrecht morgen ook nog de nodige spelers. Paes en Janssen zijn er zoals bekend lang uit, Mitchell van Rooijen is op de weg terug, Simon Gustafson is geschorst en Dalmau, ach wat moeten we daarover zeggen. Volgens de berichten zou hij maandag weer aansluiten bij de groep. Feit blijft dat dit de zoveelste aangetrokken spits is die nauwelijks fit is. Hoewel het gevaarlijk is om het te benoemen lijkt het erop de Bahebeck over zijn blessuregevoeligheid heen is. Nu hem nog gewoon 90 minuten laten spelen en hem er niet bij een voorsprong snel er weer afhalen.

De absentie van Gustafson zou een uitgelezen kans zijn om Bart Ramselaar weer een basisplaats te geven. Bij zijn invalbeurten laat hij in ieder geval zien naar voren te willen voetballen. Ook qua inzet is weinig op hem aan te merken als hij zijn minuten mag maken. Dit in tegenstelling tot de vele rouwmomenten die sommige andere spelers hebben en daarmee het elftal schaden. Ook Van Overeem is weer fit genoeg voor een basisplek. Hij zou ook de plek van de geschorste aanvoerder kunnen innemen. Want hoewel de trainer op de tribune zit, is niet de verwachting dat de verantwoordelijk tandem Haar – Kruys Maher naar de bank verwijzen. De middenvelder laat altijd zien dat hij kan voetballen, maar is toch vooral een vertragende factor in het spel. Een snellere inpassing naar voren zal de Utrechtse voetballiefhebber zeker bekoren.

Een openbaring is achterin het optreden van Urby Emanuelson als centrale verdediger. Het is natuurlijk afwachten hoe hij zich staande houdt tegen echte spitsen van hoger niveau, maar de rust die de routinier uitstraalt en het voetballende vermogen dat hij brengt, zorgt ervoor dat de laatste linie er goed uitziet. Overigens nog wel grappig dat Hoogma aangetrokken moest worden om met een links- en rechtsbenige centrale verdediger te spelen (en het vertrek van Bergström inluidde) en we nu met twee linksbenige centrale verdedigers spelen.Morgen een weerzien met Giovanni Troupée. De rechtsback is verhuurd aan de Tukkers omdat de kans op speelminuten in Utrecht gering waren met Klaiber voor hem. Troupée zal ongetwijfeld getergd zijn en Kristoffer Peterson kan zijn borst nat maken.

De wedstrijd begint morgen al om 12.15 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Manschot. Op het moment van schrijven van deze voorbeschouwing, communiceert FC Utrecht dat het fanplein morgen niet doorgaat vanwege de verwachte weersomstandigheden. Het houdt in Nederland maar niet op met waaien… Volgende week zondag gaat FC Utrecht op bezoek bij hekkesluiter RKC Waalwijk.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:
Zoet
Klaiber – Emanuelson – Hoogma – Guwara
Van de Streek – Maher – Ramselaar
Kerk – Bahebeck – Peterson